• Samsung HD161HJ REV. A - nie widać w bios.

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento dovrebbe contenere il modello completo del supporto dati e la breve descrizione del problema.
  2. ToIl messaggio dell'argomento dovrebbe contenere la descrizione estesa del problema, ciò che è stato verificato, le conclusioni e la domanda.
  3. È ASSOLUTAMENTE VIETATO caricare la documentazione completa. Puoi caricare solo la piccola parte della documentazione che semplifica la diagnostica o la riparazione. Non è consentito caricare più di una pagina completa di documentazione per singolo argomento.
  4. È consentito descrivere un solo dispositivo difettoso per singolo argomento - dovresti sempre aprire un nuovo argomento per ogni dispositivo successivo.

#1 Samsung HD161HJ REV. A - nie widać w bios.

da opelr 10 giugno 2011, 09:26
Padł mi z dnia na dzień taki dysk, nawet nie wiem co na nim miałem, może nic ważnego a może jakieś fotki nie wiem :D, dysk nie jest wykrywany w bios, stuka coś i rzęzi więc zakupiłem niby taki sam dysk lecz elektronika mimo tego samego modelu się różniła więc nic podmiana nie wniosła.
Pytanie, czy w ogóle jest sens szukać takiego dysku z identyczna elektroniką?
Czy w takich dyskach gdyby była to uszkodzona elektronika zadziała podmiana? Bo jak feler w środku to nic to nie zmieni, ale jeśli podmiana jest możliwa to bym spróbował szczęścia :D

Re: Samsung HD161HJ REV. A - nie widać w bios.

da Google Adsense [BOT] 10 giugno 2011, 09:26

#2 Re: Samsung HD161HJ REV. A - nie widać w bios.

da arvika 10 giugno 2011, 09:44
Od lat pokutuje przekonanie: awaria dysku -> wymiana elektroniki jest panaceum na wszystko.

Obecne dyski w większości mają indywidualne parametry zapisane w ROM, wobec tego przekładka elektroniki nic nie daje. Jeśli jest to problem z elektroniką trzeba przeprogramować ROM ze starej na nową.

Napisz jake są objawy. Czy dysk kręci, czy stuka, czy wydaje inne niepokojące dzwięki?

#3 Re: Samsung HD161HJ REV. A - nie widać w bios.

da opelr 10 giugno 2011, 10:07
Po podłączeniu do zasilania rozpędza się "normalnie", po chwili jeden stuk jakby także normalny, potem jak przyłożę ucho słyszę jakieś "pik pik" jakby z przetwornicy, znów stuk(chyba parkowania) i przestaje kręcić, na podstawionej elektronice cały czas kręci tylko non stop stuka.
Zasilania na cewkach 5V - ok, -5V tez ok, 12V obecne.

#4 Re: Samsung HD161HJ REV. A - nie widać w bios. 

da arvika 10 giugno 2011, 10:12
Podaj log z terminala podłączonego do dysku.

#5 Re: Samsung HD161HJ REV. A - nie widać w bios.

da opelr 10 giugno 2011, 10:18
Nie mam, możesz mi wskazać jaki kupić? Szybko kupie to podam log.

#6 Re: Samsung HD161HJ REV. A - nie widać w bios.

da arvika 10 giugno 2011, 10:23
Cokolwiek z oferty allegro ;) Lub do zrobienia samemu. Schemat w tym wątku:

https://www.elvikom.pl/viewtopic.php?f=159&t=7838

#7 Re: Samsung HD161HJ REV. A - nie widać w bios.

da opelr 10 giugno 2011, 10:34
Dzięki:), kupiłem, przyjdzie to zaraz zbadam co i jak.

Re: Samsung HD161HJ REV. A - nie widać w bios.

da Google Adsense [BOT] 10 giugno 2011, 10:34