Posiadam laptopa Lenovo Ideapad 3 15ada05 z płytą główną nm-c821 rev. 1.0 trafił mi się martwy, naprawiłem go lecz jest problem z wifi, najczęściej jest tak, że karta wifi jest niewidoczna, dopiero gdy włączę ukryte sprzęty to pokazuje tam kartę sieciową, po usunięciu i odświeżeniu menadżera urządzeń wskakuje karta wifi już w pełni widoczna, są wykrywane sieci wifi lecz przy próbie połączenia raz połączy się z siecią a raz nie i pokazuje komunikat że nie mógł połączyć się z tą siecią. Wyłączam wifi i włączam wtedy pokazuje Wifi2,.tak jakby od nowa zasilił kartę wifi. Wykonywałem próby na 3 różnych kartach wifi, w każdych jest ta sama sytuacja. Czasem była sytuacja że normalnie się połączył nawet z 15 minut wifi chodziło lecz po tym czasie odcięcie wifi. Sterowniki wymieniałem już wiele razy, wszystkie youtubowe filmiki przejrzane, napięcie zasilania 3,3v jest. Instalowałem win 10 i win 11, ta sama sytuacja, zrobiłem aktualizacje biosu również nic nie dało. Nie mam pojęcia co może być nie tak, miał ktoś podobną sytuację?
Правила форуму: Натисніть тут для перегляду правил форуму
- Назва теми має містити: виробника пристрою, повну модель та короткий опис проблеми.
- Пост має містити: код маркування друкованої плати (необхідний у разі ремонту обладнання), розширений опис проблеми, речі, які ви перевірили/замінили/виміряли, ваші висновки та запитання. Якщо ви не можете знайти код маркування друкованої плати, прочитайте ЦЮ ТЕМУ. Якщо ви все ще не можете знайти маркування друкованої плати, завантажте фотографії з високою роздільною здатністю обох сторін друкованої плати - необхідно видалити всі плівки, модулі або кронштейни, які можуть покривати ці позначки.
- Перш ніж публікувати нову тему, прочитайте всі теми підфоруму НАВЧАННІ і проведіте попередню діагностику на основі змісту цих тренінгів.
- Завантаження будь-яких повних схем, бордвю, файлів БІОС / прошивки або будь-якої іншої документації (або посилань на веб-сайти з такими файлами) СТРОГО ЗАБОРОНЕНО. Ви можете опублікувати лише невелику частину документації або посилання на файл БІОС на підфорумі НЕПЕРЕВІРЕНІ ФАЙЛИ БІОС що спростити діагностику або ремонт. Вам не дозволяється публікувати більше однієї повної сторінки інструкції/схеми на одну тему. Файл, який ви публікуєте, не повинен містити водяних знаків, «конфіденційних» тегів, посилань чи адрес електронної пошти та не може бути захищений паролем.
- Дозволено описувати лише один несправний пристрій у одній темі - ви завжди повинні відкривати нову тему для кожного наступного пристрою.
- Запит повних схем, бордвю, файлів БІОС або будь-якої іншої документації ЗАБОРОНЕНО на цьому підфорумі. Якщо вам потрібно попросити щось із цього, вам слід відкрити нову тему в підфорумі ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ ТА БІОС.
Re: Lenovo 3 15ADA05 nm-c821 rev. 1.0 Problem z Wifi
Google Adsense [BOT] • 19 Грудня 2025, 22:29
Prawdopodobnie korzystasz z karty sieciowej, która nie jest sygnowana marką Lenovo lub modelu karty, który nie znajduje się na tzw. Whitelist wewnątrz BIOS. Lenovo wpisuje do BIOS tylko te karty, które sami zatwierdzą. Inne karty pokażą się jako "Inne urządzenia" a ich działanie będzie dosyć wybiórcze. W tym modelu mogłeś mieć kartę Intel, Realtek albo Qualcomm. Przykład karty z Lenovo (źródło: allegro.pl):

Karty od Lenovo posiadają też odpowiednie numery "serwisowe", w tym przypadku ze zdjęcia jest to numer: 8SSW10A
Karty od Realtek i Qualcomm potrafią być awaryjne - najlepiej działają te od Intel. Ściagnij paczkę sterowników ze strony tego modelu Lenovo, wypakuj je i zobacz do jakiego modelu kart instalowane są sterowniki Intel. Wtedy zakup taką kartę z numerem serwisowym Lenovo i powinno być OK
Karty od Lenovo posiadają też odpowiednie numery "serwisowe", w tym przypadku ze zdjęcia jest to numer: 8SSW10A
Karty od Realtek i Qualcomm potrafią być awaryjne - najlepiej działają te od Intel. Ściagnij paczkę sterowników ze strony tego modelu Lenovo, wypakuj je i zobacz do jakiego modelu kart instalowane są sterowniki Intel. Wtedy zakup taką kartę z numerem serwisowym Lenovo i powinno być OK
Wielokrotnie podpinałem różne karty wifi do tego modelu i nigdy nie spotkałem problemu z whitelistą. W tym modelu chyba jej nie ma - a przecież w innych laptopach, których była kończyło się to komunikatem o błędzie po wykonaniu procedury post i brakiem możliwości uruchomienia systemu operacyjnego.
Za to spotkałem się z identyczną usterką co autor tematu- zamiast standardowych artefaktów - znikało wifi, znikała karta lub przestawała pracować podczas połączenia. Przyczyną była typowa wada tych konstrukcji - czyli spoiwo LTS, cudowny klej, cienki laminat i miękka obudowa. Wystarczyło wykonać reballing APU, może tu mamy ten sam przypadek?
Za to spotkałem się z identyczną usterką co autor tematu- zamiast standardowych artefaktów - znikało wifi, znikała karta lub przestawała pracować podczas połączenia. Przyczyną była typowa wada tych konstrukcji - czyli spoiwo LTS, cudowny klej, cienki laminat i miękka obudowa. Wystarczyło wykonać reballing APU, może tu mamy ten sam przypadek?
Trochę późna odpowiedź z mojej strony, lecz udało mi się naprawić laptopa. Nie był to problem karty Wifi, nie trzeba było robić reballingu APU. Wszystkie sygnały były aktywne, linia zasilania stabilna. Wrzuciłem mu nowy dump biosu do kości i laptop teraz śmiga bezproblemowo na Wifi. Temat do zamknięcia 
Re: Lenovo 3 15ADA05 nm-c821 rev. 1.0 Problem z Wifi [РІШЕНО]
Google Adsense [BOT] • 19 Січня 2026, 23:41
Хто зараз онлайн
Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей
_______________________________Всі права захищені. Заборонено копіювати будь-який вміст та елементи веб-сайту без дозволу.
Усі торгові марки, назви брендів, продукти чи послуги, опубліковані на цьому веб-сайті, належать їхнім законним власникам і використовувались лише в інформаційних цілях.