• MSI GF63, płyta MS-16R81 - brak obrazu na matrycy

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain: the device's manufacturer, full model and the brief description of problem.
  2. Topic message should contain: the PCB marking code (required in case of hardware repairs), an extended description of problem, things you have checked/replaced/measured, your conclusions and the question. If you are not able to find the PCB marking code, please read THIS TOPIC. If you still cannot locate the PCB markings, please upload a clean, both-side photos of the mainboard - it is required to remove any films, modules or brackets possibly covering these markings.
  3. Before posting a new topic please read all topics in TRAININGS subforum and make a preliminary diagnostic based on the content of those trainings.
  4. Uploading of any complete schematics, BIOS / firmware files or any other kind of documentation, or linking to 3rd party websites with such files, is STRICTLY PROHIBITED. You can only upload the small portion of documentation or, link to BIOS file on UNVERIFIED BIOS FILES subforum, which simplifies the diagnostics/repair. You are not allowed to upload more then one complete page of instruction/schematic per single topic. The file you upload must not contain any watermarks, "confidential" markings, links or email addresses and cannot be password-protected.
  5. It is only permitted to describe one faulty device per single topic - you should always open a new topic for each subsequent device.
  6. Requesting of the full schematics, BoardView files, BIOS files or any other kind of documentation is NOT ALLOWED in this subforum. If you need to ask for any of these, you should open a new topic in DOCUMENTATION/BIOS REQUEST subforum.

#1 MSI GF63, płyta MS-16R81 - brak obrazu na matrycy

by krisark 26 January 2026, 17:36
Witam wszystkich,
MSI GF63 12VE-264PL, płyta MS-16R81 REV: 2.0.
Problem jest z wyświetlaniem obrazu na matrycy. Po HDMI obraz jest na zewnętrznym monitorze poprawny.
Posiłkuję się boardview z modelu MS-16R51 bo nie posiadam do tej płyty.
Na złączu matrycy brak jest sygnału BL-ON na pinie 15.
BIOS naprawiony brak poprawy.

EDP1:
pin 15 - 0,00V
pin 33 - 3,36V
pin 38,19,65V

Na układzie U26 na płycie (na boardview U21) skąd sygnał załączenia BL-ON przychodzi:
U26 :
pin 1 - 3,29V
pin 2 - 0,00V EDP_BKLTON
pin 3 - 0,00V
pin 4 - 0,00V
pin 5 - 3,29V

Jeśli ktoś posiada dokumentację do tej płyty proszę o informację skąd przychodzi sygnał załączenia tego układu czyli sygnał EDP_BKLTON.
Podejrzewam, że z APU bo na tej płycie brak jest PCH.

Re: MSI GF63, płyta MS-16R81 - brak obrazu na matrycy

by Google Adsense [BOT] 26 January 2026, 17:36

#2 Re: MSI GF63, płyta MS-16R81 - brak obrazu na matrycy

by tekort 27 January 2026, 11:06
U26 powinien załączyć sygnał 3.3V. Tam obok tego układu często jest mała cewka, czasem zalana/przyklejona klejem na gorąco - lubi się odlutować w MSI. Często wymieniałem też ten U26 gdy była taka sytuacja, zazwyczaj jest jeden do zasilania elektroniki matrycy i drugi do obsługi kamery/mikrofonów. Musisz odszyfrować tylko czy u Ciebie jest układ aktywowany stanem wysokim czy stanem niskim - po napięciach sugeruje, że będzie to układ z wyjściem Active High.

Zrób najlepiej zdjęcie tego obszaru płyty by widoczne były oznaczenia układów, najczęściej jest to SY6288

EDIT*(usunąłem Datasheet bo miał dopisek Confidental)

#3 Re: MSI GF63, płyta MS-16R81 - brak obrazu na matrycy

by krisark 27 January 2026, 13:03
Powinien załączyć zasilanie, ale nie ma sygnału do załączenia EDP_BKLTON. U mnie nie jest raczej SY6288 bo jest inny pinout.
Na moim układzie jest napis AEJ, wydaje mi się że jest to układ NC7S08P5X.

