• LA-C631P lokalizacja elementów sygnału FWP# MEC5085

Pravila foruma:Klikni tukaj za prikaz pravil na forumu

1. Tema mora vsebovati kratek opis problema.
  2. Objava mora vsebovati razširjen opis problema in vprašanje.
  3. Ni dovoljeno objavljati prilog s popolno dokumentacijo ali datotekami BIOS -a niti povezav do spletnih mest tretjih oseb, ki gostijo te datoteke. Dovoljeno je objavljati le majhen del dokumentacije (do ene strani na objavo).
  4. Na posamezno temo lahko opišete le en problem. Za vsak drug problem morate odpreti novo temo.
  5. Strogo prepovedano je zahtevati kakršno koli dokumentacijo ali datoteke BIOS -a. Za take zahteve uporabite podforum ZAHTEVA ZA DOKUMENTACIJO & DATOTEKO BIOS/EFI.

#1 LA-C631P lokalizacja elementów sygnału FWP# MEC5085

Napisal/-a sewq86 8 Oktober 2025, 08:09
Dzień dobry,

Zwracam się z uprzejmą prośbą o pomoc w zlokalizowaniu rezystorów odpowiedzialnych za sygnał #FWP na płycie głównej LA-C631P.
Przeglądam schemat oraz boardview od modelu (LA-C621P; LA-C641P), jednak nie mogę jednoznacznie zidentyfikować elementów powiązanych z tym sygnałem.
Byłbym bardzo wdzięczny za wskazanie konkretnych oznaczeń rezystorów lub fragmentu układu, w którym sygnał #FWP jest realizowany.

Re: LA-C631P lokalizacja elementów sygnału FWP# MEC5085

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 8 Oktober 2025, 08:09

#2 Re: LA-C631P lokalizacja elementów sygnału FWP# MEC5085

Napisal/-a Vogelek23 8 Oktober 2025, 12:42
Jedyny sposób na znalezienie tego rezystora w przypadku braku dokumentacji (boardview lub component finder) jest wylutowanie kontrolera MEC5085, podłączenie się czarną sondą pod pad B65 na płycie, a czerwoną sondą "przedzwanianie" wszystkich rezystorów w okolicy i namierzenie tego, który bezpośrednio łączy się z padem B65. Można zaoszczędzić czas, wykonując coś w rodzaju "miotełki" z plecionki do odsysania cyny (t.zw. wick) jako nakładkę na sondę "roboczą" (czerwoną) - dzięki temu jednocześnie sprawdzamy więcej, niż jeden element. Są jednakowoż dwa warunki tego ułatwienia -pierwszy to multimetr, który reaguje brzęczykiem natychmiast po zwarciu sond; niektóre mierniki mają bowiem zwłokę nawet do 1 sekundy pomiędzy zwarciem sond a zasygnalizowaniem tego zwarcia, a to znacząco wydłuża i utrudnia wykonywanie "przedzwaniania". Drugi warunek to plecionka o gęstym i drobnym splocie, dzięki czemu pojedyncze druciki nie będą się zbyt szybko ukruszały a samo "przedzwanianie" będzie pewniejsze i mniej czasochłonne.

#3 Re: LA-C631P lokalizacja elementów sygnału FWP# MEC5085

Napisal/-a sewq86 11 Oktober 2025, 14:52
Dziękuje za cenne wskazówki, okazały się bardzo przydatne i znalazłem lokalizację występowania tego sygnału na płycie głównej. :) Kolejną sprawą która mnie nurtuje to odblokowanie boot block w MEC5085. Opierając się na pokrewnej płycie zmieniłem ustawienie rezystorów R393 na R399 teoretycznie wprowadzając stan niski na lini #FWP. Zastosowana zmiana nie zmienia jednak stanu rzeczy, boot block jest nadal zabezpieczony. Moje pytanie jest następujące, czy w tych układach możliwe jest odblokowanie tych sektorów?? (rodzina układów MEC 5075\5085)

Slika

#4 Re: LA-C631P lokalizacja elementów sygnału FWP# MEC5085

Napisal/-a Vogelek23 12 Oktober 2025, 13:04
W jaki sposób próbujesz się komunikować z kontrolerem - JTAG, LPC, UART, SMBus? Jaki programator i software? Z jakiego powodu chcesz dostać się do bootblock'u?

#5 Re: LA-C631P lokalizacja elementów sygnału FWP# MEC5085

Napisal/-a sewq86 12 Oktober 2025, 14:57
Komunikuje się z kontrolerem poprzez JTAG. Obecnie używam SVOD3 z dedykowanym softem w wersji 1.1.2.8.
Mam dwie sprawne płyty główne (LA-C631P) z dawców do "testów". Nie chce nic zmieniać w bootblock'u a jedynie z punktu technicznego zaspokoić swoją ciekawość oraz pozyskać namacalny dowód, że ta operacja jest w ogóle możliwa :)

Re: LA-C631P lokalizacja elementów sygnału FWP# MEC5085

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 12 Oktober 2025, 14:57

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov