• macbook a1932 2019 820-01521-a problem z bootowaniem

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 macbook a1932 2019 820-01521-a problem z bootowaniem

przez bodziak145 22 października 2025, 08:58
Witam
Mam problem z macbookiem jak w tytule.
Z historii wiadomo że klientka zapomniała hasła , jakiś magik próbował przywrócić system.
Na ten moment mac uruchamia się, włącza się , podświetla się ekran i restartuje i tak w kółko.
Gdy przyciskam klawisze do przywracania lub zmiany bootowania potrafi wejść w menu wyboru nośnika lub też opcja przywracania z internetu natomiast gdy cokolwiek wybiorę i tak się zresetuje. Czasem pokaże jabłko.

Przywracanie DFU kończyło się dosłownie dziwnym ekranem i restartem maca z którego puszczałem przywracanie.

Re: macbook a1932 2019 820-01521-a problem z bootowaniem

przez Google Adsense [BOT] 22 października 2025, 08:58

#2 Re: macbook a1932 2019 820-01521-a problem z bootowaniem

przez Vogelek23 22 października 2025, 13:26
bodziak145 napisał(a):Przywracanie DFU kończyło się dosłownie dziwnym ekranem
A konkretnie jakim?

bodziak145 napisał(a):jakiś magik próbował przywrócić system
Czy na PCB są jakiekolwiek ślady lutowania czegokolwiek? Zajrzyj też pod blaszkę, chłodzącą procesor.

#3 Re: macbook a1932 2019 820-01521-a problem z bootowaniem

przez bodziak145 23 października 2025, 06:25
O ile mi się wydaje to pionowe paski na sekundę i restart - natomiast próbowałem tylko dwa razy - nie chce ryzykować uszkodzenia mojego maca - ze względu na dane .

Płytę całą przejrzałem pod mikroskopem - sam lutowałem pamięć flash spi natomiast nic to nie zmieniło.

Gdy poszukiwałem płyty głównej , przeszły mi 2-3 ogłoszenia maców z podobna płytą główna, na jedną z innych forum tez próbowano rozwiązać ten problem bez finału więc usterka jest pewnie dość powszechna.

W ostateczności mogę zamówić płytę na alli ale wiadomo to nie naprawa tylko wymiana.

#4 Re: macbook a1932 2019 820-01521-a problem z bootowaniem

przez Vogelek23 23 października 2025, 10:15
bodziak145 napisał(a):sam lutowałem pamięć flash spi
Którą konkretnie pamięć flash SPI lutowałeś i w jakim celu?

bodziak145 napisał(a):Przywracanie DFU...
Jakiego laptopa (model) i z jaką wersją macOS użyłeś do próby odtworzenia firmware?

#5 Re: macbook a1932 2019 820-01521-a problem z bootowaniem

przez bodziak145 23 października 2025, 12:14
bios u4770 - wgrałem z powrotem oryginał

macbook pro a2338 na m1

#6 Re: macbook a1932 2019 820-01521-a problem z bootowaniem

przez Vogelek23 23 października 2025, 14:02
Myślę, że albo jedna z pamięci NAND jest uszkodzona, albo uszkodzony jest koprocesor T2. Na marginesie - U4770 zawiera jedynie firmware dla T2. UEFI w tym modelu znajduje się w pamięci NAND (kanał 0) razem z BridgeOS.

Re: macbook a1932 2019 820-01521-a problem z bootowaniem

przez Google Adsense [BOT] 23 października 2025, 14:02