• HP ProBook 440 G3 - długie uruchamianie

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
  3. Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
  4. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
  5. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
  6. Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.

#1 HP ProBook 440 G3 - długie uruchamianie

от polmpl 16 Ноябрь 2025, 17:46
Cześć, trafił do mnie laptop jak w tytule, HP ProBook 440 G3 po próbie samodzielnego usunięcia hasła BIOS.

Laptop początkowo w ogóle się nie uruchamiał, ale po wgraniu dump'a z tego posta (hp-probook-440-g3-dax61cmb6c0-rev-c-t52537.html?hilit=440%20g3) laptop wstał i działa poprawnie, poza długim oczekiwaniem na pojawienie się obrazu, na ten moment objaw jest taki, że 5 razy miga CAPS i NumL i po tym czasie pojawia się ekran.

Płyta główna: DAX61CMB6C0 REV:C
Procesor: Intel Core i5-6200U

Z racji, że nie posiadałem oryginalnego BIOS, wgrałem z takim ME jaki był w/w poście. Wyczyszczenie ME też chyba nie pomogło, chyba, że zrobiłem coś źle.

Proszę o poradę co jeszcze mogę zrobić

Re: HP ProBook 440 G3 - długie uruchamianie

от Google Adsense [BOT] 16 Ноябрь 2025, 17:46

#2 Re: HP ProBook 440 G3 - długie uruchamianie  [РЕШЕНО]

от matrixmm 17 Ноябрь 2025, 23:07
Jak nie jesteś pewny czy dobrze wyczyściłeś MEregion to zapoznaj się ze szkoleniem: szkolenie-nr-4-bios-czyszczenie-i-przenoszenie-me-regionu-w-platformach-intela-t72331.html. Tam masz wszystko bardzo jasno i dokładnie opisane krok po kroku. Po wyczyszczeniu ME regionu możesz sprawdzić wsad MEAnalizerem. Jeżeli "File System State" jest "configured" to znaczy, że ME region jest czysty. Jak masz "Initialized" znaczy że nie jest czysty. Zawsze możesz wrzucić wsad na forum i poprosić o wyczyszczenie ME. Jak ten wsad po wyczyszczeniu ME nie działa prawidłowo to spróbował bym jeszcze co najmniej dwóch innych. Czy zgrałeś oryginalny wsad z płyty zanim wgrałeś nowy, czy dostałeś z pustym flashem? Jak masz zgrany oryginalny rom (nawet uszkodzony) to spróbuj podejrzeć jaki był oryginalnie ME region.

#3 Re: HP ProBook 440 G3 - długie uruchamianie

от polmpl 23 Ноябрь 2025, 12:37
Dziękuję za pomoc, okazała się strzałem w 10!

Mam natomiast nowy problem z wartościami DMI. O ile większość danych odczytałem z naklejki, tak najbardziej brakuje mi wartości Feature Byte oraz Build ID i kompletnie nie wiem, skąd mogę je pozyskać, ponieważ nie otrzymałem oryginalnego wsadu BIOS

#4 Re: HP ProBook 440 G3 - długie uruchamianie

от matrixmm 23 Ноябрь 2025, 13:51
Znajdziesz to na stronie hp. https://partsurfer.hp.com/ . Musisz wpisać SN z tabliczki laptopa.

#5 Re: HP ProBook 440 G3 - długie uruchamianie

от polmpl 24 Ноябрь 2025, 21:18
matrixmm писал(а):Znajdziesz to na stronie hp. https://partsurfer.hp.com/ . Musisz wpisać SN z tabliczki laptopa.

Pięknie dziękuję. Laptop przywrócony do życia w 100%. Dziękuję za pomoc :)

#6 Re: HP ProBook 440 G3 - długie uruchamianie

от Vogelek23 25 Ноябрь 2025, 00:45
Jeśli ktoś pomógł Ci rozwiązać problem, przyznaj "Pomógł": integracja-funkcji-pomogl-z-zamykaniem-tematu-i-oznaczaniem-go-jako-rozwiazany-t11083.html

Osoba pomagająca ma dzięki temu większą motywację do pomagania innym w przyszłości. Miej jednak na uwadze, że ta metoda nie może być zastosowana w przypadku, gdy sam rozwiązałeś swój problem (nikt nie nakierował Cię na rozwiązanie lub nie "trafił" z diagnozą) albo gdy nie rozwiązałeś go wcale (np. diagnoza nie została zakończona lub nikt nie odpowiedział na Twoje pytanie).

Re: HP ProBook 440 G3 - długie uruchamianie

от Google Adsense [BOT] 25 Ноябрь 2025, 00:45