• Gigabyte Aorus 15p - po naprawie RTX3060 Kod błędu 43

Forumsregeln:Die Forumsregeln lesen

1. Der Titel des Themas sollte Folgendes enthalten: den Hersteller der Maschine, das vollständige Modell und die kurze Beschreibung des Fehlers.
  2. Die Themennachricht sollte enthalten: einen PCB-Markierungscode (im Falle von Hardware-Reparaturen), erweiterte Beschreibung des Fehlers, Was wurde überprüft/ersetzt/gemessen + Schlussfolgerungen und, die Frage. Wenn Sie keinen PCB-Markierungscode finden können, du solltest lesen DIESES THEMA. Wenn Sie immer noch keine PCB-Markierungscode finden können, laden Sie bitte ein sauberen Fotos von beiden Seiten des Motherboards - ist es erforderlich, alle Filme und Module zu entfernen, die möglicherweise diese Markierungen abdecken könnte.
  3. Bevor Sie ein neues Thema veröffentlichen, sollten Sie alle Themen im Unterforum AUSBILDUNGEN lesen und machen Sie eine vorläufige Diagnose basierend auf dem Inhalt dieser Ausbildungen.
  4. Das Hochladen vollständiger Anweisungen/Schaltpläne oder BIOS-Dateien / Firmware (oder das Verlinken auf andere Websites mit solchen Dateien) ist STRENG VERBOTEN. Sie können nur den kleinen Teil der Anweisung/Schaltplans oder den Link zur BIOS-Datei in UNVERIFIZIERTE BIOS-DATEIEN platzieren, der die Diagnose und Reparatur für den Themenautor vereinfacht. Sie können nicht mehr als eine vollständige Seite mit Anweisungen/Schaltplänen pro einzelnem Thema platzieren. Die Datei darf keine sichtbaren Wasserzeichen, "vertraulichen" Markierungen, E-Mail-Adressen usw. enthalten.
  5. Pro Thema darf nur eine fehlerhafte Maschine beschrieben werden. Für jede nächste Maschine sollten Sie ein neues Thema öffnen.
  6. Das Anfordern von Schaltplänen, Boardview, MB-Fotos, BIOS-Dateien oder Servicehandbüchern ist STRENG VERBOTEN. Wenn Sie irgendwelche von denen fragen wollen, sollten Sie ein neues Thema in DOKUMENTATION UND BIOS/EFI ANFRAGE Sub-Forum öffnen.

#1 Gigabyte Aorus 15p - po naprawie RTX3060 Kod błędu 43

von kingmattie 28 Oktober 2025, 14:40
Cześć jest to płyta o dokładnym oznaczeniu GA-RX5LKD rev 1.1

O tej sztuce w "internetach" nie ma niemalże jakichkolwiek informacji, stąd przybywam z prośbą o pomoc

Początkowo nie było reakcji na wpięcie zasilacza, płyta martwa. Po krótkiej diagnostyce udało mi się znaleźć zwarcie między główną sekcją zasilania, a cewkami NVPL2-NVPL3 - najprawdopodobniej wspólna sekcja zasilania VRAM.

Uszkodzony okazał się podwójny MOSFET Q7136 FDPC5018SG, po wymianie na nowy komplet dwóch laptop włącza się, lecz z wykrywa z błędem RTXa (kod błędu 43). Reinstalacja sterownika sprawia, że w Menedżerze urządzeń na moment pojawia się jako wykrywany prawidłowo, lecz po sekundzie wraca do tego samego błędu.

Napięcie na GPU - 0.75V (pomiar dokonany na NVPL4-NVPL8)
Napięcie na VRAM - 1.21V (pomiar dokonany na NVPL2-NVPL3)

VRAMY to GDDR6 Samsung K4Z80325BC-HC14 i doczytałem, że typowe zasilanie dla nich to 1.35V, stąd prawdopodobieństwo, że otrzymują za niskie napięcie i dlatego wywala błąd sterownika.

Poniżej rozpisuję napięcia na układzie Q7136 FDPC5018SG
1 - 1.50V
2,7,6,5 - 1.21V
3,4 - 19.54V
8 - 4.53V

Powyższe napięcia na bramkach wydają się niskie, stąd możliwy brak odpowiedniego napięcia na wyjściu.
Układ sterujący mosfetami to NCP81278T, dokonałem pomiarów jego kilku pinów:

PVCC - 4.9V
EN - 1.8V (trochę za nisko?)
FB - 1.2V (trochę za wysoko?)
FBRTN - 0V

Przy takim przepięciu jestem gotowy obstawić zawyżone rezystancje na rezystorach pomiarowych FB, ale bez schematu, boardview ciężko cokolwiek wyczarować. Próbowałem też znaleźć schemat, na którym układ sterownika występowałby w podobnej konfiguracji, żeby zobaczyć podłączenie rezystorów w obwodzie FB, ale też bez sukcesu póki co

Jeśli to pomoże to mogę dołączyć zdjęcia płyty głównej, które udało znaleźć mi się w necie w dobrej jakości :) Z góry dziękuję za pomoc!

EDIT. W datasheet tych kości udało mi się znaleźć informację że może być zasilany napięciem 1.25 +- 0.03 V, więc to moje 1.21V nawet się łapie. Dodatkowo zmierzyłem REFIN - 1.2V stąd FB 1.2 wydaje się być też poprawnym pomiarem. Zbytnie skupienie się na sekcji zasilania VRAM może się okazać być złym tropem.

Zrobiłem pomiar jeszcze jednej cewki w okolicy GPU - NVPL1 - napięcie 0.95V wydaje się być prawidłowe

Będę wdzięczny za dalszą pomoc :frustry:

Re: Gigabyte Aorus 15p - po naprawie RTX3060 Kod błędu 43

von Google Adsense [BOT] 28 Oktober 2025, 14:40

#2 Re: Gigabyte Aorus 15p - po naprawie RTX3060 Kod błędu 43

von Vogelek23 28 Oktober 2025, 20:53
kingmattie hat geschrieben:Jeśli to pomoże to mogę dołączyć zdjęcia płyty głównej, które udało znaleźć mi się w necie w dobrej jakości
Bardziej interesowałyby nas zdjęcia TWOJEJ płyty, niż pobrane z internetu.

kingmattie hat geschrieben:zwarcie między główną sekcją zasilania, a cewkami NVPL2-NVPL3
Niestety, w 99% tego typu przypadków uszkodzeniu ulega chipset grafiki GPU. Zasilanie pamięci VRAM jest wspólne dla kontrolera pamięci wewnątrz GPU. Zacząłbym jednakże od rzeczy podstawowej - pomiaru rezystancji do masy na cewkach NVPL2 i NVPL3, bo tego nigdzie nie widzę w Twoim poście. Ile kości VRAM jest na Twojej płycie?

#3 Re: Gigabyte Aorus 15p - po naprawie RTX3060 Kod błędu 43

von kingmattie 29 Oktober 2025, 14:47
Faktycznie nie dodałem rezystancji na cewkach
NVPL2-NVPL3 względem masy - 2.5 Ohm
Kości VRAM na pokładzie - 6

Poniżej wrzucam zdjęcia płyty
Bild
Bild
Bild

Re: Gigabyte Aorus 15p - po naprawie RTX3060 Kod błędu 43

von Google Adsense [BOT] 29 Oktober 2025, 14:47