• MSI GF76 11UD MS-15821 - Wyłącza się pod obciążeniem

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 MSI GF76 11UD MS-15821 - Wyłącza się pod obciążeniem

przez gzb90 8 lutego 2026, 15:45
MSI GF76 11UD
Platforma MS-15821 rev 1.2
KBC: KB9548QF2
GPU: RTX 3050 (Było 3050Ti)
CPU: i7-11800H

Laptop został do mnie wysłany z opisem "resetuje się pod obciążeniem GPU - furmark". Jednak nie startował wcale - przebity górny klucz w zasilaniu VRAM. Wymieniłem pamięci, gpu, oba klucze od zasilania VRAM. Zamiast 3050TI, założyłem 3050, poprawiłem vbios - płyta uruchamia się jednak pod obciążeniem się wyłącza. I okazuje się teraz że niekoniecznie musi być to obciążenie GPU, ponieważ uruchamiając w OCCT test "Power" z grafiką zintegrowaną problem również występuje. (zresztą podobne zachowanie zauważyłem jak uruchamiałem płytę bez rdzenia gpu i pamięci z serwisowym radiatorem na CPU, jednak wtedy myślałem że to z powodu małej pojemności cieplnej radiatora sprzęt się po prostu wyłącza). Po wyłączeniu im dłużej odczekamy tym dłużej będzie sprzęt działał.

Co sprawdziłem do tej pory:
- Zrobione pasty i termopady/żel pod radiatorem
- Podczas wyłączenia temperatury rdzenia, core max, gpu itp. nie przekraczają 80 stopni.
- Poprawione wsady BIOS i EC
- Reflow PCH
- Przelutowanie KBC
- Podstawiona inna bateria.
- Nie ma spadku napięcia na głównej linii w momencie wyłączenia komputera (sprawdzone oscyloskopem)

Proszę o sugestie co zmierzyć, co sprawdzić itp. Zastanawiam się nad reballingiem CPU ale chciałbym wykluczyć inne możliwości w drodze pomiarów - jeśli będzie to możliwe ponieważ do płyty nie ma schematu - jest tylko boardview w dodatku z trochę inną obsadą.

Re: MSI GF76 11UD MS-15821 - Wyłącza się pod obciążeniem

przez Google Adsense [BOT] 8 lutego 2026, 15:45

#2 Re: MSI GF63 11UD MS-15821 - Wyłącza się pod obciążeniem

przez matic 9 lutego 2026, 14:14
Hello!

Does the machine turn off even when it's idle on the desktop? If so, after how much time?

#3 Re: MSI GF63 11UD MS-15821 - Wyłącza się pod obciążeniem

przez gzb90 13 lutego 2026, 14:33
Hi matic,

Sorry for delay, I was sick.

Laptop turns off in idle (windows 10 desktop) after 15 minutes. What's weird is the keyboard backlight - it turn off after additional 10 minutes.

On second attempt laptop turn off after 5 minutes, this time keyboard backlight turn off too.

#4 Re: MSI GF63 11UD MS-15821 - Wyłącza się pod obciążeniem

przez matic 14 lutego 2026, 13:38
Install a temperature monitoring software, for example CPUID HWMonitor and post a screen of all temperature tabs expanded after about 12 minutes of operation at idle.

#5 Re: MSI GF76 11UD MS-15821 - Wyłącza się pod obciążeniem

przez gzb90 15 lutego 2026, 11:46
Obrazek

Few seconds later "Cores(Max)" temperature ramp to 89 and laptop shuts off.

In your opinion is it look like problem with radiator itself? Maybe lack of gas in heat pipes?

#6 Re: MSI GF76 11UD MS-15821 - Wyłącza się pod obciążeniem

przez matic 15 lutego 2026, 14:39
These temperatures are significantly too high for operation at idle.
Yes, the heatpipe may be damaged, otherwise there is something wrong with the temperature sensors readings or fans.

What about the fans - do they spin at high speed just before the laptop shuts down?

Due to the specific shape of the heatsink, it's a bit difficult to test it with boiling water. Anyway, try doing the boiling water test as described in the following picture.
Obrazek

Re: MSI GF76 11UD MS-15821 - Wyłącza się pod obciążeniem

przez Google Adsense [BOT] 15 lutego 2026, 14:39