#1 ORNO OR-VID-JS-1040PM video-domofon, bardzo cichy dźwięk z mikrofonu zewnętrznego.
da Przemo1983rmi • 19 dicembre 2025, 20:04
Cześć mam video-domofon firmy ORNO.
Od momentu gdy sąsiad wbił łopatę w kabel który dochodził do kasety zewnętrznej.
Występuje usterka, czyli nie słychać jak ktoś mówi do mikrofonu przy furtce .
Początkowo myślałem że to usterka mikrofonu w kasecie ale gdy wymieniłem mikrofon usterka nie pomogła, więc kupiłem nową kasetę i usterka dalej występuje.
Wreszcie postanowiłem rozkręcić ekran ten który jest w domu i próbuje zbadać przyczynę czemu nie ma głosu w głośniku z mikrofonu.
Co ciekawe melodyjki z głośnika gdy się dzwoni grają, więc głośnik jest ok.
Pytanie gdzie szukać , sprawdzałem napięcia na układzie Lm386L i mam wykaz napięć ale wydaje mi się że są prawidłowe.
Proszę o pomoc w odnalezieniu usterki.

U14 - 32-Position Manual Up/Down Control Potentiometer
U12
TM57FLA80 - 8-bitowy mikrokontroler
U9 multiplekser
U16 mosfet p- Channel
Po analizie ,myślę że układ który może nie działać prawidłowo to U 13.
UTC MC34118L,

Od momentu gdy sąsiad wbił łopatę w kabel który dochodził do kasety zewnętrznej.
Występuje usterka, czyli nie słychać jak ktoś mówi do mikrofonu przy furtce .
Początkowo myślałem że to usterka mikrofonu w kasecie ale gdy wymieniłem mikrofon usterka nie pomogła, więc kupiłem nową kasetę i usterka dalej występuje.
Wreszcie postanowiłem rozkręcić ekran ten który jest w domu i próbuje zbadać przyczynę czemu nie ma głosu w głośniku z mikrofonu.
Co ciekawe melodyjki z głośnika gdy się dzwoni grają, więc głośnik jest ok.
Pytanie gdzie szukać , sprawdzałem napięcia na układzie Lm386L i mam wykaz napięć ale wydaje mi się że są prawidłowe.
Proszę o pomoc w odnalezieniu usterki.
U14 - 32-Position Manual Up/Down Control Potentiometer
U12
TM57FLA80 - 8-bitowy mikrokontroler
U9 multiplekser
U16 mosfet p- Channel
Po analizie ,myślę że układ który może nie działać prawidłowo to U 13.
UTC MC34118L,