• Dysk Samsung HM321HX - wykasowany flash

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać pełny model nośnika oraz skrótowy opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis problemu, co zostało zrobione, wyniki tych działań oraz sformułowane zapytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.

#1 Dysk Samsung HM321HX - wykasowany flash

przez McAron 22 grudnia 2025, 08:26
Dysk Samsung zewnętrzny HM321HX. Nietypowy bo ze złączem USB zamiast SATA. Zupełny brak reakcji po podłączeniu zasilania. Na płycie pusty flash, odczytany programatorem. ID zwraca poprawne - danych brak.
Nie znalazłem takiego samego dysku na podmianę, ale miałem HM321HI ze złączem SATA.
Nie widząc innej możliwości podmieniłem elektronikę, dysk kręci ale nie widzi danych, czego można sie było spodziewać.
Elektronika ze starego dysku z flashem od dawcy zachowuje sie tak samo.
Czy jest jeszcze jakaś metoda aby odzyskac dane w przypadku całkowitego wykasowania pamięci flash?

Re: Dysk Samsung HM321HX - wykasowany flash

przez Google Adsense [BOT] 22 grudnia 2025, 08:26

#2 Re: Dysk Samsung HM321HX - wykasowany flash

przez Kaleron 22 grudnia 2025, 11:03
Tam powinieneś mieć dwa flashe - jeden od przejściówki USB-SATA i drugi - od samego dysku. Sprawdziłeś oba? Który jest wyczyszczony? Jak dysk po podstawieniu PCB SATA jest widziany przez MHDD? Czy przedstawia się poprawnym modelem? Czy wychodzi w gotowość?

#3 Re: Dysk Samsung HM321HX - wykasowany flash

przez McAron 22 grudnia 2025, 11:46
Jest tylko jeden flash. Od procesora głównego. Wrzuciłem tam również jeden wsad pobrany z sieci z tego samogo modelu. Nie rusza wcale nawet talerzami. MHDD jeszcze nie uruchamiałem z tym dyskiem.

#4 Re: Dysk Samsung HM321HX - wykasowany flash

przez Kaleron 23 grudnia 2025, 11:12
Jeśli nie uruchamia talerzy, prawdopodobnie wrzuciłeś wsad z inną wersją firmware, jaka nie obsługuje użytego w tym dysku przedwzmacniacza. Wrzuc foto tej płytki.

#5 Re: Dysk Samsung HM321HX - wykasowany flash

przez McAron 23 grudnia 2025, 14:06
MHDD nie wykrywa tego dysku z płyta SATA. Zdjęcia oryginalnej płyty w załączniku.
Obrazek
Obrazek

Re: Dysk Samsung HM321HX - wykasowany flash

przez Google Adsense [BOT] 23 grudnia 2025, 14:06