Image
Image
Image
Image

#4 Re: MSI GF63, płyta MS-16R81 - brak obrazu na matrycy

by tekort 27 January 2026, 14:32
Możliwe że sygnał EDP_BKLTON ma być w stanie niskim - ciężko stwierdzić, jeśli nie znamy modelu układu. Do marking code AEJ i SOT 32-5 pasuje też np. NCV551SN36T1G od ONSEMI, ale pinout jest znacząco inny.
Ten układ który podałeś też miałby marking np. 7S08 - poza tym podwójna dioda w tym miejscu jest wątpliwa.
Raczej to będzie jakiś układ LDO

A sam obraz jest widoczny na matrycy jak poświecisz latarką?

#5 Re: MSI GF63, płyta MS-16R81 - brak obrazu na matrycy

by krisark 27 January 2026, 15:06
Jest to układ NC7S08P5X tak jak pisałem, masz wycinek schematu z innej płyty MSI. Wycinek poniżej.
Układ przełożyłem z innej płyty MSI, taki sam, takie same oznaczenia. Brak podświetlenia.
Brak treści na matrycy, po podświetleniu latarką.
Image

#6 Re: MSI GF63, płyta MS-16R81 - brak obrazu na matrycy

by tekort 27 January 2026, 15:28
Czyli sygnał A = High i B = High żeby Y dał High na wyjściu - człowiek się uczy ciągle ;)
Dziwne, że nie masz obrazu na matrycy bo sama elektronika otrzymuje 3.3V, więc powinien pokazać obraz tylko bez podświetlenia.
Podstawiałeś inny ekran\taśmę?
Jakie napięcie jest na pin 14 gniazda EDP?
Rezystancja pin 15 do pin 4 układu U26?

Zmierz też rezystor nad układem U26. Czy do któregoś pinu rezystora dociera jakieś napięcie?

#7 Re: MSI GF63, płyta MS-16R81 - brak obrazu na matrycy

by krisark 27 January 2026, 16:17
tekort wrote:Podstawiałeś inny ekran\taśmę?
Ekran tak, taśmę nie.
tekort wrote:Jakie napięcie jest na pin 14 gniazda EDP?
0,00V
tekort wrote:Rezystancja pin 15 do pin 4 układu U26?
0,00Ω
tekort wrote:Zmierz też rezystor nad układem U26. Czy do któregoś pinu rezystora dociera jakieś napięcie?
99,32kΩ, nie dociera, druga strona rezystora jest do masy.

#8 Re: MSI GF63, płyta MS-16R81 - brak obrazu na matrycy

by tekort 27 January 2026, 16:52
Te pomiary faktycznie mogą wskazywać na uszkodzenie APU, bo nie ma nawet sygnału EDP_BKLTCTL.

7,60MΩ - Ten wynik jest bardzo dziwny, między pin 4 układu U26 a pinem 15 gniazda EDP powinno być pełne zwarcie. Wygląda jakby wypaliło tą ścieżkę wewnątrz PCB, co dodatkowo potwierdza brak EDP_BKLTCTL. Przynajmniej według dostępnego BV. Fajnie byłoby jednak mieć pewność, możliwe że na płycie z APU jest jeszcze dodatkowy układ sterujący tym sygnałem. Zmierz jeszcze rezystancje do masy na gnieździe EDP - pin 11, 14, 15

Znasz powód takiego stanu rzeczy? Samo "zgasło" czy ktoś coś kombinował z matrycą?

#9 Re: MSI GF63, płyta MS-16R81 - brak obrazu na matrycy

by krisark 27 January 2026, 17:11
tekort wrote:7,60MΩ - Ten wynik jest bardzo dziwny, między pin 4 układu U26 a pinem 15 gniazda EDP powinno być pełne zwarcie.
błędny wynik, źle zrozumiałem, tam jest 0,00Ω - poprawiłem.
EDP:
pin 11 - OL
pin 14 - 1,07MΩ
pin 15 - 6,05MΩ

tekort wrote:Znasz powód takiego stanu rzeczy? Samo "zgasło" czy ktoś coś kombinował z matrycą?
Niby samo zgasło.

Re: MSI GF63, płyta MS-16R81 - brak obrazu na matrycy

by Google Adsense [BOT] 27 January 2026, 17:11