• HP Envy 15-EY płyta LA-M023P - problem z włączeniem

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 HP Envy 15-EY płyta LA-M023P - problem z włączeniem

przez tekort 18 listopada 2025, 14:23
Hej! Trafił do mnie HP Envy, który miał problem z włączaniem się. Sprzęt raz na jakiś czas dało się włączyć tzn. na 10 naciśnięć klawisza włączał się 5 razy. Nie zależne było to czy zasilanie bateryjne czy USB-C. Sam klawisz jest w 100% sprawny, dało się nim usypiać urządzenie\wybudzać.

Płyta: LA-M023P
KBC: ENE KB9542GF2
CPU: AMD RYZEN 5 100-00000000583

Wykonałem aktualizacje BIOS ze strony HP do najnowszej wersji i wszystko poszło sprawnie, choć sama aktualizacja trwała dłużej niż zazwyczaj w HP (ok. 6-7 minut). Po aktualizacji sprzęt włączył się normalnie, przeprowadziłem testy w systemie i wszystko było OK. Po tym jak wyłączyłem laptop i godzinę później chciałem go włączyć, sprzęt już się nie uruchomił. Przy próbie włączenia miga dioda CAPS LOCK w sekwencji 3 długie 5 krótkich co oznacza "This condition indicates that the embedded controller cannot reach the BIOS within the established time limit". Z tego co czytałem w internecie to ten problem występuje często na tej płycie.

Na termowizji widzę że jedynym elementem, który lekko się nagrzewa po podłączeniu zasilania jest KBC, ale wydaje mi się że to normalna temperatura jego pracy ~30°C. Bateria jest ładowana.

Na płycie jest kość Winbond 25R128JWSQ, chciałbym ją podmienić bo podejrzewam jej uszkodzenie, jednak nie znalazłem żadnej dokumentacji tej płyty a samego chipu 25R128JWSQ nie widzę do zakupu "na szybko". Czy ktoś zmieniał już może taką kostkę i może podpowiedzieć jaki zamiennik dobrać?

EDIT
Udało się włączyć sprzęt. Przy kości BIOS są dwa rezystory 0402, HP w kilku miejscach na tej płycie stosuje jakby klej na gorąco, chyba celem zabezpieczenia płyty. Pod tym klejem przy kości BIOS są dwa rezystory 0402, jeden łączy pin 5 (Data Input) kości a drugi pin 6 (Clock). Rezystor Data Input miał 0R natomiast Clock pokazywał wartości w MΩ - wymieniłem go na 0R i sprzęt się włączył. Potestuje go - jeśli problem nie wróci to zamknę wątek.

EDIT2
Laptop działa, natomiast nie za każdym razem da się go włączyć przyciskiem. Czy napięcie na włączniku 2,4V (pin 12 gniazda KB) jest prawidłowe? Przy wciśnięciu klawisza napięcie spada do ok. 0,8V-1V. Czasem włączenie następuje dopiero po 3cim naciśnięciu, czasem za pierwszym - nie ma na to reguły. Zwierając pin 12 do GND laptop włączy się nawet gdy klawisz go nie włącza. Czy to mogłoby oznaczać uszkodzoną klawiaturę? Gdy sprzęt jest już włączony to przycisk zasilania za każdym naciśnięciem usypia urządzenie, a każde naciśnięcie zmienia rezystancje jak poniżej.

Rezystancja pin 12 a GND:
ON (wciśnięty) - 0,8kOhm
OFF (niewciśnięty) - 6.06 MOhm

Re: HP Envy 15-EY płyta LA-M023P - problem z włączeniem

przez Google Adsense [BOT] 18 listopada 2025, 14:23