Zasady działu: Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu
- Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
- Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
- Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
- Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
- Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
- Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
Re: Prośba o identyfikację elementu. Acer Aspire 3 A317-32HU LA-k093p
przez Google Adsense [BOT] • 25 września 2025, 14:03
#4 Re: Prośba o identyfikację elementu. Acer Aspire 3 A317-32HU LA-k093p
przez tekort • 25 września 2025, 18:08
Zdecydowanie tak bo ten element zasila kodek ALC255 właśnie zasilaniem +5VS, które do karty dostaje się jako +VDDA, więc bez tego elementu kodek w ogóle nie pracuje i nie otrzymuje napięcia. Napięcie +5VS po zworce JPA1 staje się napięciem +VDDA. Czyli 5V powinno być obecne na zworce JPA1 i na cewce LA1 (tj. koralik ferrytowy w rozmiarze 0805 w okolicy układu audio)
Temat możesz zamknąć samemu oznaczając go jako rozwiązany w kolejnym poście.
Temat możesz zamknąć samemu oznaczając go jako rozwiązany w kolejnym poście.
#6 Re: Prośba o identyfikację elementu. Acer Aspire 3 A317-32HU LA-k093p
przez Vogelek23 • 25 września 2025, 19:24
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
#7 Re: Prośba o identyfikację elementu. Acer Aspire 3 A317-32HU LA-k093p
przez Nox2 • 29 września 2025, 09:30
Vogelek23 napisał(a):Odłącz płytkę z gniazdem słuchawkowym od płyty (razem z flexem) i zmierz napięcie do masy na n. 13 kodeka ALC255 po uruchomieniu płyty do systemu.
3.29V
Z racji iż laptopa odpalałem będąc wlutowany kablem zaraz za gniazdem ( nie miałem zasilacza do niego ale donieśli ) nie zauważyłem, że laptop nie odpala na zasilaczu. Brak napięć za pierwszym mosfetem PQB3 ( podmieniony ) . Gniazdo wymieniłem na nowe ( acer-aspire-3-315-58-59pm-la-k093p-rev-1c-nie-uruchamia-sie-totalnie-martwy-t76008.html?hilit=la%20k093p ) ale nic to nie dało. Wcześniej wymieniałem PUB1 ( krater ).
#8 Re: Prośba o identyfikację elementu. Acer Aspire 3 A317-32HU LA-k093p
przez Vogelek23 • 29 września 2025, 19:47
Nox2 napisał(a):3.29VJeśli z takim napięciem na pinie 13 nie masz dźwięku na głośnikach, to najprawdopodobniej uszkodzony jest kodek ALC255.
Nox2 napisał(a):laptop nie odpala na zasilaczuZmierz napięcia do masy na pinach 1, 3, 4, 5, 6, 24, 25 i 28 chargera PUB1 oraz na bramce tranzystora PQ101. Podłączony na razie tylko zasilacz, bez baterii.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
#10 Re: Prośba o identyfikację elementu. Acer Aspire 3 A317-32HU LA-k093p
przez Vogelek23 • 30 września 2025, 19:03
Wyniki pomiarów wskazują na całkowicie uszkodzony charger PUB1 (BQ24800), natomiast szczerze, to nie podobają mi się te wyniki, a zwłaszcza brak jakiegokolwiek napięcia na pinie 6 chargera. Jaką masz rezystancję do masy na tym pinie?
Nox2 napisał(a):Wlutowując sie bezpośrednio w gniazdo i tam dając 19v na bramce PQ101 jest 3,52VJeśli nie włożysz wtyczki do gniazda, to sygnał ADAPDET nie zostanie zwarty do masy, przez co sygnał ACDET przyjmie stan niski, a w konsekwencji charger odłączy tranzystory wejściowe. Jest to całkowicie normalne zachowanie - gdy wtyczka jest włożona do gniazda, pin 3 (sygnał ADAPDET) jest mechanicznie zwierany do masy wewnątrz gniazda DC. W ten sposób płyta "upewnia się", że zasilacz został fizycznie podłączony do tego gniazda.
#11 Re: Prośba o identyfikację elementu. Acer Aspire 3 A317-32HU LA-k093p
przez Nox2 • 1 października 2025, 09:02
Vogelek23 napisał(a):Jaką masz rezystancję do masy na tym pinie?
48,5kΩ
Co ciekawe po usunięciu PQ101 płyta normalnie odpala z zasilacza lecz bez ładowania baterii. Na kablu pomijając gniazdo również brak.
Edit: znalazłem u dawcy BQ24780s i wyczytałem, że jest zamienna z BQ24800. Okazało się, że nowy BQ24800 który zakupiłem w ogólnopolskiej hurtowni na literę A jest uszkodzony. W chwili obecnej laptop odpala z zasilacza, ładuje i działa na baterii. Czy mogę zostawić BQ24780s czy jednak zamawiać kolejną BQ24800. Co do dźwięku klient poinformował, że od dłuższego czasu go nie ma i nie zależy.
#12 Re: Prośba o identyfikację elementu. Acer Aspire 3 A317-32HU LA-k093p
przez Vogelek23 • 1 października 2025, 09:48
Twoje pomiary nie trzymają się kupy. Jeśli po podłączeniu wtyczki zasilacza do gniazda masz 0V na bramce PQ101, to na drenie powinieneś mieć 2,65V (co wprost wynika z dzielnika PRB11/PRB13) i charger powinien załączyć klucze wejściowe. Jeśli podłączasz się kablami do gniazda i masz 3,5V na bramce PQ101, to na drenie powinieneś mieć 0V i charger powinien odłączyć klucze wejściowe. Ponadto, jakim cudem płyta działa z zasilacza, skoro na pinie 24 chargera masz 0V? Proszę powtórzyć wszystkie powyższe pomiary, tym razem wykonując je poprawnie.
EDIT: Możesz zostawić BQ24780s, to jest bezpośredni zamiennik BQ24800.
EDIT: Możesz zostawić BQ24780s, to jest bezpośredni zamiennik BQ24800.
Re: Prośba o identyfikację elementu. Acer Aspire 3 A317-32HU LA-k093p
przez Google Adsense [BOT] • 1 października 2025, 09:48