• Problem z uruchomieniem Lenovo YOGA YT3-X50F

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Problem z uruchomieniem Lenovo YOGA YT3-X50F

przez klakier 20 października 2025, 07:19
Witam, mam problem z tabletem Lenovo YOGA YT3-X50F. Oznaczenie PCB: LXF_P5100 L01(H1.7) V1.1

Otóż został on zalany jogurtem. Po wyczyszczeniu wszystkiego, okazało się, że było zwarcie na konektorze gdzie przychodzi włącznik wraz z diodami. Wylutowałem wszystko, oczyściłem. Wymieniłem również uszkodzony układ ładowania 358S 2166, ponieważ strasznie się grzał. Wymienione zostało również gniazdo ładowania wraz z przyciskami VOL+ i VOL-, które są razem na jednej taśmie. Po wszystkich tych czynnościach, gdy podłączę ładowarkę tablet po jakiejś chwili się załącza, wyświetla się logo Lenovo a potem pokazuje 0% baterii i gaśnie ekran. Gdy odepnę ładowarkę i podepnę go do komputera wykrywany jest jako "urządzenie mtp usb". Miernikiem sprawdziłem, że bateria jest ładowana do 4.2V, lecz nadal pokazuje 0% baterii. Gdy chcę włączyć go zwierając pin PWR do GND nic się nie dzieje. Gdy zmierzę napięcie na padzie 1.51-1.8V to jest 1.79V. Na pinach PWR, CSL, SDA jest również napięcie 1.79V. Lecz na ekranie ciemno.
Co może być nie tak?

Re: Problem z uruchomieniem Lenovo YOGA YT3-X50F

przez Google Adsense [BOT] 20 października 2025, 07:19

#2 Re: Problem z uruchomieniem Lenovo YOGA YT3-X50F

przez Vogelek23 20 października 2025, 11:53
klakier napisał(a):Wymieniłem również uszkodzony układ ładowania 358S 2166, ponieważ strasznie się grzał.
Zamieść zdjęcie tego układu wraz z najbliższym otoczeniem.

#3 Re: Problem z uruchomieniem Lenovo YOGA YT3-X50F

przez klakier 20 października 2025, 16:03
Obrazek

Konektor na dole został wylutowany, a ten układ zaznaczony na żółto to właśnie 358S 2166.

#4 Re: Problem z uruchomieniem Lenovo YOGA YT3-X50F

przez Vogelek23 20 października 2025, 19:57
Drogi Kolego, w taki sposób to my do niczego nie dojdziemy :roll: Prosiłem o zdjęcie układu z najbliższym otoczeniem, a nie o rozmyte, niewyraźne zdjęcie układu, w dodatku zamalowanego kolorowymi kółkami. Rozumiem, że chciałeś pokazać jednocześnie miejsce po wylutowanym konektorze, co oczywiście też się przyda na tym etapie diagnostyki, ale zdjęcie powyżej po prostu nie nadaje się do analizy czegokolwiek.

Zrób proszę kilka wyraźnych zdjęć tych trzech miejsc: złącza baterii, układu ładowania oraz miejsca po konektorze włącznika, ale już bez kolorowych kółek, nieco bardziej ostre i po umyciu płyty izopropanolem (widać sporo topnika, który pogarsza jeszcze sprawę widoczności połączeń). Wydaje mi się też, że jeden z padów pod konektorem włącznika wyparował, ale nie widać dokładnie, do jakiego elementu jest podłączony (kondensator, bezpiecznik?).

Re: Problem z uruchomieniem Lenovo YOGA YT3-X50F

przez Google Adsense [BOT] 20 października 2025, 19:57