• Delta zasilacz DPS-300AB-81A - identryfikacja elementów

#1 Delta zasilacz DPS-300AB-81A - identryfikacja elementów

Napisal/-a krisark 6 Oktober 2025, 14:17
Witam wszystkich,
Delta DPS-300AB-81A Rev: 03
Zasilacz od rejestratora kamer, potrzebuje pomocy w doborze i identyfikacji elementów ze zdjęcia.
1. Rezystor, wychodzi mi że jest to 6.8G Ohms 5%, tylko nie wiem co oznacza ostatni czarny pasek.
2. To chyba termistor (jest na nim oznaczenie SCK 1R55, najprawdopodobniej jest to 1,55Ω).
3. Tranzystor 6R190E6 (IPP60R190E6)- czy jest jakiś zamiennik.

Slika
Slika
Z góry dziękuję.

Re: Delta zasilacz DPS-300AB-81A - identryfikacja elementów

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 6 Oktober 2025, 14:17

#2 Re: Delta zasilacz DPS-300AB-81A - identryfikacja elementów

Napisal/-a matic 6 Oktober 2025, 15:51
krisark napisal/-a:Pierwszy to rezystor, wychodzi mi że jest to 6.8G Ohms 5%, tylko nie wiem co oznacza ostatni czarny pasek.
Hello!
Please, post a clear picture from other side of the board.

krisark napisal/-a:Drugi, to chyba termistor (jest na nim oznaczenie SCK 1R55, najprawdopodobniej jest to 1,55Ω).
Yes, it's an inrush current limiting thermistor.

Thermistor type= NTC
1R5 -> 1.5Ω (Zero power resistance (at 25°C))
5 -> 5A (Max. steady state current)

#3 Re: Delta zasilacz DPS-300AB-81A - identryfikacja elementów

Napisal/-a krisark 6 Oktober 2025, 16:39
Cześć!
matic napisal/-a:Please, post a clear picture from other side of the board.
Zaznaczyłem na czerwono gdzie był wlutowany ten rezystor.
Slika

matic napisal/-a:Thermistor type= NTC
1R5 -> 1.5Ω (Zero power resistance (at 25°C))
5 -> 5A (Max. steady state current)
Czy mogę go zastąpić takim: BN-LG10Y1R5MYB dostępnym w farnell bo w TME nie znalazłem zamiennika?

Uszkodzony jest jeszcze tranzystor: 6R190E6 (IPP60R190E6) CoolMOS™ N-channel power MOSFET. Czy mogę go zastąpić tym tranzystorem WMJ90N65SR?
Specyfikacja IPP60R190E6 w załączniku.

Za ogled datotek, priloženih tej objavi, morate biti prijavljeni.

#4 Re: Delta zasilacz DPS-300AB-81A - identryfikacja elementów

Napisal/-a Vogelek23 7 Oktober 2025, 15:15
krisark napisal/-a:1. Rezystor, wychodzi mi że jest to 6.8G Ohms 5%, tylko nie wiem co oznacza ostatni czarny pasek.
Raczej 68,8Ω ±5%. Ostatni pasek (czarny) oznacza rezystor nieindukcyjny. Gigaomowe rezystory są niezwykle rzadko stosowane w urządzeniach konsumenckich, a przeważnie są to urządzenia profesjonalne - takie rezystory można spotkać niemal wyłącznie w urządzeniach o dość wąskich zastosowaniach, np. obwody wejściowe lub sprzężenia zwrotne w technice akustycznej. Nie należy jednak spodziewać się takich wartości w zasilaczach impulsowych.

krisark napisal/-a:3. Tranzystor 6R190E6 (IPP60R190E6)- czy jest jakiś zamiennik.
Tutaj masz prosty sposób na szukanie zamienników: post198619.html#p198619

#5 Re: Delta zasilacz DPS-300AB-81A - identryfikacja elementów

Napisal/-a krisark 7 Oktober 2025, 15:27
Vogelek23 napisal/-a:Raczej 68,8Ω ±5%. Ostatni pasek (czarny) oznacza rezystor nieindukcyjny.
Szukałem, takiego rezystora nieindukcyjny i nie mogę znaleźć, czy można zamontować normalny?
np: taki MOR03SJ0680A19?

#6 Re: Delta zasilacz DPS-300AB-81A - identryfikacja elementów

Napisal/-a Vogelek23 7 Oktober 2025, 19:31
krisark napisal/-a:czy można zamontować normalny?
Nie można - rezystory bezindukcyjne są elementami krytycznymi w obwodach impulsowych, bo nie wprowadzają pasożytniczych indukcyjności. Rezystor taki ma z reguły drut oporowy nawinięty dwukrotnie w przeciwnych kierunkach na nieindukcyjnym karkasie tak, aby indukcyjności obu drutów zniosły się (L=0).

Zastanawiam się, czy trzeci pasek to rzeczywiście kolor szary, czy raczej srebrny - w przypadku srebrnego paska wartość rezystora wynosiłaby 0,68Ω, co dużo bardziej do mnie przemawia z uwagi na to, że wygląda to na rezystor pomiarowy (shunt) na masie. Tolerancja 5% oznacza bowiem typoszereg E24, a w tym typoszeregu nie ma takich dokładnych wartości. Co więcej, wartości 68,8Ω nie ma nawet w typoszeregu E192 o dokładności ≤0,5%. Obstawiam zatem, że trzeci pasek jest srebrny a wartość rezystora to istotnie 0,68Ω. Gdzie jest podłączony ten niebieski przewód w czarnej izolacji?

#7 Re: Delta zasilacz DPS-300AB-81A - identryfikacja elementów

Napisal/-a krisark 7 Oktober 2025, 21:02
rezystora wynosiłaby 0,68Ω
Chyba masz rację... jeżeli tak to ten rezystor jest sprawny. Bo on ma w granicy 0.60Ω.
Ten przewód jest podłączony do drugiej płytki w R-.
Slika
Slika
Slika

Re: Delta zasilacz DPS-300AB-81A - identryfikacja elementów

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 7 Oktober 2025, 21:02

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost