• Acer nitro V 15 nie włącza się.

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento deve contenere: marca e modello completo del dispositivo e la breve descrizione del problema.
  2. Il messaggio di argomento dovrebbe contenere: un identificatore PCB (in caso di riparazioni hardware), descrizione estesa del problema, cosa è stato controllato/sostituito/misurato, eventuali conclusioni e la domanda. Se non riesci a individuare un identificatore PCB, leggi QUESTO ARGOMENTO. Se non riesci ancora a individuare un identificatore PCB, invia foto chiare di entrambi i lati della scheda madre; è necessario rimuovere qualsiasi pellicola o altri elementi che potrebbero coprire questo identificatore.
  3. Prima di pubblicare un nuovo argomento, leggere tutti gli argomenti nel subforum CORSI e fare una diagnosi preliminare basata sul contenuto di questi corsi.
  4. È VIETATO caricare diagrami completi, file BIOS / firmware o qualsiasi altro tipo di documentazione (o collegarsi a siti Web con tali file). Puoi caricare solo una piccola parte della documentazione o collegarti al file del BIOS nel subforum BIOS FILE NON VERIFICATI. Non è consentito caricare più di una pagina completa di istruzioni/diagrami per singolo argomento. Il file che carichi non deve contenere filigrane, contrassegni "Riservati", link o indirizzi email e non può essere protetto da password.
  5. È consentito descrivere un solo dispositivo difettoso per singolo argomento - dovresti sempre aprire un nuovo argomento per ogni dispositivo successivo.
  6. La richiesta degli diagrami completi, dei file BoardView, dei file BIOS o di qualsiasi altro tipo di documentazione NON È CONSENTITA in questo subforum. Se hai bisogno di chiedere uno di questi, dovresti aprire un nuovo argomento nel subforum DOCUMENTAZIONE E RICHIESTA BIOS/EFI.

#1 Acer nitro V 15 nie włącza się.

da msiedlin 10 ottobre 2025, 11:31
Acer nitro V15
model no.N23Q22
ANV15-51-57K8
płyta: DA0ZYPMBAF0 REV:F
chip graficzny: GN20-S7-B-MP-KB-A1
Witam, mam na stole takiego acera nie włącza się, po podłączeniu zasilacza na chwile skok prądu do 60mA potem spada do 2-3mA. Przetwornica główna 3,3V i 5V startuje.
Na płycie znalazłem zwarty kondensator na gałęzi głównej zasilania, lecz nie robił on już zwarcia bo "odspawało" połączenie z PCB - laminat nie został naruszony.
Namierzyłem na zasilaniu grafiki bardzo niską rezystancję do masy ok 0,2Ω
Chciałem zapytać oo Wasze zdanie czy nie za mała? Jakie napięcie jest bezpieczne przy próbie zwarciowej na linii zasilania grafiki (brak schematu i board view)
Ewentualnie czy jak odetnę od zasilania przetwornice 3 fazową laptop wstanie na grafice wbudowanej? A jeśli nie istnieje szansa wymusić ten tryb?
Zamieszczam zdjęcia płyty.
Immagine
Immagine
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Michał

Re: Acer nitro V 15 nie włącza się.

da Google Adsense [BOT] 10 ottobre 2025, 11:31

#2 Re: Acer nitro V 15 nie włącza się.

da tekort 10 ottobre 2025, 11:52
Jeśli spaliło kondensator w głównej linii to najpierw sprawdź MOSFETy wejściowe zasilania, któryś będzie raczej przepalony. Zaznaczyłem sekcje na zdjęciu.
Immagine
Rezystancja 0.2Ohm na tym GPU jest raczej OK, tu nie szukałbym problemu ani nie robił próby zwarciowej.
Ta płyta raczej nie miała wersji UMA, więc nie będzie możliwości konwersji. Musiałbyś najpierw upewnić się czy ten procesor posiada w ogóle iGPU, bo nie podałeś oznaczenia CPU.

