• HP DV9XXX (AT5) - brak obrazu na matrycy. Na zew. jest.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 HP DV9XXX (AT5) - brak obrazu na matrycy. Na zew. jest.

przez DaCoPL 9 czerwca 2011, 21:03
Witam.

Laptop: HP Pavilion DV9***
Płyta: AT5
Obsada: G86-770-A2, most północny i południowy Intela.

Po załączeniu brak obrazu na matrycy, a jest na zewnętrznym monitorze. Nie ma też podświetlenia matrycy.

Na początku myślałem, że standard - grafika. Jednak po podgrzaniu obraz na matrycy się nie pokazał. Pomyślałem, może uszkodzony układ totalnie. Zreballowałem inny, który po podgrzaniu wstawał, wlutowałem i dalej nic. Znowu pomyślałem, że może ten też od temperatury padł, więc wlutowałem nowy 771. I dalej to samo.
Podmieniałem matrycę. Podmieniałem taśmę. Nic.

Co może tu być nie tak? Bardzo proszę o pomoc. Sprawa w miarę pilna.

Serdecznie pozdrawiam.

Re: HP DV9XXX (AT5) - brak obrazu na matrycy. Na zew. jest.

przez Google Adsense [BOT] 9 czerwca 2011, 21:03

#2 Re: HP DV9XXX (AT5) - brak obrazu na matrycy. Na zew. jest.

przez bluczek 9 czerwca 2011, 21:11
Czujnik klapy + tasiemka do włącznika?

#3 Re: HP DV9XXX (AT5) - brak obrazu na matrycy. Na zew. jest.

przez DaCoPL 9 czerwca 2011, 21:14
Ten czujnik klapy który jest na wentylatorze/radiatorze musi być podłączony? Gdy podłączyłem tasiemkę do włącznika to bez problemu przycisk power działa.

#4 Re: HP DV9XXX (AT5) - brak obrazu na matrycy. Na zew. jest.

przez bluczek 9 czerwca 2011, 21:18
Nie musi być. Spróbuj uruchomić bez podłączonego włącznika.

#5 Re: HP DV9XXX (AT5) - brak obrazu na matrycy. Na zew. jest.

przez DaCoPL 9 czerwca 2011, 21:19
Oczywiście, że próbowałem.

#6 Re: HP DV9XXX (AT5) - brak obrazu na matrycy. Na zew. jest.

przez bluczek 9 czerwca 2011, 21:21
Obejrzyj dokładnie gniazdo taśmy na płycie.

#7 Re: HP DV9XXX (AT5) - brak obrazu na matrycy. Na zew. jest.

przez Maxur 9 czerwca 2011, 23:44
Sprawdź czy występuję Ci poprawne napięcie LCDVCC, oraz czy masz jakie kolwiek sygnały na CN1 nogi 5 - 30. Warto też zainteresować się mostkiem północnym, nie zapomnij też podać jaki masz prąd na zasilaczu serwisowym.

#8 Re: HP DV9XXX (AT5) - brak obrazu na matrycy. Na zew. jest.

przez DaCoPL 10 czerwca 2011, 11:35
LCDVCC brak. Nie mam też sygnału DISP_ON. W ogóle na tranzystorze Q33 masę mam na 2giej nodze a nie na pierwszej (schemat nie ten?). Sygnał DISP_ON idzie co północy Crestine PM965. Na północy znalazłem jeden kondensator zwarty. Przedstawiam go na zdjęciu.

Obrazek

Wiecie na jakiej linii jest ten kondensator, żeby sprawdzić ją.. czy muszę wylutować tą północ?

#9 Re: HP DV9XXX (AT5) - brak obrazu na matrycy. Na zew. jest.

przez zbyszek 10 czerwca 2011, 11:54
Jeśli chodzi o zwarcie to tak ma być (zew. grafika).
Jeśli masz drugą taką płytę, podmień U35 albo U32, nie pamiętam już którego wymiana kiedyś mi pomogła w podobnej ale nie wiem czy takiej samej sytuacji.
Najlepiej pomierz napięcia na złączu matrycy (na płycie) i podaj wyniki.

#10 Re: HP DV9XXX (AT5) - brak obrazu na matrycy. Na zew. jest.

przez DaCoPL 10 czerwca 2011, 13:02
Z U35 wychodzą wszystkie sygnały więc raczej sprawny. Na U32 nie mam sygnałów EDIDCLK i EDIDDATA. I teraz co je generuje... północ, grafika..?

#11 Re: HP DV9XXX (AT5) - brak obrazu na matrycy. Na zew. jest.

przez DaCoPL 14 czerwca 2011, 08:05
Jeszcze walczę z tą płytą. Chciałbym ją doprowadzić do stanu użytkowania, ponieważ włożyłem już w nią trochę.

