• Identyfikacja elementu na płycie ps5

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Identyfikacja elementu na płycie ps5

przez dawidfryn 4 października 2025, 01:36
Witam. Pomoże ktoś w identyfikacji elementu lub znalezieniu zamienika na płycie ps5 edm-033?

Obrazek

Re: Identyfikacja elementu na płycie ps5

przez Google Adsense [BOT] 4 października 2025, 01:36

#2 Re: Identyfikacja elementu na płycie ps5

przez ado 4 października 2025, 18:34
Prawdopodobnie jest to układ z rodziny TPS6282x (np. TPS62823) w obudowie 8-pin VQFN/DLC.
Oznaczenie na obudowie: „A2” – typowe dla tej serii przetwornic step-down od Texas Instruments.

Układ zawiera wewnętrzne tranzystory MOSFET, pin EN (Enable) oraz wyjście SW prowadzące do dławika, więc nie wymaga zewnętrznego drivera.
Topologia i połączenia na płycie PS5 dokładnie odpowiadają typowemu układowi buck z tej rodziny.

#3 Re: Identyfikacja elementu na płycie ps5

przez dawidfryn 4 października 2025, 20:00
Zanim post został dodany po przeszukałem internet i gdzie znalazłem na forum że sugerowali zamienik TPS62822DLCR-A2 i właśnie taki zamówiłem w Chinach. Mam nadzieję że konfiguracja płyty będzie pasować pod niego

#4 Re: Identyfikacja elementu na płycie ps5

przez Vogelek23 5 października 2025, 02:50
dawidfryn napisał(a):Mam nadzieję że konfiguracja płyty będzie pasować pod niego
Możesz to łatwo ustalić, mierząc rezystancje rezystorów, zaznaczonych poniżej na żółto (oczywiście pomiar poza układem).
Obrazek

ado napisał(a):Prawdopodobnie jest to układ z rodziny TPS6282x (np. TPS62823) w obudowie 8-pin VQFN/DLC.
Oznaczenie na obudowie: „A2” – typowe dla tej serii przetwornic step-down od Texas Instruments.
Nie do końca. O ile pinout istotnie wydaje się być zgodny, to układy z serii TPS6282x mają trzy różne oznaczenia: TPS62821 to marking A1, TPS62822 to marking A2, zaś TPS62823 to marking A3. Cyfra w oznaczeniu na obudowie determinuje maksymalny prąd wyjściowy układu (w amperach). Oznaczenie na układzie ze zdjęcia nie odpowiada żadnemu z tych układów - prawdopodobnie Sony wykupiło go na wyłączność, dlatego nie można namierzyć żadnej noty katalogowej z takim oznaczeniem. Ponadto, nie mam 100% pewności co do pierwszego znaku - czy jest to 0 (cyfra), O (litera), 6, Q czy G. Przydałoby się nieco lepsze zdjęcie, najlepiej pod niewielkim kątem. Z daleka wygląda na 0 (zero).

Re: Identyfikacja elementu na płycie ps5

przez Google Adsense [BOT] 5 października 2025, 02:50