#3 Re: Acer nitro V 15 nie włącza się.

da msiedlin 10 ottobre 2025, 14:19
Witaj mosfety sprawdzałem, nie są przebite. Na linii głównej zasilającej jest napięcie 19,5V i przetwornica główna startuje. Nawet na ułamek sek wstaje zasilanie procka. Myślisz , że 0,2Ω na grafice jest ok ?
Na pozostałych cewkach rezystancje są wg mnie ok, tylko ta na grafice prawie zwarcie - czasami sondy pomiarowe mają tyle. Nawet próba zwarciowa przy takiej rezystancji jest problematyczna. Do tego nie ma schematu ani board view.
Przesyłam zdjęcie procka.

Immagine

Pozdrawiam Michał

#4 Re: Acer nitro V 15 nie włącza się.

da Vogelek23 11 ottobre 2025, 01:23
msiedlin ha scritto:Do tego nie ma schematu ani board view.
Boardview jest: schemat-acer-nitro-v15-anv15-quanta-zyp-da0zypmbae0-t75556.html - po prostu w oznaczeniu płyty powinny być zera, a nie litery "o" jak podałeś, i pewnie dlatego nie możesz znaleźć.

tekort ha scritto:Ta płyta raczej nie miała wersji UMA, więc nie będzie możliwości konwersji.
Ta płyta ma aż 17 linii konfiguracyjnych BOARD_IDx, więc istnieje szansa, że da się przezbroić na UMA. Do tego byłby jednak niezbędny schemat, w którym są tablice konfiguracji BOARD_ID - niestety, na ten moment jest on niedostępny. W takiej sytuacji sprawdziłbym więc, czy odlutowanie cewek PL7000/01/03/08 z jednej strony spowoduje jakąkolwiek wyraźną zmianę w poborze prądu po włączeniu płyty.

msiedlin ha scritto:tylko ta na grafice prawie zwarcie - czasami sondy pomiarowe mają tyle
A jaki konkretnie uchyb wprowadzają Twoje sondy? Musisz to dokładnie sprawdzić, bo jeśli po zwarciu sond masz 0,21Ω a mierząc na cewkach GPU do masy masz 0,22Ω, to jest praktycznie czyste zwarcie.

msiedlin ha scritto:Przesyłam zdjęcie procka.
I co my mamy z tego odczytać? Nie dość, że CPU ufajdany pastą, to doświetlony tak słabo, że najważniejszy fragment "utonął" w refleksie w lewym górnym rogu. Jeśli masz tam wypalone oznaczenie SRMHX (Core i5-13420H), to ten procesor ma zintegrowaną grafikę Intel UHD.

Pytanie pomocnicze - czy płytę uruchamiasz z podłączonym ekranem? Jeśli tak, to odłącz go od płyty i sprawdź, czy pobór prądu się zmieni.

#5 Re: Acer nitro V 15 nie włącza się.

da msiedlin 13 ottobre 2025, 18:46
Witaj, dziękuję za odpowiedź, faktycznie robiłem błąd w oznaczeniu płyty. Co do moich sond pomiarowych to wprowadzają one błąd 0,1Ω odczyt z pomiaru rezystancji rdzenia to 0,3Ω czyli rezystancja zasilania rdzenia 0,2Ω - nie mało?
Czy zamiast wylutowywać cewki mogę usunąć rezystor pomiarowy 5mΩ zasilający przetwornice gfxcore ?
Przepraszam, na rdzeniach nie ma żadnych napisów, dlatego nie czyściłem z pasty. Lewy górny róg to SRMHX dolny lewy V410G720.
Płytę uruchamiam bez matrycy i bez monitora zewnętrznego.

Pozdrawiam
Michał

Re: Acer nitro V 15 nie włącza się.

da Google Adsense [BOT] 13 ottobre 2025, 18:46