Cześć. Mam 3 sztuki Microsoft Surface HUB 2S, wszystkie martwe. Miałem jedną sprawną sztukę, więc sprawdziłem i wykluczyłem uszkodzenie zasilacza, komputera i płyty pośredniej do której wpinam komputer. Po długiej przeprawie z rozbieraniem mechanizmu obrotu ekranu, dostałem się do TCONa. No i tutaj jest problem. Niestety nie mam żadnego doświadczenia w naprawie TCONów. Na wejściu zasilania na TCON, jest bezpiecznik 60V/7A, a za nim dwa kondensatory (chyba filtrujące). Jeden z nich: TC16 był przebity, aż pękła obudowa. Drugi, obok C306 był ok. Po wylutowaniu TC16 zniknęło zwarcie. Oba kondensatory są tantalowo polimerowe: Panasonic 16TQC150MYF. Dla próby wlutowałem tam inny, akurat taki znalazłem 470uf, 20V, ale po próbie włączenia Surface Huba też strzelił. Zastanawiam się, czy coś dalej jest uszkodzone i dlatego ten kondek strzela, czy po prostu wystarczy wlutować dwa nowe, takie jak oryginalne i wszystko będzie śmigać. Mam je już zamówione. Dorzucam zdjęcie płytki. Na zdjęciu aktualnie oba kondensatory są wylutowane.

Zasady działu: Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu
- Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
- Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
- Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
- Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
- Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
- Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
Re: Microsoft Surface HUB 2S - martwy
przez Google Adsense [BOT] • 3 lutego 2026, 12:02
TipSerw napisał(a):Dla próby wlutowałem tam inny, akurat taki znalazłem 470uf, 20V, ale po próbie włączenia Surface Huba też strzelił.Hello!
Do you mean just the fuse blow up again, or the replacement capacitor as well?
TipSerw napisał(a):Zastanawiam się, czy coś dalej jest uszkodzone i dlatego ten kondek strzela, czy po prostu wystarczy wlutować dwa nowe, takie jak oryginalne i wszystko będzie śmigać.Such tantalum capacitors usually fail for no specific reason.
The only other possible reason for failure is an overvoltage on this power rail (or the reversed polarity, but this option probably can be excluded).
The replacement capacitor blew up again, even though it had a higher voltage rating. Polarity was ok
Also, after desoldering both capacitors, I decided to perform a voltage injection test, even though the multimeter didn't show a short anywhere. I set my lab bench power supply (GWInstek GPP-2323) to 12V with a 0.1A limit to start, but the PSU started clicking rapidly. I’m not sure if this is due to my own lack of experience or if there's an actual fault on the board, but I’ve never seen this PSU behave this way before.
Measure the voltage to ground on the input (connector CN1 side) of this fuse F2.
If the voltage is 12V, post a clear picture with visible markings on the replacement capacitor you used for the test.
If the voltage is 12V, post a clear picture with visible markings on the replacement capacitor you used for the test.
TipSerw napisał(a):I set my lab bench power supply (GWInstek GPP-2323) to 12V with a 0.1A limit to start, but the PSU started clicking rapidly.Some of the DC/DC converters on the board probably started up, but due to the current limit on the laboratory power supply being too low (only 100mA), the voltage at the output of the laboratory power supply dropped, after which the undervoltage protection was activated, which turned off the DC/DC converters. Due to the shutdown, the current consumption decreased, the voltage rose again back to 12V and the DC/DC converters started up again, after which the same thing was repeated indefinitely.
Interesting find. Everything works perfectly without those capacitors. I’ve reassembled the unit, and the screen lit up normally.Now the question is: should I leave it as is, or solder new capacitors with the original specs? I’ve noticed that earlier revisions of these T-CON boards didn't even have these caps populated. Previously, I was hesitant to power it on to avoid any potential further damage.The voltage measured at the fuse is 11.86 V. The original capacitors were 150uF. For the test, I replaced blowed one with a 480uF unit (which subsequently failed during my earlier attempt). See the photos below for details.

TipSerw napisał(a):Now the question is: should I leave it as is, or solder new capacitors with the original specs?In my opinion it's better to solder them.
TipSerw napisał(a):I replaced blowed one with a 480uF unit (which subsequently failed during my earlier attempt). See the photos below for details.Everything is clear now
[ Obrazek ]
Re: Microsoft Surface HUB 2S - martwy
przez Google Adsense [BOT] • 4 lutego 2026, 14:28