• ASUS VIVOBOOK 14 PRO OLED M3401Q problem z RTX3050 po flashu biosu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 ASUS VIVOBOOK 14 PRO OLED M3401Q problem z RTX3050 po flashu biosu

przez mikiziko 27 listopada 2025, 11:13
Witam

Pacjent:

Płyta:M3500QA R2.1
CPU:R7 - 5800H
GPU:GN20-P0-A1 RTX3050

Trafił do mnie laptop z wysypanym biosem po aktualizacji systemu - uruchamiał się ale wyświetlała się tylko informacja o tym aby włożyć pendrive z BIOSem pobranym ze strony ASUS-a jednak to nie pomogło biosy z końcówka QA i QC i starsze i nowsze
zaciągnąłem wieć WSAD z forum i tutaj miałem przeróżne objawy czasem sie laptop nie uruchamiał tj czarny ekran na innym biosie migały tylko diody biała i pomarańczowa od ładowania
sumarycznie wyekstraktowałem (extract body) bios ze strony ASUSa za pomocą UEFI TOOL i po flashu laptop odpalił - wiec można powiedzieć że sukces - no nie do końca - na biosie z oznaczenia M3401QA - widać tylko grafikę RADEON w biosie i win z kolei na biosie M3401QC - mam widoczne obie i radeona i RTX 3050 jednak ten 3050 wykazuje błąd 43 w sterownikach i za nic w świecie nie idzie go odpalić (wykrywa go menadżer urządzeń) oczywiście z racji wgrania czystego wsadu jest problem z SN i WIN KEY czy problem z kartą jest związany z brakiem przepisania tych numerów z oryginalnego wsadu ?
mogę podesłać oryginalny WSAD Biosu do analizy jeśli ktoś by chciał się nad tematem pochylić i ew przeszczepić SN jak i KEY byłbym wdzięczy za każdą pomoc
p.s na płycie znalazłem jeszcze kostkę 2MB WINBOND która pełni funkcje BIOSU od VGA tego RTX-a może ten wsad też jest uszkodzony ?? technicznie też zabezpieczyłem wsad z tej kości ale czy jest czym go przefleshowac ?? bo nigdzie nie widzę wsadów do tej kości 2MB

Re: ASUS VIVOBOOK 14 PRO OLED M3401Q problem z RTX3050 po flashu biosu

przez Google Adsense [BOT] 27 listopada 2025, 11:13

#2 Re: ASUS VIVOBOOK 14 PRO OLED M3401Q problem z RTX3050 po flashu biosu

przez klarus 27 listopada 2025, 14:03
Witam. Blad 43 z reguly oznacza problemy z pamieciami VRAM lub nawet samym ukladem grafiki. Wgraj ten bios na ktorym masz obie garfiki i zrob diagnostyke uzywajac programu MATS zeby zobaczyc ktory bank pamieci sprawia problemy. Tutaj masz link jak to posprawdzac i ogolna teorie na temat oprogramowania. https://repair.wiki/w/Nvidia_GPU_Memory_Testing_Guide
Pozdrawiam

#3 Re: ASUS VIVOBOOK 14 PRO OLED M3401Q problem z RTX3050 po flashu biosu

przez mikiziko 28 listopada 2025, 14:13
ok - stworzyłem pendrive z MODS MATS jednak jego użycie w tym ASUSie jest niemożliwe aby tego dokonań laptop musi posiadać tryb Legacy USB - ten asus mam tylko UEFI i nie posiada niczego co pozwoli mi odpalić te narzędzie
jeszcze jakieś pomysły ?

Re: ASUS VIVOBOOK 14 PRO OLED M3401Q problem z RTX3050 po flashu biosu

przez Google Adsense [BOT] 28 listopada 2025, 14:13