• Switch Lite - PCB "HDH-CPU-10" - stoi na logo "Switch

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento deve contenere: marca e modello completo del dispositivo e la breve descrizione del problema.
  2. Il messaggio di argomento dovrebbe contenere: un identificatore PCB (in caso di riparazioni hardware), descrizione estesa del problema, cosa è stato controllato/sostituito/misurato, eventuali conclusioni e la domanda. Se non riesci a individuare un identificatore PCB, leggi QUESTO ARGOMENTO. Se non riesci ancora a individuare un identificatore PCB, invia foto chiare di entrambi i lati della scheda madre; è necessario rimuovere qualsiasi pellicola o altri elementi che potrebbero coprire questo identificatore.
  3. Prima di pubblicare un nuovo argomento, leggere tutti gli argomenti nel subforum CORSI e fare una diagnosi preliminare basata sul contenuto di questi corsi.
  4. È VIETATO caricare diagrami completi, file BIOS / firmware o qualsiasi altro tipo di documentazione (o collegarsi a siti Web con tali file). Puoi caricare solo una piccola parte della documentazione o collegarti al file del BIOS nel subforum BIOS FILE NON VERIFICATI. Non è consentito caricare più di una pagina completa di istruzioni/diagrami per singolo argomento. Il file che carichi non deve contenere filigrane, contrassegni "Riservati", link o indirizzi email e non può essere protetto da password.
  5. È consentito descrivere un solo dispositivo difettoso per singolo argomento - dovresti sempre aprire un nuovo argomento per ogni dispositivo successivo.
  6. La richiesta degli diagrami completi, dei file BoardView, dei file BIOS o di qualsiasi altro tipo di documentazione NON È CONSENTITA in questo subforum. Se hai bisogno di chiedere uno di questi, dovresti aprire un nuovo argomento nel subforum DOCUMENTAZIONE E RICHIESTA BIOS/EFI.

#1 Switch Lite - PCB "HDH-CPU-10" - stoi na logo "Switch

da PiotrStrojek 30 novembre 2025, 20:25
Szanowni koledzy i koleżanki,
zwracam się do Was z prośbą o pomoc przy naprawie konsoli Switch Lite - oznaczenie kodowe PCB "HDH-CPU-10", ponieważ brakuje mi już pomysłów. Kilka słów historii - kupiłem ją jako uszkodzoną - kompletnie martwą. Nie stwierdziłem objawów zalania, więc zacząłem od pomiarów i wykazały zwarcia na kondensatorach od układu M92 - wymieniłem go oraz przy okazji port ładowania, ponieważ był już dość mocno zużyty.
Konsola zaczęła się prawidłowo ładować i pobierać prawidłowy prąd (15v oraz około 600mah). Procesor oraz pamięci grzały się lekko, jednocześnie konsola nie dawała obrazu, pod kamerą termowizyjną stwierdziłem że układ podświetlenia mocno się grzeje, więc jego też wymieniłem na nowy - konsola uruchomiła się do niebieskiego ekranu z prawidłowym podświetleniem. W związku z tym wziąłem się za reballing cpu - po tej czynności konsola uruchomiła się z prawidłowym obrazem do drugiego logo (Switch) i stanęła na nim.
Przy tego typu objawie zwykle wystarczył reflow lub reballing układu wifi i konsola ruszała - tym razem ani reflow, ani reballing ani nawet wymiana układu na dwa z innych konsol nie przyniosła żadnej zmiany.

Zainstalowałem więc mod chip aby sprawdzić w cfw / ubuntu co się dzieje i teraz co udało mi się ustalić:
1. Hekate startuje i działa prawidłowo, wykrywany jest prawidłowo nand, apu oraz pamięci - udało mi się utworzyć emu mmc, ale konsola i tak na nim nie startuje - stoi na logo.
2. Ubuntu startuje prawidłowo i działa (ale tylko gdy oba analogi są odpięte), w innym przypadku przy próbie uruchomienia następuje restart do hekate.
3. Wifi działa bez zarzutu pod ubuntu - wykrywa sieci, łączy się z siecią oraz połączenie jest stabilne
4. Pod ubuntu brak dźwięku w głośnikach oraz słuchawkach przewodowych - bluetooth nie sprawdzałem - wymieniłem układ audio ale bez żadnej poprawy
5. Po problemach z analogami wymieniłem układ STM32 z innej konsoli i wróciła częściowo funkcjonalność analogów tzn. konsola nadal nie uruchamia ani cfw z emu mmc ani ubuntu gdy są podłączone, ale w hekate lewy analog działa tylko po przekątnej - być może kwestia kalibracji ponieważ układ wyrwałem z płyty dawcy.
6. Profilaktycznie wymieniłem jeszcze układ BQ, pnieważ wyczytałem że problemy z zasilaniem również mogą powodować utknięcie na logo - bez zmiany

W tym momencie utknąłem, na uruchomionej płycie głównej nie grzeje się nic podejrzanie poza układami, które mają się grzać. Dość mocno grzeje się układ BQ (około 50 stopni) ale tylko podczas ładowania co uznaję za prawidłowy objaw. Reszta układów nie przekracza 30 - 35 stopni.

Na ten moment jedyne co mi przychodzi do głowy to soft i/lub zimne luty pod koscią nand - bo w zasadzie tylko tego nie ruszyłem...

Zwracam się z prośbą do bardziej doświadczonych osób w tej materii bo mi już się kończą pomysły po prostu... jednocześnie zżera mnie ciekawość co może być przyczyną że nie działa prawidłowo :)

Z góry dziękuję bardzo za każdą pomoc i podpowiedź :)
Pozdrawiam
PS

Re: Switch Lite - PCB "HDH-CPU-10" - stoi na logo "Switch

da Google Adsense [BOT] 30 novembre 2025, 20:25