• Problem z uruchomieniem Lenovo YOGA YT3-X50F

Pravila foruma:Klikni tukaj za prikaz pravil na forumu

1. Naslov teme mora vsebovati: proizvajalca naprave, poln model in kratek opis okvare.
  2. Sporočilo teme mora vsebovati: oznako tiskanega vezja (v primeru popravil strojne opreme), razširjen opis okvare, kaj je bilo preverjeno, zamenjano in/ali izmerjeno, sklep in vprašanje. Če ne morete najti oznake tiskanega vezja, morate prebrati TO TEMO. Če še vedno ne najdete oznake, prosim objavite kakovostne fotografije obeh strani matične plošče - potrebno je odstraniti vse folije in module, ki bi lahko zakrivali te oznake.
  3. Pred objavo nove teme, preberite vse teme v podforumu USPOSABLJANJA, in naredite predhodno diagnostiko na podlagi vsebine teh usposabljanj.
  4. Nalaganje celotnih navodil/shem, BIOS / firmware datotek, ali objavljanje povezav, ki vodijo do drugih spletnih strani s takšnimi datotekami, je SROGO PREPOVEDANO. Lahko objavite le majhen del navodil/shem, ali povezavo na BIOS datoteko v podforumu NEVERIFICIRANE DATOTEKE BIOS/EFI. V eni temi ne smete objaviti več kot eno stran navodil/shem. Datoteka ne sme vsebovati vidnih žigov "zaupno",, e-poštnih naslovov ipd.
  5. V eni temi lahko opišete SAMO eno napravo. Za vsako drugo okvarjeno napravo morate odpreti novo temo.
  6. Zahteve za sheme, boardview, fotografije matičnih plošč, datoteke BIOS-a ali servisne priročnike za storitve NISO DOVOLJENE. Če želite vprašati za katero koli od teh, odprite novo temo v podforumu ZAHTEVA ZA DOKUMENTACIJO & DATOTEKO BIOS/EFI.

#1 Problem z uruchomieniem Lenovo YOGA YT3-X50F

Napisal/-a klakier 20 Oktober 2025, 07:19
Witam, mam problem z tabletem Lenovo YOGA YT3-X50F. Oznaczenie PCB: LXF_P5100 L01(H1.7) V1.1

Otóż został on zalany jogurtem. Po wyczyszczeniu wszystkiego, okazało się, że było zwarcie na konektorze gdzie przychodzi włącznik wraz z diodami. Wylutowałem wszystko, oczyściłem. Wymieniłem również uszkodzony układ ładowania 358S 2166, ponieważ strasznie się grzał. Wymienione zostało również gniazdo ładowania wraz z przyciskami VOL+ i VOL-, które są razem na jednej taśmie. Po wszystkich tych czynnościach, gdy podłączę ładowarkę tablet po jakiejś chwili się załącza, wyświetla się logo Lenovo a potem pokazuje 0% baterii i gaśnie ekran. Gdy odepnę ładowarkę i podepnę go do komputera wykrywany jest jako "urządzenie mtp usb". Miernikiem sprawdziłem, że bateria jest ładowana do 4.2V, lecz nadal pokazuje 0% baterii. Gdy chcę włączyć go zwierając pin PWR do GND nic się nie dzieje. Gdy zmierzę napięcie na padzie 1.51-1.8V to jest 1.79V. Na pinach PWR, CSL, SDA jest również napięcie 1.79V. Lecz na ekranie ciemno.
Co może być nie tak?

Re: Problem z uruchomieniem Lenovo YOGA YT3-X50F

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 20 Oktober 2025, 07:19

#2 Re: Problem z uruchomieniem Lenovo YOGA YT3-X50F

Napisal/-a Vogelek23 20 Oktober 2025, 11:53
klakier napisal/-a:Wymieniłem również uszkodzony układ ładowania 358S 2166, ponieważ strasznie się grzał.
Zamieść zdjęcie tego układu wraz z najbliższym otoczeniem.

#3 Re: Problem z uruchomieniem Lenovo YOGA YT3-X50F

Napisal/-a klakier 20 Oktober 2025, 16:03
Slika

Konektor na dole został wylutowany, a ten układ zaznaczony na żółto to właśnie 358S 2166.

#4 Re: Problem z uruchomieniem Lenovo YOGA YT3-X50F

Napisal/-a Vogelek23 20 Oktober 2025, 19:57
Drogi Kolego, w taki sposób to my do niczego nie dojdziemy :roll: Prosiłem o zdjęcie układu z najbliższym otoczeniem, a nie o rozmyte, niewyraźne zdjęcie układu, w dodatku zamalowanego kolorowymi kółkami. Rozumiem, że chciałeś pokazać jednocześnie miejsce po wylutowanym konektorze, co oczywiście też się przyda na tym etapie diagnostyki, ale zdjęcie powyżej po prostu nie nadaje się do analizy czegokolwiek.

Zrób proszę kilka wyraźnych zdjęć tych trzech miejsc: złącza baterii, układu ładowania oraz miejsca po konektorze włącznika, ale już bez kolorowych kółek, nieco bardziej ostre i po umyciu płyty izopropanolem (widać sporo topnika, który pogarsza jeszcze sprawę widoczności połączeń). Wydaje mi się też, że jeden z padów pod konektorem włącznika wyparował, ale nie widać dokładnie, do jakiego elementu jest podłączony (kondensator, bezpiecznik?).

Re: Problem z uruchomieniem Lenovo YOGA YT3-X50F

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 20 Oktober 2025, 19:57

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov