• Regeneracja pinów usb-c na płycie głównej Huawei MateBook D15 BOH-WAQ9R.

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми має містити: виробника пристрою, повну модель та короткий опис проблеми.
  2. Пост має містити: код маркування друкованої плати (необхідний у разі ремонту обладнання), розширений опис проблеми, речі, які ви перевірили/замінили/виміряли, ваші висновки та запитання. Якщо ви не можете знайти код маркування друкованої плати, прочитайте ЦЮ ТЕМУ. Якщо ви все ще не можете знайти маркування друкованої плати, завантажте фотографії з високою роздільною здатністю обох сторін друкованої плати - необхідно видалити всі плівки, модулі або кронштейни, які можуть покривати ці позначки.
  3. Перш ніж публікувати нову тему, прочитайте всі теми підфоруму НАВЧАННІ і проведіте попередню діагностику на основі змісту цих тренінгів.
  4. Завантаження будь-яких повних схем, бордвю, файлів БІОС / прошивки або будь-якої іншої документації (або посилань на веб-сайти з такими файлами) СТРОГО ЗАБОРОНЕНО. Ви можете опублікувати лише невелику частину документації або посилання на файл БІОС на підфорумі НЕПЕРЕВІРЕНІ ФАЙЛИ БІОС що спростити діагностику або ремонт. Вам не дозволяється публікувати більше однієї повної сторінки інструкції/схеми на одну тему. Файл, який ви публікуєте, не повинен містити водяних знаків, «конфіденційних» тегів, посилань чи адрес електронної пошти та не може бути захищений паролем.
  5. Дозволено описувати лише один несправний пристрій у одній темі - ви завжди повинні відкривати нову тему для кожного наступного пристрою.
  6. Запит повних схем, бордвю, файлів БІОС або будь-якої іншої документації ЗАБОРОНЕНО на цьому підфорумі. Якщо вам потрібно попросити щось із цього, вам слід відкрити нову тему в підфорумі ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ ТА БІОС.

#1 Regeneracja pinów usb-c na płycie głównej Huawei MateBook D15 BOH-WAQ9R.

dir 7 Жовтня 2025, 10:50
Trafiła do mnie płyta DAH98AMBAD0 REV: D producent Huawei MateBook D15 BOH-WAQ9R z częściowo pourywanymi pinami na porcie USB C. Moja prośba polega na tym, żeby mi ktoś pomógł zidentyfikować na gnieździe piny CC (Configuration Channel) (A5 i B5) odpowiedzialne za negocjację napięcia.
Зображення

Mam też nadzieję że poprawnie namierzyłem VBUS niezbędny do ładowania laptopa?
Зображення

Re: Regeneracja pinów usb-c na płycie głównej Huawei MateBook D15 BOH-WAQ9R.

Google Adsense [BOT] 7 Жовтня 2025, 10:50

#2 Re: Regeneracja pinów usb-c na płycie głównej Huawei MateBook D15 BOH-WAQ9R.

tekort 7 Жовтня 2025, 11:09
A5 i B5 prowadzą do diód D4 i D5 - nie jestem w stanie dokładnie po Twoim zdjęciu wskazać Ci pinów na USB bo jest zbyt rozmyte.

Teoretycznie chodzi o te piny, ale mając płytę w ręce lepiej widzisz które ścieżki od diód prowadzą do którego pinu na gnieździe.
Зображення

VBUS to najgrubsze ścieżki, łączą się tam 2 albo 3 piny gniazda

#3 Re: Regeneracja pinów usb-c na płycie głównej Huawei MateBook D15 BOH-WAQ9R.

Vogelek23 7 Жовтня 2025, 13:07
Tutaj sprawa jest banalnie prosta - wystarczy wykonać wszystkie połączenia, które w tym przypadku są dostępne z zewnątrz (nie ma połączeń pod gniazdem).
Зображення

Nie masz ich dużo, bo ledwie 8 sztuk. Połączenia wykonujesz kynarem, po uprzednim zdrapaniu skalpelem lakieru z przelotek i ścieżek, do których masz połączyć piny, a także ich ocynowaniu, aby kynar lepiej się lutował. Na koniec zamalowujesz połączenia soldermaską, utwardzasz pod światłem UV i... gotowe. Wygląda to mniej więcej tak:
Зображення
Зображення

Istotną sprawą jest to, że jest to dość często naprawa jednorazowa - jeśli gniazdo zostanie uszkodzone ponownie, możesz nie mieć do czego lutować, jeśli zostaną uszkodzone przelotki. Dlatego ja zawsze uprzedzam klienta, że w przypadku ponownego uszkodzenia gniazda naprawa może być już niemożliwa. Warto także upewnić się, że piny masowe są porządnie przylutowane, aby uniknąć ryzyka "obruszania się" gniazda w płycie po wielokrotnym podłączaniu i odłączaniu wtyczki.

#4 Re: Regeneracja pinów usb-c na płycie głównej Huawei MateBook D15 BOH-WAQ9R.

dir 7 Жовтня 2025, 13:18
Зображення
Podlutowałem piny z wyprowadzeniem na diody, ale port USB dalej nie ładuje akumulatora.
Czy jeszcze jakieś pady powinienem zregenerować, żeby port zaczął ładować baterię?

#5 Re: Regeneracja pinów usb-c na płycie głównej Huawei MateBook D15 BOH-WAQ9R.

