• ASUS FX506H DA0NJHMBAH0 REV H nie reaguje na PWR SW

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 ASUS FX506H DA0NJHMBAH0 REV H nie reaguje na PWR SW

przez inventco 24 stycznia 2026, 15:31
Witam
płyta jak w temacie (mam samą płytę do naprawy)

MB: DA0NJHMBAH0 rev H
CPU: SRKT1
PCH: SRKMA
GPU: GN20-E3-A1
IT: IT5570VG-128
CHRGER: BQ24780S

płyta dotarła do mnie po jakimś serwisie zwarta gdzie się dało :D
Zwarty PCH - wymieniłem nawet 2
Zwarta przetwornica PU403 (wstawiłęm nową) brak zwarć.
Uszkodzona przetwornica PU1000 - brak 3,3V LDO i 5V LDO
PU7002 była wlutowana obrócona o 90 stopni robiłą zwarcie na szynie 20V.... jak wstawiłem ją jak trzeba zwarcia już nie ma.
Ale kompletnie nic więcej nie widzę.
20V na płytę wchodzi i teraz jest obecne
3,3V LDO i 5VLDO obecne
nie reaguje na power switch
po podłączeniu baterii nie rozpoczyna ładowania
Napięcie na PWRSW mam3,3 ale po zwarciu do masy nawet nie pojawia się żaden pobór prądu.

Nie ma do tego schematu a przynajmniej nie znalazłem. Boardview jest i po nim sprawdzam.
Nie ma zwarcia na RTC
Na zasilaniu GPU mam jakieś 0,3ohm ale jak go zmrażam podnosi się do jakichś 1,3ohm
Na zasilaniu CPU mam 30-40 ohm ale po schłodzeniu leci na 300 więc raczej rdzeń ok.

Re: ASUS FX506H DA0NJHMBAH0 REV H nie reaguje na PWR SW

przez Google Adsense [BOT] 24 stycznia 2026, 15:31