• Vostro 15 3510 LA-L241p - Nie działa wentylator

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
  3. Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
  4. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
  5. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
  6. Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.

#1 Vostro 15 3510 LA-L241p - Nie działa wentylator

от stomek 17 Октябрь 2025, 14:08
Laptop jak w temacie, usterka jest następująca: w trakcie pracy laptopa nie działa wentylator , nie zakręci na moment nawet. Laptop popracuje chwilę i się wyłączy z powodu przegrzania.
Uruchamiając diagnostykę , w trakcie testów wentylator normalnie się uruchomi i test przejdzie poprawnie.
Został zaktualizowany BIOS do najnowszej wersji ze strony producenta, wymieniłem układ NCT7718 ale raczej niepotrzebnie bo raz że nic się nie zmieniło, a dwa on odpowiada tylko za monitorowanie temperatury w okolicach pamięci RAM i to działa poprawnie ( dmuchając lekko hotem w miejsce tranzystora podłączonego do w/w NCT odczyt temperatury w BIOSie się zmienia ).
wg schematu nie widzę żadnych dodatkowych czujników, jest tylko magistrala SMBUS na której wisi EC (MEC1515), CPU i wspominany NCT7718. Jakaś komunikacja tam jest, ale wygląda na to że tylko 1 adres jest w użyciu i jest to 4C szesnastkowo czyli adres NCT7718.

Z poziomu diagnostyki można zobaczyć stan czujników temperatury , i są tam wskazania : disk1, cpu, skin, dimm, other.
Wszystkie poza Other coś wskazują ( raczej prawdopodobne wartości) , Other nie pokazuje nic. i w logach w biosie można znaleźć błąd: Sensor the (Other) reading (0C) is lower than expected.

Ktoś może ma pomysł co jest problemem w normalnym działaniu wentylatora, za wszelkie podpowiedzi będę wdzięczny.

Re: Vostro 15 3510 LA-L241p - Nie działa wentylator

от Google Adsense [BOT] 17 Октябрь 2025, 14:08

#2 Re: Vostro 15 3510 LA-L241p - Nie działa wentylator

от Vogelek23 17 Октябрь 2025, 14:57
Zacznij od pomiarów napięć do masy na złączu wentylatora (piny 1-3) po włączeniu płyty.

Kolejna sprawa - układ NCT7718 posiada wewnętrzną diodę pomiarową, zatem oprócz temperatury Q13 mierzy również temperaturę samego siebie. Sprawdź, czy odczyty temperatur zmieniają się jakkolwiek przy podgrzewaniu samego układu. Czy płytę testujesz z podłączonym dyskiem? Bo z tego co się orientuję to czujnik "Other" sczytuje temperatury właśnie z dysków.

#3 Re: Vostro 15 3510 LA-L241p - Nie działa wentylator

от stomek 17 Октябрь 2025, 15:13
na złączu wentylatora jest to czego można by się spodziewać , zasilanie prawidłowe +5V, PWM = 0V, TACH = +3V.
W celu upgrade'u biosu i zrobienia testów diagnostycznych odciąłem ścieżkę z PWM z MECa , i wentylator pracuje wtedy na pełnych obrotach cały czas, odczyt prędkości jest prawidłowy. Powyższe wyniki pomiarów dotyczą sytuacji kiedy wszystko jest podłączone, czyli to MEC ściąga PWM do masy.

Wydaje mi się że testowałem płytę z dyskiem M.2 podłączonym, jeszcze później raz to zweryfikuję, ale jak pisałem w poprzednim poście BIOS pokazuje wartość temperatury dysku.

Ciekawi mnie w jaki sposób odczytywana jest temperatura CPU , skoro MEC na SMBUS nie odpytuje nic innego poza NCT7718, a pokazuje jakąś wartość.

