• Laptop acer Nitro 5 AN515-55-5429 BRAK ZASILANIA

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1Laptop acer Nitro 5 AN515-55-5429 BRAK ZASILANIA

przez Zaczek 15 października 2025, 14:53
procesor : V107F811 SRH84
GPU : SRJAU
LAPTOP : Nitro 5 AN515-55-5429
PŁYTA : Compal GH51M LA-K861P

Obrazek

Laptop uszkodzony poprzez śrubki, które obijały się o płytę. Przestał się ładować aż w końcu padła bateria.
Na +19V_P1 jest 0v
Zasilanie nie przechodzi przez PQB3 Na bramce pojawia się na chwile 0.2v
Skąd zasilanie na bramkę PQB3 bo musi dostać vgs z 8v tak ?
Na ACTED jest 2.6v
ACDRV_CHG moze sterować tym mosfetem ?

nagroda: 10 punktów

Re: Laptop acer Nitro 5 AN515-55-5429 BRAK ZASILANIA

przez Google Adsense [BOT] 15 października 2025, 14:53

#2 Re: Laptop acer Nitro 5 AN515-55-5429 BRAK ZASILANIA

przez Vogelek23 15 października 2025, 15:47
Zaczek napisał(a):Skąd zasilanie na bramkę PQB3 bo musi dostać vgs z 8v tak ?
W praktyce VGS = 6V wystarcza do otwarcia tego tranzystora, czyli do masy powinieneś mieć na bramce jakieś 26V. Po pierwsze, zmierz napięcia do masy na pinach 4, 5, 24 i 28 chargera PUB1. Bez tych wyników nie ma co dalej gdybać.

#3 Re: Laptop acer Nitro 5 AN515-55-5429 BRAK ZASILANIA

przez Zaczek 15 października 2025, 17:24
Myślałem, że VGS to różnica między bramką a napięciem bazowym. Mniejsza, chodziło mi właśnie o 28v.

4. 0.003V
5. 0.005v
24. 0.42v
28. 18.75v

Od strony chargera nie szukałem problemu, amatorka :frustry:

#4 Re: Laptop acer Nitro 5 AN515-55-5429 BRAK ZASILANIA

przez Vogelek23 15 października 2025, 17:35
Zaczek napisał(a):Myślałem, że VGS to różnica między bramką a napięciem bazowym.
Poprawiłem swój post #2, bo źle odczytałem Twój. Konkretnie to VGS jest to napięcie między bramką a źródłem. W nocie katalogowej jest to maksymalna różnica potencjałów, jaka może wystąpić pomiędzy tymi dwiema elektrodami. Natomiast punkt załączenia MOSFETa określany jest VGS(thr) (VGS threshold), oznaczający minimalne napięcie pomiędzy bramką a źródłem, powodujące otwarcie się (włączenie) tranzystora.

Zmierz rezystancję do masy na pinie 24 chargera PUB1 - brak napięcia LDO wskazuje na uszkodzenie tego układu lub zwarcie LDO do masy.

#5 Re: Laptop acer Nitro 5 AN515-55-5429 BRAK ZASILANIA

przez Zaczek 15 października 2025, 17:40
24 pin do masy :18.5Ω
Obok jest kondziak sprawdziłem to nie jego wina.
Na boardviev widzę ze zostaje tylko charger, zgadza się ?

#6 Re: Laptop acer Nitro 5 AN515-55-5429 BRAK ZASILANIA

przez Vogelek23 15 października 2025, 17:41
Wylutuj PUB1 i zmierz ponownie tę rezystancję na padzie 24 na PCB. Jeśli rezystancja na płycie znacząco wzrośnie, to PUB1 jest na 100% do wymiany. Jeśli nie, to do wymiany jest kondensator PCB17 (2,2µF/16V).

#7 Re: Laptop acer Nitro 5 AN515-55-5429 BRAK ZASILANIA

przez Zaczek 15 października 2025, 18:03
Panie ten charger to na klej :o jezu 450c dopiero puścił dziad :lol:
jest 22kΩ

#8 Re: Laptop acer Nitro 5 AN515-55-5429 BRAK ZASILANIA

przez Vogelek23 15 października 2025, 18:35
Zaczek napisał(a):450c dopiero puścił dziad
To czym Ty to lutujesz, suszarką do włosów? Ja mam 15-letniego "chińczyka" Yihua 852D+, nabytego drogą kupna za jakieś 120zł, i nigdy nie miałem problemów z żadnym układem - a maksimum, co ustawiam na stacji w ekstremalnych przypadkach, to 350°C... :wtf:

Zaczek napisał(a):jest 22kΩ
I dokładnie tyle powinno być (na tej konkretnej płycie, z uwagi na obecność dzielnika PRB27/PRB32), zatem układ ewidentnie do wymiany.