• ACER NITRO AN515 LA-L181P odpala z opóźnieniem

Pravila foruma:Klikni tukaj za prikaz pravil na forumu

1. Naslov teme mora vsebovati: proizvajalca naprave, poln model in kratek opis okvare.
  2. Sporočilo teme mora vsebovati: oznako tiskanega vezja (v primeru popravil strojne opreme), razširjen opis okvare, kaj je bilo preverjeno, zamenjano in/ali izmerjeno, sklep in vprašanje. Če ne morete najti oznake tiskanega vezja, morate prebrati TO TEMO. Če še vedno ne najdete oznake, prosim objavite kakovostne fotografije obeh strani matične plošče - potrebno je odstraniti vse folije in module, ki bi lahko zakrivali te oznake.
  3. Pred objavo nove teme, preberite vse teme v podforumu USPOSABLJANJA, in naredite predhodno diagnostiko na podlagi vsebine teh usposabljanj.
  4. Nalaganje celotnih navodil/shem, BIOS / firmware datotek, ali objavljanje povezav, ki vodijo do drugih spletnih strani s takšnimi datotekami, je SROGO PREPOVEDANO. Lahko objavite le majhen del navodil/shem, ali povezavo na BIOS datoteko v podforumu NEVERIFICIRANE DATOTEKE BIOS/EFI. V eni temi ne smete objaviti več kot eno stran navodil/shem. Datoteka ne sme vsebovati vidnih žigov "zaupno",, e-poštnih naslovov ipd.
  5. V eni temi lahko opišete SAMO eno napravo. Za vsako drugo okvarjeno napravo morate odpreti novo temo.
  6. Zahteve za sheme, boardview, fotografije matičnih plošč, datoteke BIOS-a ali servisne priročnike za storitve NISO DOVOLJENE. Če želite vprašati za katero koli od teh, odprite novo temo v podforumu ZAHTEVA ZA DOKUMENTACIJO & DATOTEKO BIOS/EFI.

#1 ACER NITRO AN515 LA-L181P odpala z opóźnieniem

Napisal/-a ADAMK101 1 Januar 2026, 13:56
Hej.
Sylwestrowa nocna nad tym pasztetem.
Na start martwy-brak poboru prądu , brak 3VLDO- ale bez zwarcia i brak reszty.
PCH coś wypłyneło spod rdzenia-test wizualny.
SRKMA w górę- wróciło LDO , więc 100% uszkodzony
Nowy SRKMA na płytę -zwarcie na 3VRTC za diodą
NOWY SRKMA w górę - zlały się jedynie dwie kulki GND i RTC
Ten sam nowy SRKMA na płytę bez żadnych reballingów-kulki na kulki i gitara wszystko działa.
Po złożeniu power ON i 50mA , więc ponownie wyciągam, płytę i na stole 50ma przez 5 sekund i OFF,
przy dziesiątej próbie płyta zaczyna działać.
wylewka spod rdzenia upaliła coś jeszcze i szybki start mam po podgrzaniu PCH.
Założyłem więc termistor i zaprogramowałem małego PIC-a , żeby utrzymywał rdzeń w temperaturze 42C za pomocą rezystora 10R i PWM przyklejonego do rdzenia.
Z zasilacz wszystko gra , ale niestety rozładowuje baterię :(
doprogramowałem więc jeszcze jeden port w PIC-u jako in i podłączyłem czujnik klapy , z baterii ok, ale po otwarciu klapy trzeba czekac około 15 sekund na poprawne odpalanie.
co robić chłopaki ???
Wszystkiego Dobrego w 2026 i później także

Re: ACER NITRO AN515 LA-L181P odpala z opóźnieniem

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 1 Januar 2026, 13:56

#2 Re: ACER NITRO AN515 LA-L181P odpala z opóźnieniem

Napisal/-a ADAMK101 3 Januar 2026, 12:27
Jakie napiecie macie na zaznaczonym kondensatorze w st-by i po wlaczeniu ?
Slika

#3 Re: ACER NITRO AN515 LA-L181P odpala z opóźnieniem

Napisal/-a tekort 5 Januar 2026, 09:38
doprogramowałem więc jeszcze jeden port w PIC-u jako in i podłączyłem czujnik klapy , z baterii ok, ale po otwarciu klapy trzeba czekac około 15 sekund na poprawne odpalanie.

Jeśli to jedyny problem z tym sprzętem, to masz źle przygotowany wsad BIOS. Zgraj ten wsad, wyczyść ME Region z pomocą FIT lub wgraj czysty wsad z danymi DMI i sprawdź czy start będzie szybszy. Dłuższy start może być oczywiście po resecie BIOS lub bez baterii RTC.

Wątpię jednak czy metoda lutowania PCH "kulki na kulki" to dobry plan, przecież istnieje bardzo duże ryzyko "zlania" się większej ilości kulek podczas takiego wlutu gdy układ chociaż trochę się przesunie

#4 Re: ACER NITRO AN515 LA-L181P odpala z opóźnieniem

Napisal/-a ADAMK101 5 Januar 2026, 11:02
BIOS już dawno zrobiony UBT2.

#5 Re: ACER NITRO AN515 LA-L181P odpala z opóźnieniem

Napisal/-a ADAMK101 13 Januar 2026, 03:57
Nie wierząc samemu sobie i Intelowi , wymieniłem SRKMA na nastepną nową sztukę i to samo.
Sprawa wygląda dokładnie tak jak w POWER SEQUENCE w schemacie.
Jak PCH jest lekko podgrzany wszystko jest jak w timing diagram-ie.
Jeśli MB jest chłodna PS staje na kroku PWRBTNOUT i nie pojawia sie SLP_S4.
Jaki jest konkretny warunek (blokada) tego kroku jeśli RTC=3V3 i RSMRST=3V3 , blokady PROCHOT i THERMTRIP aktywują się później.
Płyta bez flasha pobiera 65mA- może tu jest pułapka ?

#6 Re: ACER NITRO AN515 LA-L181P odpala z opóźnieniem

Napisal/-a abobek 29 Januar 2026, 14:57
Cześć,

Napięcie na tym kondensatorze na PCH u mnie to :
St-by: 1,533V
PwrbtnON: 1,576V

Zaznaczam że to po wymianie PCH. Płyta LA-L181P rev.1B.
A gdyby tak wymusić te PM_SLP_S3# i PM_SLP_S4# z zew. zasilacza, podać na bramkę Q10 i Q13 zobaczyć czy pwr.seq pójdzie dalej ?

#7 Re: ACER NITRO AN515 LA-L181P odpala z opóźnieniem

Napisal/-a ADAMK101 30 Januar 2026, 10:35
Dzięki za pomiar.
Nie można wykonać emulacji bo są sekwencje czasowe.

Re: ACER NITRO AN515 LA-L181P odpala z opóźnieniem

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 30 Januar 2026, 10:35

Kdo je na strani

Po forumu brska: Baidu [Spider] in 3 gostov