Jeszcze sprawdziłem transmisję SMBUS i odpytywana jest tylko wartość z czujnika zdalnego NCT7718, temperatura z diody wbudowanej w NCT nie jest odpytywana w trakcie transmisji

#4 Re: Vostro 15 3510 LA-L241p - Nie działa wentylator

от Vogelek23 17 Октябрь 2025, 17:58
stomek писал(а):PWM = 0V
To teraz idziemy krok dalej - odłącz całkowicie zasilanie, odczekaj 1-2 minuty i zmierz rezystancję do masy na tym pinie (oczywiście z podłączonym MEC-em i wentylatorem). Jeśli rezystancja będzie niska (do kilkuset Ω) to odłącz wentylator i ponów pomiar. Jeśli dalej będzie nisko, to odłącz nogę MEC-a i ponów pomiar - wzrost rezystancji oznacza uszkodzenie sprzętowe EC, brak zmiany rezystancji oznacza uszkodzenie PCB. Jeśli z wentylatorem i podłączonym MEC-em rezystancja będzie wysoka (dziesiątki kΩ i więcej, to albo jest problem z firmware EC, albo uszkodzony jest EC, albo PCH w procesorze. Ponieważ masz ustawiony poziom doświadczenia 3, zakładam z automatu, że sprawdziłeś:
- rezystancję RE17 (10kΩ),
- napięcia do masy na obu pinach RE17 (3V po jednej stronie i 0V po drugiej, jeśli rezystor jest sprawny),
- przejście pomiędzy pinem RE17 z napięciem 0V a padem A27 MEC-a,
- wentylator (brak przywarcia do masy na pinie PWM).

stomek писал(а):Ciekawi mnie w jaki sposób odczytywana jest temperatura CPU
To jest procesor hybrydowy, a zatem PCH, w którym znajduje się silnik ME, sam sobie "odpytuje" diodę w CPU i na podstawie jej spadku napięcia reguluje - poprzez wysyłane do MEC-a po eSPI komendy - prędkość obrotową wentylatora. CPU ma w tym przypadku absolutny priorytet przed innymi czujnikami, co oznacza, że jeśli pozostałe czujniki są gorące, a CPU jest zimny, to ME wymusi zmniejszenie prędkości obrotowej wentylatora, a nawet (w zależności od konfiguracji) potrafi go całkowicie zatrzymać.

#5 Re: Vostro 15 3510 LA-L241p - Nie działa wentylator

от stomek 17 Октябрь 2025, 23:54
Ponieważ masz ustawiony poziom doświadczenia 3, zakładam z automatu, że sprawdziłeś

Poprawne założenie, trochę więcej zaufania do użytkowników forum.

Nie mierzyłem rezystancji na wyjściu PWM w tylu konfiguracjach, zmierzyłem tylko czy nie ma tam jakiegoś przywarcia, rezystancja była wysoka ( w kiloomach lub więcej) więc założyłem że jest OK , zwłaszcza że jak napisałem w pierwszym poście:
Uruchamiając diagnostykę , w trakcie testów wentylator normalnie się uruchomi i test przejdzie poprawnie.

Wnioskuję z tego , być może błędnie, że ta część EC , która steruje bezpośrednio wentylatorem i odczytuje jego prędkość jest elektrycznie sprawna.
Istnieje jednak jakiś powód, dla którego wentylator nie pracuje w normalnym trybie.

Zgodnie z tym co napisałeś wcześniej, że PCH sam sobie odpytuje CPU jaka jest jego aktualna temperatura, to wg. mnie albo EC nie dostaje tej informacji (uszkodzony PCH lub EC) i nie wie że powinien włączyć wentylator, albo ją dostaje i z jakiejś przyczyny dalej nic nie robi (uszkodzony EC).

#6 Re: Vostro 15 3510 LA-L241p - Nie działa wentylator

от ctro 18 Октябрь 2025, 09:31
Wgraj inny sprawdzony BIOS. W Dellach najczęściej spotykałem biosowy problem z brakiem pracy wentylatora.

Re: Vostro 15 3510 LA-L241p - Nie działa wentylator

от Google Adsense [BOT] 18 Октябрь 2025, 09:31