• Zasilacz DELTA DPS-100AP-13 A QNAP TS431 zwarcie na uziemieniu.

#1 Zasilacz DELTA DPS-100AP-13 A QNAP TS431 zwarcie na uziemieniu.

Napisal/-a matrixmm 13 November 2025, 18:03
Cześć, mam problem z zasilaczem od powyższego Qnapa i nie bardzo wiem jak się do tego w ogóle zabrać.
Zasilacza w środowisku testowym (kabel 2PIN i żarówka) działa poprawnie i podaje stabilne 12 V.
Niestety jak podepnę go pod kabel 3PIN z uziemieniem natychmiast wywala korki. Jedyne co sprawdziłem to niebieskie kondensatory zabezpieczające (Y podłączone do uziemienia) czy nie ma zwarcia. Nie ma. Dalej brak mi wiedzy i doświadczenia jak się w ogóle do tego zabrać. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Zasilacz wygląda tak (schematu nigdzie nie znalazłem):
Slika
Slika

Re: Zasilacz DELTA DPS-100AP-13 A QNAP TS431 zwarcie na uziemieniu.

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 13 November 2025, 18:03

#2 Re: Zasilacz DELTA DPS-100AP-13 A QNAP TS431 zwarcie na uziemieniu.

Napisal/-a Vogelek23 13 November 2025, 19:31
Po pierwsze, proszę założyć właściwy bezpiecznik 3,15A zamiast drutu - w przypadku zwarcia w obwodzie pierwotnym dużo ryzykujesz. Czy ten bezpiecznik przepala się przy podłączeniu do 3-pinowego kabla sieciowego? Jeśli nie, to wymień wszystkie niebieskie kondensatory na nowe.

Jakie oznaczenie ma układ, zaznaczony czerwoną strzałką? Czy zwarcie, zaznaczone żółtą strzałką, to fabryczne połączenie? Zamieść wyraźne zdjęcie obszaru, zaznaczonego niebieską ramką - rezystor przy transoptorze wygląda co najmniej podejrzanie.
Slika

#3 Re: Zasilacz DELTA DPS-100AP-13 A QNAP TS431 zwarcie na uziemieniu.

Napisal/-a matrixmm 13 November 2025, 20:27
Dzięki za szybką odpowiedź.
Vogelek23 napisal/-a:Po pierwsze, proszę założyć właściwy bezpiecznik 3,15A zamiast drutu - w przypadku zwarcia w obwodzie pierwotnym dużo ryzykujesz. Czy ten bezpiecznik przepala się przy

To jest zdjęcie drugiego zasilacza. :)
W zasilaczu o którym piszę. Po wywalaniu korków i różnicówki, bezpiecznik dalej był sprawny. Wymontowałem zasilacz. Podłączyłem go pod kabel 2-Pin i żarówkę i o dziwo zasilacz normalnie działał. Zmyliło mnie to więc jeszcze raz go podłączyłem normalnie i na 3-pinowym kablu od razu wywala bezpieczniki.
Vogelek23 napisal/-a:Jakie oznaczenie ma układ, zaznaczony czerwoną strzałką?

Oryginalnie jest to DAP019EL w tym zasilaczu ze zdjęcia zamieniony na TEA1751T. Niestety z zasilaczem ze zdjęcia też nie mogę sobie poradzić. Podmieniłem DAP019EL zlikwidowałem zwarcia ale niestety nie działa dobrze. faluje mu napięcie 12-12,6V ale to temat na inny wątek.
Vogelek23 napisal/-a: Czy zwarcie, zaznaczone żółtą strzałką, to fabryczne połączenie? Zamieść wyraźne zdjęcie obszaru, zaznaczonego niebieską ramką - rezystor przy transoptorze wygląda co najmniej podejrzanie.

Przepraszam zamieściłem zdjęcie które miałem pod ręką. Jako poglądowe co w ogóle jest na płytce i jaka jest ogólnie topologia tego konkretnego zasilacza. Zasilacz który robi zwarcie nie był jeszcze dotykany lutownicą.
Przepraszam za zamieszanie.
Slika
Nie ma zwarcia. Na tej płycie wszystko jest przyklejone jakimś koszmarnym klejem i odrywanie niestety nie wychodzi mi zbyt dobrze. Odrywam z laminatem i ścieżkami.
Rezystor wygląda podejrzanie rzeczywiście (jest uszczerbiona obudowa). Finalnie go wymienię. Ma oznaczenie 01B i multimetr wskazuje prawidłowo 1kΩ.
Ale tak jak pisałem. Na fotce jest drugi zasilacz. Nie miałem obfotografowanego tego konkretnego. Przepraszam za zamieszanie fotką.
Vogelek23 napisal/-a: Czy ten bezpiecznik przepala się przy podłączeniu do 3-pinowego kabla sieciowego?

Bezpiecznik w zasilaczu się nie przepala. Wywala bezpieczniki w instalacji. Zwykły i różnicowy główny. na 2-pinowym gdzie mam żarówkę jako zabezpieczenie przeciwzwarciowe działa normalnie i podaje stabilne 12V na końcu.

#4 Re: Zasilacz DELTA DPS-100AP-13 A QNAP TS431 zwarcie na uziemieniu.

Napisal/-a Vogelek23 14 November 2025, 13:44
Czyli:
Vogelek23 napisal/-a:Jeśli nie, to wymień wszystkie niebieskie kondensatory na nowe.

#5 Re: Zasilacz DELTA DPS-100AP-13 A QNAP TS431 zwarcie na uziemieniu.

Napisal/-a matrixmm 14 November 2025, 14:20
OK, tak zrobię. Niestety nie mam na miejscu i muszę zamówić. Czy eksperymentalnie mogę je wylutować i sprawdzić czy bez nich będzie dalej wywalał korki? Widzę że te niebieskie kondensatory są podłączone z masą po stronie wtórnej. Natomiast obudowa zwiera masę obwodu pierwotnego z masą obwodu wtórnego. Z kolei masa obwodu wtórnego jest bezpośrednio połączona z -12V (przepraszam jak używam niepoprawnej nomenklatury :( ). Wcześniej nie sprawdziłem czy wywali mi korki bez wkładania do obudowy. Wtedy uziemienie jet podłączone wyłączni poprzez kondensatory Y z masą obwodu pierwotnego i byłaby to wskazówka czy problem leży po stronie pierwotnej czy wtórnej. Dopiero po przykręceniu obudowy zwiera się masa obwodu wtórnego i masa obwodu pierwotnego (poprzez stalową obudowę do której przykręcam płytę zasilacza). Nie wiem czy dobrze kombinuję. Sprawdzę to wieczorem.

#6 Re: Zasilacz DELTA DPS-100AP-13 A QNAP TS431 zwarcie na uziemieniu.

Napisal/-a Vogelek23 14 November 2025, 15:52
matrixmm napisal/-a:To jest zdjęcie drugiego zasilacza
To proszę się zdecydować, który zasilacz naprawiasz. Jeśli ten z tytułu (działający poza obudową, a wyzwalający zabezpieczenia RCD i S w obudowie), to proszę zamieszczać zdjęcia wyłącznie tego egzemplarza - zamieszczanie zdjęć innych egzemplarzy powoduje niepotrzebne zamieszanie, wysnuwanie niewłaściwych wniosków oraz prośby o podejmowanie niepotrzebnych czynności, a to już jest zwyczajnie bezsensowna strata czasu.

Obudowa to w istocie masa "zimna" (obwodu wtórnego), podłączona do uziemienia. W tym konkretnym przypadku masa "zimna" jest połączona z obudową przez rezystor pomiarowy 4mΩ. Ponawiam prośbę o zamieszczenie zdjęcia obszaru, zaznaczonego na niebiesko (nie załączyłeś tego zdjęcia). Sprawdź też, czy wszystkie punkty, zaznaczone poniżej żółtą ramką, są ze sobą połączone.
Slika

Kolejna rzecz - wylutuj radiator z diodami D101 i D102 i sprawdź, czy któraś dioda nie ma przypadkiem przebicia do radiatora (powinny być w obudowach TO-220F, czyli w pełni izolowanych). Przebicie którejkolwiek diody do radiatora (czyli do uziemienia) może skutkować wyzwalaniem zabezpieczenia RCD i S.

Re: Zasilacz DELTA DPS-100AP-13 A QNAP TS431 zwarcie na uziemieniu.

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 14 November 2025, 15:52

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov