Posiadam laptopa Lenovo Ideapad 3 15ada05 z płytą główną nm-c821 rev. 1.0 trafił mi się martwy, naprawiłem go lecz jest problem z wifi, najczęściej jest tak, że karta wifi jest niewidoczna, dopiero gdy włączę ukryte sprzęty to pokazuje tam kartę sieciową, po usunięciu i odświeżeniu menadżera urządzeń wskakuje karta wifi już w pełni widoczna, są wykrywane sieci wifi lecz przy próbie połączenia raz połączy się z siecią a raz nie i pokazuje komunikat że nie mógł połączyć się z tą siecią. Wyłączam wifi i włączam wtedy pokazuje Wifi2,.tak jakby od nowa zasilił kartę wifi. Wykonywałem próby na 3 różnych kartach wifi, w każdych jest ta sama sytuacja. Czasem była sytuacja że normalnie się połączył nawet z 15 minut wifi chodziło lecz po tym czasie odcięcie wifi. Sterowniki wymieniałem już wiele razy, wszystkie youtubowe filmiki przejrzane, napięcie zasilania 3,3v jest. Instalowałem win 10 i win 11, ta sama sytuacja, zrobiłem aktualizacje biosu również nic nie dało. Nie mam pojęcia co może być nie tak, miał ktoś podobną sytuację?
Forum rules: Click here to view the forum rules
- Topic title should contain: the device's manufacturer, full model and the brief description of problem.
- Topic message should contain: the PCB marking code (required in case of hardware repairs), an extended description of problem, things you have checked/replaced/measured, your conclusions and the question. If you are not able to find the PCB marking code, please read THIS TOPIC. If you still cannot locate the PCB markings, please upload a clean, both-side photos of the mainboard - it is required to remove any films, modules or brackets possibly covering these markings.
- Before posting a new topic please read all topics in TRAININGS subforum and make a preliminary diagnostic based on the content of those trainings.
- Uploading of any complete schematics, BIOS / firmware files or any other kind of documentation, or linking to 3rd party websites with such files, is STRICTLY PROHIBITED. You can only upload the small portion of documentation or, link to BIOS file on UNVERIFIED BIOS FILES subforum, which simplifies the diagnostics/repair. You are not allowed to upload more then one complete page of instruction/schematic per single topic. The file you upload must not contain any watermarks, "confidential" markings, links or email addresses and cannot be password-protected.
- It is only permitted to describe one faulty device per single topic - you should always open a new topic for each subsequent device.
- Requesting of the full schematics, BoardView files, BIOS files or any other kind of documentation is NOT ALLOWED in this subforum. If you need to ask for any of these, you should open a new topic in DOCUMENTATION/BIOS REQUEST subforum.
Re: Lenovo 3 15ADA05 nm-c821 rev. 1.0 Problem z Wifi
by Google Adsense [BOT] • 19 December 2025, 22:29
Prawdopodobnie korzystasz z karty sieciowej, która nie jest sygnowana marką Lenovo lub modelu karty, który nie znajduje się na tzw. Whitelist wewnątrz BIOS. Lenovo wpisuje do BIOS tylko te karty, które sami zatwierdzą. Inne karty pokażą się jako "Inne urządzenia" a ich działanie będzie dosyć wybiórcze. W tym modelu mogłeś mieć kartę Intel, Realtek albo Qualcomm. Przykład karty z Lenovo (źródło: allegro.pl):

Karty od Lenovo posiadają też odpowiednie numery "serwisowe", w tym przypadku ze zdjęcia jest to numer: 8SSW10A
Karty od Realtek i Qualcomm potrafią być awaryjne - najlepiej działają te od Intel. Ściagnij paczkę sterowników ze strony tego modelu Lenovo, wypakuj je i zobacz do jakiego modelu kart instalowane są sterowniki Intel. Wtedy zakup taką kartę z numerem serwisowym Lenovo i powinno być OK
Karty od Lenovo posiadają też odpowiednie numery "serwisowe", w tym przypadku ze zdjęcia jest to numer: 8SSW10A
Karty od Realtek i Qualcomm potrafią być awaryjne - najlepiej działają te od Intel. Ściagnij paczkę sterowników ze strony tego modelu Lenovo, wypakuj je i zobacz do jakiego modelu kart instalowane są sterowniki Intel. Wtedy zakup taką kartę z numerem serwisowym Lenovo i powinno być OK
Wielokrotnie podpinałem różne karty wifi do tego modelu i nigdy nie spotkałem problemu z whitelistą. W tym modelu chyba jej nie ma - a przecież w innych laptopach, których była kończyło się to komunikatem o błędzie po wykonaniu procedury post i brakiem możliwości uruchomienia systemu operacyjnego.
Za to spotkałem się z identyczną usterką co autor tematu- zamiast standardowych artefaktów - znikało wifi, znikała karta lub przestawała pracować podczas połączenia. Przyczyną była typowa wada tych konstrukcji - czyli spoiwo LTS, cudowny klej, cienki laminat i miękka obudowa. Wystarczyło wykonać reballing APU, może tu mamy ten sam przypadek?
Za to spotkałem się z identyczną usterką co autor tematu- zamiast standardowych artefaktów - znikało wifi, znikała karta lub przestawała pracować podczas połączenia. Przyczyną była typowa wada tych konstrukcji - czyli spoiwo LTS, cudowny klej, cienki laminat i miękka obudowa. Wystarczyło wykonać reballing APU, może tu mamy ten sam przypadek?
Re: Lenovo 3 15ADA05 nm-c821 rev. 1.0 Problem z Wifi
by Google Adsense [BOT] • 23 December 2025, 00:46