• msi modern 14 zwarcie na pwr_src

Pravila foruma:Klikni tukaj za prikaz pravil na forumu

1. Naslov teme mora vsebovati: proizvajalca naprave, poln model in kratek opis okvare.
  2. Sporočilo teme mora vsebovati: oznako tiskanega vezja (v primeru popravil strojne opreme), razširjen opis okvare, kaj je bilo preverjeno, zamenjano in/ali izmerjeno, sklep in vprašanje. Če ne morete najti oznake tiskanega vezja, morate prebrati TO TEMO. Če še vedno ne najdete oznake, prosim objavite kakovostne fotografije obeh strani matične plošče - potrebno je odstraniti vse folije in module, ki bi lahko zakrivali te oznake.
  3. Pred objavo nove teme, preberite vse teme v podforumu USPOSABLJANJA, in naredite predhodno diagnostiko na podlagi vsebine teh usposabljanj.
  4. Nalaganje celotnih navodil/shem, BIOS / firmware datotek, ali objavljanje povezav, ki vodijo do drugih spletnih strani s takšnimi datotekami, je SROGO PREPOVEDANO. Lahko objavite le majhen del navodil/shem, ali povezavo na BIOS datoteko v podforumu NEVERIFICIRANE DATOTEKE BIOS/EFI. V eni temi ne smete objaviti več kot eno stran navodil/shem. Datoteka ne sme vsebovati vidnih žigov "zaupno",, e-poštnih naslovov ipd.
  5. V eni temi lahko opišete SAMO eno napravo. Za vsako drugo okvarjeno napravo morate odpreti novo temo.
  6. Zahteve za sheme, boardview, fotografije matičnih plošč, datoteke BIOS-a ali servisne priročnike za storitve NISO DOVOLJENE. Če želite vprašati za katero koli od teh, odprite novo temo v podforumu ZAHTEVA ZA DOKUMENTACIJO & DATOTEKO BIOS/EFI.

#21 Re: msi modern 14 zwarcie na pwr_src

Napisal/-a Vogelek23 28 Avgust 2025, 16:42
No to chyba "ktoś na górze Cię nie lubi" :wtf: :lol: Skoro kabel nie ma zwarcia, gdy go mierzysz odłączonego od płyty, sama płyta nie ma zwarcia między pinami 1-2 a 39-40, to zwarcia też nie powinno być na L6 do masy, gdy wpinasz kabel do płyty (bez podłączania ekranu z drugiej strony). Zmierz jeszcze raz rezystancję na L6 do masy przy podłączonym i odłączonym od płyty kablu matrycy (nowym). Jeśli przy odłączonym kablu zwarcia nie ma, a przy podłączonym jest, to wymień gniazdo matrycy.

Re: Re: msi modern 14 zwarcie na pwr_src

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 28 Avgust 2025, 16:42

#22 Re: msi modern 14 zwarcie na pwr_src

Napisal/-a przemekzn 25 September 2025, 14:46
Wszyscy mnie nie lubią ;) przy gnieździe matrycy jest 67kohm jak sprawdzam piny 1-2 do 39-40 na L6 także jest tyle samo ale jak podłącze kabel od matrycy jest już 0.000ohm, wymieniłem gniazdo i nadal nic to nie zmieniło, gdy sprawdzam sam kabel matrycy pin 1-2 do 39-40 to nie pokazuje nic (0.L)

#23 Re: msi modern 14 zwarcie na pwr_src

Napisal/-a Vogelek23 25 September 2025, 18:52
Podłącz kabel matrycy do płyty i zamieść zdjęcie gniazda LVDS z podłączonym kablem, gdy na cewce L6 masz zwarcie do masy.

#24 Re: msi modern 14 zwarcie na pwr_src

Napisal/-a przemekzn 25 September 2025, 21:55
Slika

#25 Re: msi modern 14 zwarcie na pwr_src

Napisal/-a Vogelek23 26 September 2025, 11:59
I już wiadomo, skąd się bierze zwarcie... Włóż wtyczkę ODWROTNIE, czyli padami do góry.

#26 Re: msi modern 14 zwarcie na pwr_src

Napisal/-a przemekzn 30 September 2025, 12:39
Nie mam pytań ... Dziękuję za pomoc, nawet o tym nie pomyślałem że wkładam taśmę odwrotnie. Teraz mam problem ze laptop nie widzi karty sieciowej wifi, wkładałem inne i także ich nie wykrywa czy jako nieznane urządzenie czy co kolwiek

#27 Re: msi modern 14 zwarcie na pwr_src

Napisal/-a Vogelek23 30 September 2025, 13:29
Zamieść wyraźne zdjęcie złącza karty WiFi z 2-centymetrowym marginesem (zrobione pod kątem 90°).

#28 Re: msi modern 14 zwarcie na pwr_src

Napisal/-a przemekzn 30 September 2025, 13:39
SlikaSlika

#29 Re: msi modern 14 zwarcie na pwr_src

Napisal/-a Vogelek23 30 September 2025, 13:55
Zmierz napięcie do masy w punkcie, zaznaczonym czerwoną strzałką oraz w punktach, zaznaczonych na czarno, gdy laptop jest włączony. Następnie odłącz całkowicie zasilanie, odczekaj 1-2 minuty na rozładowanie się pojemności i zmierz rezystancje do masy w punktach, zaznaczonych na czarno (czarna sonda na masie). Na koniec przełącz miernik na zakres diody i zmierz spadki napięć w punktach, zaznaczonych na czarno (tym razem czerwona sonda na masie).
Slika

#30 Re: msi modern 14 zwarcie na pwr_src

Napisal/-a przemekzn 30 September 2025, 14:23
Czerwony punkt gdy laptop jest włączony 3.375v
Czarne strzałki mają 0.0v

Na czarnych punktach rezystancja wynosi 460kohm

Lewy czarny punkt 0.626
Prawy czarny punkt 0.626/7

#31 Re: msi modern 14 zwarcie na pwr_src

Napisal/-a Vogelek23 30 September 2025, 18:53
Zmierz napięcia do masy na pinach 54 i 56 gniazda karty WiFi z włożoną do niego kartą i płytą uruchomioną do systemu. Aby to zrobić, będziesz musiał podlutować się dwoma przewodami kynar bezpośrednio do pinów gniazda, bo są to piny pod kartą, niedostępne z zewnątrz gdy karta jest w gnieździe (piny te łączą się tylko z kontrolerem EC, który jest w obudowie BGA, więc nie ma żadnego innego dostępnego miejsca do pomiaru). Numeracja pinów gniazda karty WiFi poniżej.
Slika

Ja do takich pomiarów stosuję krawędź jednostronnej, uniwersalnej płytki, do której padów lutuję końce przewodów, aby mieć wygodny dostęp do pól pomiarowych. Drugie końce przewodów lutuję zaś do interesujących mnie punktów.
Slika

#32 Re: msi modern 14 zwarcie na pwr_src

Napisal/-a przemekzn 30 September 2025, 20:47
54 pin 0.96v
56pin 0.822v -0.830v

#33 Re: msi modern 14 zwarcie na pwr_src  [REŠENO]

Napisal/-a Vogelek23 30 September 2025, 22:46
Odłącz całkowicie zasilanie, odczekaj 1-2 minuty na rozładowanie pojemności, wyciągnij kartę WiFi i zmierz rezystancje do masy na pinach 54 i 56 złącza karty WiFi. Następnie - nie montując karty WiFi - podłącz zasilanie, włącz komputer do systemu i zmierz ponownie napięcia do masy na tych samych pinach (tym razem będziesz miał do nich bezpośredni dostęp). Na tym etapie podejrzewam uszkodzony kontroler EC U10 (KB9028G).

#34 Re: msi modern 14 zwarcie na pwr_src

Napisal/-a przemekzn 2 Oktober 2025, 21:22
Jak zacząłem mierzyć oby dwa piny prąd sobie faluje, od 2.02v do 2.150v np. spada o 0.020v i po chwili leci do góry o 0.030v, po kilku minutach włączenia laptopa napięcie urosło do 2.250v, czym dłużej laptop był włączony to napięcie wzrastało a rezystancji nie wykrywa wcale miernik

#35 Re: msi modern 14 zwarcie na pwr_src

Napisal/-a przemekzn 7 Oktober 2025, 16:25
Dziękuję za brak odpowiedzi, dziwna rzecz się stała, wkładałem inne modele kart sieciowych z innych laptopów i jedna zadziałała, sterowniki się zainstalowały, tak więc dziękuję za wszelką pomoc (i w mojej głupocie z kablem od matrycy)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost