• Programowanie MEC5055 w płycie LA-7741p

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 Programowanie MEC5055 w płycie LA-7741p

poster 28 Листопада 2025, 17:57
Potrzebuję zaprogramować MEC5055 w płycie LA-7741p przy użyciu SVOD 4.

Z tego co wyczytałem, należy podłączyć piny FWP# i MSDATA do masy rezystorem 10k Ω, co też zrobiłem.

Pozostałe połączenia podłączyłem do złącza JDEG2: (podłączyłem RST do pinu JTAG_RST zworki JTAG1 - zworka jest fabrycznie nieobsadzona)
Зображення

Svod wykrywa chip i da radę go odczytać:
Зображення

Natomiast nie zapisuje go - mam blank check i verify error. Zawartość nowego pliku nie zapisuje się w układzie.

Przy ReadID mam również komunikat" Bootblock in protected mode".

Co robię źle? Płyta podłączona pod zasilacz.

Re: Programowanie MEC5055 w płycie LA-7741p

Google Adsense [BOT] 28 Листопада 2025, 17:57

#2 Re: Programowanie MEC5055 w płycie LA-7741p

Vogelek23 28 Листопада 2025, 23:37
poster написав:należy podłączyć piny FWP# i MSDATA do masy rezystorem 10k Ω, co też zrobiłem.
Ze schematu wynika, że sygnał MSDATA jest już ściągnięty do masy rezystorem R869, a nieobsadzony jest rezystor R850 (100kΩ - symbol @ przy rezystorze). Mam rozumieć, że u Ciebie R850 był obsadzony, a R869 był nieobsadzony? Sprawdź to.

#3 Re: Programowanie MEC5055 w płycie LA-7741p

poster 1 Грудня 2025, 09:52
Jest tak jak na schemacie - R869 jest obsadzony i R850 nieobsadzony. Czyli niepotrzebnie podłączyłem jeszcze raz MSDATA do masy rezystorem 10kOhm, bo nie sprawdziłem tego.

Na obecną chwilę moje połaczenia wyglądają tak:
TDI -> Pin 2 "JDEG2"
TMS -> Pin 3 "JDEG2"
CLK -> Pin 4 "JDEG2"
TDO -> Pin "JDEG2"
RST -> Pin 1 "JTAG1" (zworka rozłączona)
GND -> GND

MSDATA - R869 jest obsadzony
FWP# - R873 przestawiony na R879

Svod poprawnie odczytuje wsad, jednak mam "Boot Block in protected mode" i nie mogę nic zapisać.

Re: Programowanie MEC5055 w płycie LA-7741p

Google Adsense [BOT] 1 Грудня 2025, 09:52

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 3 гостей