Vogelek23 7 Жовтня 2025, 13:21
Wszystkie. Czy naprawdę tak ciężko wykonać 8 połączeń? Nie szukaj półśrodków tam, gdzie nie jest to w ogóle potrzebne.

#6 Re: Regeneracja pinów usb-c na płycie głównej Huawei MateBook D15 BOH-WAQ9R.

dir 7 Жовтня 2025, 15:56
To jeszcze mi doradź, co zrobić z trzęsącymi się rękami :lol: .
Po 2h udało się zregenerować cały port USB C i działa.
P.S.
a przy okazji, skąd można kupić ten czerwony klej (bo tu to jest jakaś szansa na późniejsze usunięcie), bo dwuskładnikowy to już jest nie do usunięcia,

#7 Re: Regeneracja pinów usb-c na płycie głównej Huawei MateBook D15 BOH-WAQ9R.

Radek1990 7 Жовтня 2025, 16:30
Jeśli chodzi o trzęsące się ręce to może rozejrzeć się za lutownicą z rączką T115, jest krótsza i bardziej precyzyjna przy takich pracach powinno Ci być łatwiej operować, dłoń będzie oparta blisko miejsca lutowania.
W tym konkretnym przypadku mogłeś sobie zdrapać soldermaskę ze ścieżki nieco dalej, łatwiej byłoby Ci lutować, możesz przylutować drucik do płyty, pokryć soldermaską i dopiero lutować do gniazda, wtedy drucik jest stabilny, nie klei się do grotu i idzie sprawnie.

#8 Re: Regeneracja pinów usb-c na płycie głównej Huawei MateBook D15 BOH-WAQ9R.

Vogelek23 7 Жовтня 2025, 17:12
dir написав:To jeszcze mi doradź, co zrobić z trzęsącymi się rękami
W sytuacji ograniczeń fizycznych nie powinieneś czuć zażenowania, aby poprosić kogoś o pomoc. Natomiast mój wujek radził sobie najczęściej w takich sytuacjach, przytrzymując rękę, w której trzymał lutownicę, drugą ręką, zaś lutowana PCB unieruchamiana była tak, aby nie przesuwała się (np. obciążnikami, blokadami na krawędziach czy podpórkami). Dodatkowo, pod łokieć kładł podpórkę (miękki podłokietnik fotela biurowego), aby nadgarstek był nieco niżej, niż łokieć, co zauważalnie redukowało drżenie rąk.

dir написав:skąd można kupić ten czerwony klej
To jest soldermaska utwardzana światłem UV, dostępna np. na Allegro (przykładowy numer aukcji: 17665425401).

#9 Re: Regeneracja pinów usb-c na płycie głównej Huawei MateBook D15 BOH-WAQ9R.

dir 7 Жовтня 2025, 17:41
Radek1990 написав:możesz przylutować drucik do płyty, pokryć soldermaską i dopiero lutować do gniazda, wtedy drucik jest stabilny, nie klei się do grotu i idzie sprawnie.

Tak jeszcze nie próbowałem, za następnym razem sprawdzę. (zawsze po lutowaniu pokrywałem soldermaską, bo bałem się że jak bym np. urwał jakiegoś pada, to ciężko by się było z tego wycofać.
Za czerwonym klejem przeszukałem wszędzie, i tylko Chińczyk mi pozostał.

Vogelek23 написав:W sytuacji ograniczeń fizycznych nie powinieneś czuć zażenowania, aby poprosić kogoś o pomoc. Natomiast mój wujek radził sobie najczęściej w takich sytuacjach, przytrzymując rękę, w której trzymał lutownicę, drugą ręką, zaś lutowana PCB unieruchamiana była tak, aby nie przesuwała się (np. obciążnikami, blokadami na krawędziach czy podpórkami). Dodatkowo, pod łokieć kładł podpórkę (miękki podłokietnik fotela biurowego), aby nadgarstek był nieco niżej, niż łokieć, co zauważalnie redukowało drżenie rąk.

No ta ja faktycznie lutuje, na stojąco z wolnej ręki, ale pod mikroskopem i nad podgrzewaczem to bym musiał mieć niesamowicie niskie biurko.

Vogelek23 написав:To jest soldermaska utwardzana światłem UV, dostępna np. na Allegro (przykładowy numer aukcji: 17665425401

To mam rozumieć, że ta soldermaska jest gęstsza, i się utwardzi przy tej grubości? Moja jest znacznie rzadsza i jak grubiej nałożę to w środku pozostaje płynna Mechanic UHV900-LY.

#10 Re: Regeneracja pinów usb-c na płycie głównej Huawei MateBook D15 BOH-WAQ9R.

Vogelek23 7 Жовтня 2025, 18:10
Stopień utwardzenia soldermaski zależy zasadniczo od jej grubości, czasu ekspozycji na światło UV, jego natężenia oraz temperatury utwardzania. W przypadku grubszej warstwy soldermaski zalecam wstępnie wygrzać płytę w temperaturze 150°C przez około 8-10 minut i tak nagrzaną płytę - oczywiście używając rękawic ochronnych - umieścić pod lampą UV na 10-15 minut. Możesz także nakładać cieńsze warstwy i utwardzać soldermaskę etapami po 10-15 minut bez wstępnego wygrzewania PCB - tak też czasami robię, gdy nie chce mi się włączać pieca.

Re: Regeneracja pinów usb-c na płycie głównej Huawei MateBook D15 BOH-WAQ9R.

Google Adsense [BOT] 7 Жовтня 2025, 18:10

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 4 гостей