Przelutowałem tranzystory od Q33 do Q35 (Q32 nie mam :/) i pojawiło się napięcie 3,3V na LCDVCC i matryca lekko reaguje pokazując lekkie, jakby czerwone pasy poziome. Są bardzo słabo widoczne. Świetlówka wciąż nie świeci.

Sygnał PWM_VADJ mam, natomiast nie mam PN_BLON.

-- wtorek, 14 czerwca 2011, 08:50 --

Na wszelki wypadek przelutowałem KBC.. ale nic się nie zmieniło. Dalej obraz na zew. jest, a na matrycy nie ma.

Nie ma sygnałów LVDS_BLON (z GPU) i LCD_BK (z południa) co powoduje, że nie ma PN_BLON. Wymieniłem Q36 i nic.

#12 Re: HP DV9XXX (AT5) - brak obrazu na matrycy. Na zew. jest.

przez opelr 14 czerwca 2011, 10:36
Przemierzyłeś połączenia od grafiki do gniazda? Czasami trafiało się, że była przerwa i taki objaw, nie napisałeś czy matryce podstawiałeś, choć to tak oczywiste, że pewnie zrobione:)
W HP DV chyba z podpiętą matrycą obrazu na monitorze nie powinno być.

#13 Re: HP DV9XXX (AT5) - brak obrazu na matrycy. Na zew. jest.

przez DaCoPL 16 czerwca 2011, 16:07
DaCoPL napisał(a):Witam.

Laptop: HP Pavilion DV9***
Płyta: AT5
Obsada: G86-770-A2, most północny i południowy Intela.
...
Podmieniałem matrycę. Podmieniałem taśmę. Nic.
...
Serdecznie pozdrawiam.

Mi HP'ki zawsze ruszały z zewnętrznego od razu przy starcie. Połączenia od grafiki do gniazda przemierzone i wydają się być ok (mierzone między gniazdem, a rezystorami pod grafiką).

Nie świeciła mi dioda LED4, a zarówno z jednej jak i z drugiej jej strony mam 3,3V. Dioda wymieniona i już świeci.

Ale co z tym obrazem na matrycy? Jakieś pomysły? Bardzo proszę o pomoc.

#14 Re: HP DV9XXX (AT5) - brak obrazu na matrycy. Na zew. jest.

przez DaCoPL 8 lipca 2011, 12:39
Ok.... mam taką samą płytę na podmianę elementów.

Czy macie jakieś pomysły, co by można tu podmienić?

#15 Re: HP DV9XXX (AT5) - brak obrazu na matrycy. Na zew. jest.

przez AdamStar 8 lipca 2011, 13:39
Myślę że kolega obrał zły sposób naprawy, nie ma sensu zastanawianie się co jeszcze można by wymienić.

W pierwszej kolejności zacząłbym od wykrycia matrycy przez płytę, bo chyba tu tkwi problem. Brak sygnałów taktujących na EDID to pierwszy element którym należy się zająć.

#16 Re: HP DV9XXX (AT5) - brak obrazu na matrycy. Na zew. jest.

przez DaCoPL 8 lipca 2011, 14:52
Na EDIDCLK mam 0,04V, a na EDIDDATA mam 0V. Skąd się biorą te sygnały? Coś bliżej jakbyś mógł wyjaśnić.

#17 Re: HP DV9XXX (AT5) - brak obrazu na matrycy. Na zew. jest.

przez AdamStar 8 lipca 2011, 14:56
Czy dysponuje kolega schematem?
Jeżeli tak to tam jest wszystko wyjaśnione, podpowiem tylko że to jest I2C.

#18 Re: HP DV9XXX (AT5) - brak obrazu na matrycy. Na zew. jest.

przez DaCoPL 8 lipca 2011, 15:08
Ok. Podmieniony U32 (ICS91730).. czy o to chodziło? Pytam bo po podmianie logo się pokazało i wygląda na to, że jest ok.

Dzięki piękne. Muszę złożyć go w całość i potestować.

#19 Re: HP DV9XXX (AT5) - brak obrazu na matrycy. Na zew. jest.

przez AdamStar 8 lipca 2011, 15:39
Właśnie o to chodzi, kolega sam doszedł do usterki i tak właśnie należy rozwijać swoje umiejętności ;)

#20 Re: HP DV9XXX (AT5) - brak obrazu na matrycy. Na zew. jest.

przez DaCoPL 14 lipca 2011, 14:27
Laptop złożony i wygląda na w pełni sprawny. Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc. Temat rozwiązany.
Pozdrawiam.

Re: HP DV9XXX (AT5) - brak obrazu na matrycy. Na zew. jest.

przez Google Adsense [BOT] 14 lipca 2011, 14:27