• Lenovo legion 5 15ACH6H - nie uruchamia się po aktualizacji

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento deve contenere: marca e modello completo del dispositivo e la breve descrizione del problema.
  2. Il messaggio di argomento dovrebbe contenere: un identificatore PCB (in caso di riparazioni hardware), descrizione estesa del problema, cosa è stato controllato/sostituito/misurato, eventuali conclusioni e la domanda. Se non riesci a individuare un identificatore PCB, leggi QUESTO ARGOMENTO. Se non riesci ancora a individuare un identificatore PCB, invia foto chiare di entrambi i lati della scheda madre; è necessario rimuovere qualsiasi pellicola o altri elementi che potrebbero coprire questo identificatore.
  3. Prima di pubblicare un nuovo argomento, leggere tutti gli argomenti nel subforum CORSI e fare una diagnosi preliminare basata sul contenuto di questi corsi.
  4. È VIETATO caricare diagrami completi, file BIOS / firmware o qualsiasi altro tipo di documentazione (o collegarsi a siti Web con tali file). Puoi caricare solo una piccola parte della documentazione o collegarti al file del BIOS nel subforum BIOS FILE NON VERIFICATI. Non è consentito caricare più di una pagina completa di istruzioni/diagrami per singolo argomento. Il file che carichi non deve contenere filigrane, contrassegni "Riservati", link o indirizzi email e non può essere protetto da password.
  5. È consentito descrivere un solo dispositivo difettoso per singolo argomento - dovresti sempre aprire un nuovo argomento per ogni dispositivo successivo.
  6. La richiesta degli diagrami completi, dei file BoardView, dei file BIOS o di qualsiasi altro tipo di documentazione NON È CONSENTITA in questo subforum. Se hai bisogno di chiedere uno di questi, dovresti aprire un nuovo argomento nel subforum DOCUMENTAZIONE E RICHIESTA BIOS/EFI.

#1 Lenovo legion 5 15ACH6H - nie uruchamia się po aktualizacji

da MrDeath 23 settembre 2025, 22:58
Szanowni....

Nie mogę poradzić sobie z laptopem, sprawa dość banalna. Laptop kilka dni temu (początek września 2025) otrzymał aktualizację windows. Po zakończonym pierwszym etapie, prośba o ponowne uruchomienie laptopa, krótki komunikat że coś się nie udało i laptop zakończył współpracę. Podejrzewam że mogło dojść do uszkodzenia wsadu bios. Reaguje na włącznik, klawiatura mignie , gaśnie, można regulować podświetlenie, nie działa caps lock. Próbowałem resetować bios, obie baterie. Bez skutku. Zakupiłem czytnik do kości ch341 , dość prosty, niestety nie daje się odczytać kości pomimo wielu prób. Kości sprawdzałem informacje i Kość BIOS Winbond W74M12JWSSIQ 74M12JWSIQ 1.8V 128Mb 16MB oraz https://www.mouser.pl/ProductDetail/Win ... Gn8Q%3D%3D.
Immagine

Dane mobo:
Immagine

Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny.
Dziękuję
MrDearh

Re: Lenovo legion 5 15ACH6H - nie uruchamia się po aktualizacji

da Google Adsense [BOT] 23 settembre 2025, 22:58

#2 Re: Lenovo legion 5 15ACH6H - nie uruchamia się po aktualizacji

da Vogelek23 24 settembre 2025, 11:22
MrDeath ha scritto:Zakupiłem czytnik do kości ch341
Ten programator nie obsługuje natywnie kości Winbond W74M12JWSSIQ. Ktoś w internecie odczytał tę pamięć programatorem CH341A, ale potrzebował do tego adaptera 1,8V (jak na obrazku poniżej) i programu NeoProgrammer. Układ był widziany jako W25Q128FW [1.8V].
Immagine

Jeśli podłączyłeś układ niskonapięciowy bezpośrednio do programatora bez adaptera 1,8V to mogłeś go uszkodzić, a wtedy to może być "po ptokach" w kwestii pełnego przywrócenia funkcjonalności urządzenia. Ta druga pamięć (W25Q16JW) jest również niskonapięciowa (1,8V) i zawiera VBIOS karty grafiki, na razie nie dotykaj w ogóle tej kości.

#3 Re: Lenovo legion 5 15ACH6H - nie uruchamia się po aktualizacji

da MrDeath 24 settembre 2025, 13:13
Mam dokładnie taki adapter, multimetr pokazuje że na pinach jest max 1.8V . Może mam wadliwy programator. Przy próbie odczytu wywala go w menadżer urządzeń. Czy może ktoś mi pomóc jak ogarnąć bios? Która kość? Czy może obie trzeba obrobić?

