• Lenovo legion 5 15ACH6H - nie uruchamia się po aktualizacji

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
  3. Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
  4. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
  5. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
  6. Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.

#1 Lenovo legion 5 15ACH6H - nie uruchamia się po aktualizacji

от MrDeath 23 Сентябрь 2025, 22:58
Szanowni....

Nie mogę poradzić sobie z laptopem, sprawa dość banalna. Laptop kilka dni temu (początek września 2025) otrzymał aktualizację windows. Po zakończonym pierwszym etapie, prośba o ponowne uruchomienie laptopa, krótki komunikat że coś się nie udało i laptop zakończył współpracę. Podejrzewam że mogło dojść do uszkodzenia wsadu bios. Reaguje na włącznik, klawiatura mignie , gaśnie, można regulować podświetlenie, nie działa caps lock. Próbowałem resetować bios, obie baterie. Bez skutku. Zakupiłem czytnik do kości ch341 , dość prosty, niestety nie daje się odczytać kości pomimo wielu prób. Kości sprawdzałem informacje i Kość BIOS Winbond W74M12JWSSIQ 74M12JWSIQ 1.8V 128Mb 16MB oraz https://www.mouser.pl/ProductDetail/Win ... Gn8Q%3D%3D.
Изображение

Dane mobo:
Изображение

Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny.
Dziękuję
MrDearh

Re: Lenovo legion 5 15ACH6H - nie uruchamia się po aktualizacji

от Google Adsense [BOT] 23 Сентябрь 2025, 22:58

#2 Re: Lenovo legion 5 15ACH6H - nie uruchamia się po aktualizacji

от Vogelek23 24 Сентябрь 2025, 11:22
MrDeath писал(а):Zakupiłem czytnik do kości ch341
Ten programator nie obsługuje natywnie kości Winbond W74M12JWSSIQ. Ktoś w internecie odczytał tę pamięć programatorem CH341A, ale potrzebował do tego adaptera 1,8V (jak na obrazku poniżej) i programu NeoProgrammer. Układ był widziany jako W25Q128FW [1.8V].
Изображение

Jeśli podłączyłeś układ niskonapięciowy bezpośrednio do programatora bez adaptera 1,8V to mogłeś go uszkodzić, a wtedy to może być "po ptokach" w kwestii pełnego przywrócenia funkcjonalności urządzenia. Ta druga pamięć (W25Q16JW) jest również niskonapięciowa (1,8V) i zawiera VBIOS karty grafiki, na razie nie dotykaj w ogóle tej kości.

#3 Re: Lenovo legion 5 15ACH6H - nie uruchamia się po aktualizacji

от MrDeath 24 Сентябрь 2025, 13:13
Mam dokładnie taki adapter, multimetr pokazuje że na pinach jest max 1.8V . Może mam wadliwy programator. Przy próbie odczytu wywala go w menadżer urządzeń. Czy może ktoś mi pomóc jak ogarnąć bios? Która kość? Czy może obie trzeba obrobić?

#4 Re: Lenovo legion 5 15ACH6H - nie uruchamia się po aktualizacji

от Vogelek23 24 Сентябрь 2025, 20:06
MrDeath писал(а):Może mam wadliwy programator. Przy próbie odczytu wywala go w menadżer urządzeń.
A może odczytujesz kość BIOS na płycie? Jeśli tak, to błąd - powinieneś wylutować układ (W74M12JWSSIQ) i odczytać go bezpośrednio w programatorze. Błąd polega na tym, że na liniach zasilania kości BIOS podpiętych jest sporo innych elementów - w tym część PCH - więc programator "nie wyrabia" prądowo i na skutek przeciążenia portu USB niknie z menedżera urządzeń.

MrDeath писал(а):Która kość?
Napisałem wszystko w poście wyżej - drugiej, mniejszej kości w ogóle nie ruszaj. Odczytaj zawartość W74M12JWSSIQ, zgraj do pliku i zamieść spakowany do ZIP w tym wątku do analizy.

#5 Re: Lenovo legion 5 15ACH6H - nie uruchamia się po aktualizacji

от MrDeath 25 Сентябрь 2025, 21:15
W załączeniu bios.

Необходимо авторизоваться для просмотра вложений в этом сообщении.

#6 Re: Lenovo legion 5 15ACH6H - nie uruchamia się po aktualizacji

от Vogelek23 26 Сентябрь 2025, 13:03
Z grubsza wsad wygląda w porządku, porównując z fabrycznym. Możliwe, że jedna z komórek została źle zapisana i stąd problemy. Utwórz nowy wątek w tym dziale: zapytania-dokumentacje-bios-f113.html - nie zapomnij przeczytać zasad tamtego działu, zwłaszcza p. 1 oraz p. 2, i zastosować się do podanych tam wymagań, aby uniknąć moderacji lub usunięcia wątku.

#7 Re: Lenovo legion 5 15ACH6H - nie uruchamia się po aktualizacji

от MrDeath 27 Сентябрь 2025, 21:02
Wgrałem Bios , poskładałem laptopa, efekt jak przed... Włącza się , i to na tyle. Wiem że muszę znaleźć problem, jak najlepiej się do tego zabrać żeby namierzyć uszkodzony element?
Za wszelkie rady serdecznie dziękuję serdecznie.

#8 Re: Lenovo legion 5 15ACH6H - nie uruchamia się po aktualizacji

от Vogelek23 28 Сентябрь 2025, 14:30
Zacznij od podania prądu, pobieranego przez płytę przed i po włączeniu (oraz wszelkie jego zmiany aż do ustabilizowania się prądu na konkretnej wartości). Wykonaj dwie tury tego testu - najpierw z pamięcią RAM w slocie (pojedynczy moduł), a potem bez RAMu. Za każdym razem odczekaj co najmniej 10-15 sekund po ustabilizowaniu się prądu, aby mieć pewność, że nie będzie żadnych dalszych jego skoków.

#9 Re: Lenovo legion 5 15ACH6H - nie uruchamia się po aktualizacji

от MrDeath 28 Сентябрь 2025, 17:32
Czy przy użyciu multimetra dam radę czy muszę mieć może jeszcze zasilacz laboratoryjny? co się zmieniło dioda ładowania jest pomarańczowa (była biała) do wsadu wgałem tylko bios + oznaczone dane z kopi , ten mały plik 2mb nie ruszałem.

#10 Re: Lenovo legion 5 15ACH6H - nie uruchamia się po aktualizacji

от Vogelek23 28 Сентябрь 2025, 23:46
Wgraj testowo plik bez kopiowania danych DMI z oryginalnego wsadu, czyli dokładnie tak, jak go zamieściłem w dziale PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI. Co zaś do pomiaru prądu, możesz wylutować bezpiecznik PF110 za gniazdem zasilania i wpiąć się amperomierzem w jego miejsce.

Re: Lenovo legion 5 15ACH6H - nie uruchamia się po aktualizacji

от Google Adsense [BOT] 28 Сентябрь 2025, 23:46