• LA-C631P lokalizacja elementów sygnału FWP# MEC5085

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento dovrebbe contenere la breve descrizione del problema.
  2. Il messaggio di argomento dovrebbe contenere la descrizione estesa del problema e la domanda.
  3. Non è consentito pubblicare allegati con documentazione completa o file BIOS né collegamenti a siti Web di terze parti che ospitano tali file. È consentito pubblicare solo una piccola parte della documentazione (fino a una pagina per post).
  4. Puoi descrivere solo un problema per argomento. Per ogni altro problema dovresti aprire un nuovo argomento.
  5. È severamente vietato richiedere qualsiasi tipo di documentazione o file BIOS. Per tali richieste si prega di utilizzare il sottoforum DOCUMENTAZIONE E RICHIESTA BIOS/EFI.

#1 LA-C631P lokalizacja elementów sygnału FWP# MEC5085

da sewq86 8 ottobre 2025, 08:09
Dzień dobry,

Zwracam się z uprzejmą prośbą o pomoc w zlokalizowaniu rezystorów odpowiedzialnych za sygnał #FWP na płycie głównej LA-C631P.
Przeglądam schemat oraz boardview od modelu (LA-C621P; LA-C641P), jednak nie mogę jednoznacznie zidentyfikować elementów powiązanych z tym sygnałem.
Byłbym bardzo wdzięczny za wskazanie konkretnych oznaczeń rezystorów lub fragmentu układu, w którym sygnał #FWP jest realizowany.

Re: LA-C631P lokalizacja elementów sygnału FWP# MEC5085

da Google Adsense [BOT] 8 ottobre 2025, 08:09

#2 Re: LA-C631P lokalizacja elementów sygnału FWP# MEC5085

da Vogelek23 8 ottobre 2025, 12:42
Jedyny sposób na znalezienie tego rezystora w przypadku braku dokumentacji (boardview lub component finder) jest wylutowanie kontrolera MEC5085, podłączenie się czarną sondą pod pad B65 na płycie, a czerwoną sondą "przedzwanianie" wszystkich rezystorów w okolicy i namierzenie tego, który bezpośrednio łączy się z padem B65. Można zaoszczędzić czas, wykonując coś w rodzaju "miotełki" z plecionki do odsysania cyny (t.zw. wick) jako nakładkę na sondę "roboczą" (czerwoną) - dzięki temu jednocześnie sprawdzamy więcej, niż jeden element. Są jednakowoż dwa warunki tego ułatwienia -pierwszy to multimetr, który reaguje brzęczykiem natychmiast po zwarciu sond; niektóre mierniki mają bowiem zwłokę nawet do 1 sekundy pomiędzy zwarciem sond a zasygnalizowaniem tego zwarcia, a to znacząco wydłuża i utrudnia wykonywanie "przedzwaniania". Drugi warunek to plecionka o gęstym i drobnym splocie, dzięki czemu pojedyncze druciki nie będą się zbyt szybko ukruszały a samo "przedzwanianie" będzie pewniejsze i mniej czasochłonne.

#3 Re: LA-C631P lokalizacja elementów sygnału FWP# MEC5085

da sewq86 11 ottobre 2025, 14:52
Dziękuje za cenne wskazówki, okazały się bardzo przydatne i znalazłem lokalizację występowania tego sygnału na płycie głównej. :) Kolejną sprawą która mnie nurtuje to odblokowanie boot block w MEC5085. Opierając się na pokrewnej płycie zmieniłem ustawienie rezystorów R393 na R399 teoretycznie wprowadzając stan niski na lini #FWP. Zastosowana zmiana nie zmienia jednak stanu rzeczy, boot block jest nadal zabezpieczony. Moje pytanie jest następujące, czy w tych układach możliwe jest odblokowanie tych sektorów?? (rodzina układów MEC 5075\5085)

Immagine

#4 Re: LA-C631P lokalizacja elementów sygnału FWP# MEC5085

da Vogelek23 12 ottobre 2025, 13:04
W jaki sposób próbujesz się komunikować z kontrolerem - JTAG, LPC, UART, SMBus? Jaki programator i software? Z jakiego powodu chcesz dostać się do bootblock'u?

#5 Re: LA-C631P lokalizacja elementów sygnału FWP# MEC5085

da sewq86 12 ottobre 2025, 14:57
Komunikuje się z kontrolerem poprzez JTAG. Obecnie używam SVOD3 z dedykowanym softem w wersji 1.1.2.8.
Mam dwie sprawne płyty główne (LA-C631P) z dawców do "testów". Nie chce nic zmieniać w bootblock'u a jedynie z punktu technicznego zaspokoić swoją ciekawość oraz pozyskać namacalny dowód, że ta operacja jest w ogóle możliwa :)

Re: LA-C631P lokalizacja elementów sygnału FWP# MEC5085

da Google Adsense [BOT] 12 ottobre 2025, 14:57