• Gigabyte Aorus 15p - po naprawie RTX3060 Kod błędu 43

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
  3. Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
  4. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
  5. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
  6. Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.

#1 Gigabyte Aorus 15p - po naprawie RTX3060 Kod błędu 43

от kingmattie 28 Октябрь 2025, 14:40
Cześć jest to płyta o dokładnym oznaczeniu GA-RX5LKD rev 1.1

O tej sztuce w "internetach" nie ma niemalże jakichkolwiek informacji, stąd przybywam z prośbą o pomoc

Początkowo nie było reakcji na wpięcie zasilacza, płyta martwa. Po krótkiej diagnostyce udało mi się znaleźć zwarcie między główną sekcją zasilania, a cewkami NVPL2-NVPL3 - najprawdopodobniej wspólna sekcja zasilania VRAM.

Uszkodzony okazał się podwójny MOSFET Q7136 FDPC5018SG, po wymianie na nowy komplet dwóch laptop włącza się, lecz z wykrywa z błędem RTXa (kod błędu 43). Reinstalacja sterownika sprawia, że w Menedżerze urządzeń na moment pojawia się jako wykrywany prawidłowo, lecz po sekundzie wraca do tego samego błędu.

Napięcie na GPU - 0.75V (pomiar dokonany na NVPL4-NVPL8)
Napięcie na VRAM - 1.21V (pomiar dokonany na NVPL2-NVPL3)

VRAMY to GDDR6 Samsung K4Z80325BC-HC14 i doczytałem, że typowe zasilanie dla nich to 1.35V, stąd prawdopodobieństwo, że otrzymują za niskie napięcie i dlatego wywala błąd sterownika.

Poniżej rozpisuję napięcia na układzie Q7136 FDPC5018SG
1 - 1.50V
2,7,6,5 - 1.21V
3,4 - 19.54V
8 - 4.53V

Powyższe napięcia na bramkach wydają się niskie, stąd możliwy brak odpowiedniego napięcia na wyjściu.
Układ sterujący mosfetami to NCP81278T, dokonałem pomiarów jego kilku pinów:

PVCC - 4.9V
EN - 1.8V (trochę za nisko?)
FB - 1.2V (trochę za wysoko?)
FBRTN - 0V

Przy takim przepięciu jestem gotowy obstawić zawyżone rezystancje na rezystorach pomiarowych FB, ale bez schematu, boardview ciężko cokolwiek wyczarować. Próbowałem też znaleźć schemat, na którym układ sterownika występowałby w podobnej konfiguracji, żeby zobaczyć podłączenie rezystorów w obwodzie FB, ale też bez sukcesu póki co

Jeśli to pomoże to mogę dołączyć zdjęcia płyty głównej, które udało znaleźć mi się w necie w dobrej jakości :) Z góry dziękuję za pomoc!

EDIT. W datasheet tych kości udało mi się znaleźć informację że może być zasilany napięciem 1.25 +- 0.03 V, więc to moje 1.21V nawet się łapie. Dodatkowo zmierzyłem REFIN - 1.2V stąd FB 1.2 wydaje się być też poprawnym pomiarem. Zbytnie skupienie się na sekcji zasilania VRAM może się okazać być złym tropem.

Zrobiłem pomiar jeszcze jednej cewki w okolicy GPU - NVPL1 - napięcie 0.95V wydaje się być prawidłowe

Będę wdzięczny za dalszą pomoc :frustry:

Re: Gigabyte Aorus 15p - po naprawie RTX3060 Kod błędu 43

от Google Adsense [BOT] 28 Октябрь 2025, 14:40

#2 Re: Gigabyte Aorus 15p - po naprawie RTX3060 Kod błędu 43

от Vogelek23 28 Октябрь 2025, 20:53
kingmattie писал(а):Jeśli to pomoże to mogę dołączyć zdjęcia płyty głównej, które udało znaleźć mi się w necie w dobrej jakości
Bardziej interesowałyby nas zdjęcia TWOJEJ płyty, niż pobrane z internetu.

kingmattie писал(а):zwarcie między główną sekcją zasilania, a cewkami NVPL2-NVPL3
Niestety, w 99% tego typu przypadków uszkodzeniu ulega chipset grafiki GPU. Zasilanie pamięci VRAM jest wspólne dla kontrolera pamięci wewnątrz GPU. Zacząłbym jednakże od rzeczy podstawowej - pomiaru rezystancji do masy na cewkach NVPL2 i NVPL3, bo tego nigdzie nie widzę w Twoim poście. Ile kości VRAM jest na Twojej płycie?

#3 Re: Gigabyte Aorus 15p - po naprawie RTX3060 Kod błędu 43

от kingmattie 29 Октябрь 2025, 14:47
Faktycznie nie dodałem rezystancji na cewkach
NVPL2-NVPL3 względem masy - 2.5 Ohm
Kości VRAM na pokładzie - 6

Poniżej wrzucam zdjęcia płyty
Изображение
Изображение
Изображение

Re: Gigabyte Aorus 15p - po naprawie RTX3060 Kod błędu 43

от Google Adsense [BOT] 29 Октябрь 2025, 14:47