#4 Re: Lenovo legion 5 15ACH6H - nie uruchamia się po aktualizacji

da Vogelek23 24 settembre 2025, 20:06
MrDeath ha scritto:Może mam wadliwy programator. Przy próbie odczytu wywala go w menadżer urządzeń.
A może odczytujesz kość BIOS na płycie? Jeśli tak, to błąd - powinieneś wylutować układ (W74M12JWSSIQ) i odczytać go bezpośrednio w programatorze. Błąd polega na tym, że na liniach zasilania kości BIOS podpiętych jest sporo innych elementów - w tym część PCH - więc programator "nie wyrabia" prądowo i na skutek przeciążenia portu USB niknie z menedżera urządzeń.

MrDeath ha scritto:Która kość?
Napisałem wszystko w poście wyżej - drugiej, mniejszej kości w ogóle nie ruszaj. Odczytaj zawartość W74M12JWSSIQ, zgraj do pliku i zamieść spakowany do ZIP w tym wątku do analizy.

#5 Re: Lenovo legion 5 15ACH6H - nie uruchamia się po aktualizacji

da MrDeath 25 settembre 2025, 21:15
W załączeniu bios.

Non hai i permessi necessari per visualizzare i file allegati in questo messaggio.

#6 Re: Lenovo legion 5 15ACH6H - nie uruchamia się po aktualizacji

da Vogelek23 26 settembre 2025, 13:03
Z grubsza wsad wygląda w porządku, porównując z fabrycznym. Możliwe, że jedna z komórek została źle zapisana i stąd problemy. Utwórz nowy wątek w tym dziale: zapytania-dokumentacje-bios-f113.html - nie zapomnij przeczytać zasad tamtego działu, zwłaszcza p. 1 oraz p. 2, i zastosować się do podanych tam wymagań, aby uniknąć moderacji lub usunięcia wątku.

#7 Re: Lenovo legion 5 15ACH6H - nie uruchamia się po aktualizacji

da MrDeath 27 settembre 2025, 21:02
Wgrałem Bios , poskładałem laptopa, efekt jak przed... Włącza się , i to na tyle. Wiem że muszę znaleźć problem, jak najlepiej się do tego zabrać żeby namierzyć uszkodzony element?
Za wszelkie rady serdecznie dziękuję serdecznie.

#8 Re: Lenovo legion 5 15ACH6H - nie uruchamia się po aktualizacji

da Vogelek23 28 settembre 2025, 14:30
Zacznij od podania prądu, pobieranego przez płytę przed i po włączeniu (oraz wszelkie jego zmiany aż do ustabilizowania się prądu na konkretnej wartości). Wykonaj dwie tury tego testu - najpierw z pamięcią RAM w slocie (pojedynczy moduł), a potem bez RAMu. Za każdym razem odczekaj co najmniej 10-15 sekund po ustabilizowaniu się prądu, aby mieć pewność, że nie będzie żadnych dalszych jego skoków.

#9 Re: Lenovo legion 5 15ACH6H - nie uruchamia się po aktualizacji

da MrDeath 28 settembre 2025, 17:32
Czy przy użyciu multimetra dam radę czy muszę mieć może jeszcze zasilacz laboratoryjny? co się zmieniło dioda ładowania jest pomarańczowa (była biała) do wsadu wgałem tylko bios + oznaczone dane z kopi , ten mały plik 2mb nie ruszałem.

#10 Re: Lenovo legion 5 15ACH6H - nie uruchamia się po aktualizacji

da Vogelek23 28 settembre 2025, 23:46
Wgraj testowo plik bez kopiowania danych DMI z oryginalnego wsadu, czyli dokładnie tak, jak go zamieściłem w dziale PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI. Co zaś do pomiaru prądu, możesz wylutować bezpiecznik PF110 za gniazdem zasilania i wpiąć się amperomierzem w jego miejsce.

#11 Re: Lenovo legion 5 15ACH6H - nie uruchamia się po aktualizacji

da MrDeath 7 ottobre 2025, 23:24
Wgrałem czysty bios, nadal nie wstaje, nie mierzyłem ile amper pobiera, brakuje czasu, więc siadam z doskoku. Podejrzewam że mogło coś jeszcze przy okazji wysiąść, może KBC zakończył współpracę. Co do wlutowania się koło (za bezpiecznik PF110, to dość mało miejsca :( )

Re: Lenovo legion 5 15ACH6H - nie uruchamia się po aktualizacji

da Google Adsense [BOT] 7 ottobre 2025, 23:24