• Auna Silver Star Mini 10032791 – radio włącza się i tylko świeci ekran

Forumsregeln:Die Forumsregeln lesen

1. Der Titel des Themas sollte Folgendes enthalten: den Hersteller der Maschine, das vollständige Modell und die kurze Beschreibung des Fehlers.
  2. Die Themennachricht sollte enthalten: einen PCB-Markierungscode (im Falle von Hardware-Reparaturen), erweiterte Beschreibung des Fehlers, Was wurde überprüft/ersetzt/gemessen + Schlussfolgerungen und, die Frage. Wenn Sie keinen PCB-Markierungscode finden können, du solltest lesen DIESES THEMA. Wenn Sie immer noch keine PCB-Markierungscode finden können, laden Sie bitte ein sauberen Fotos von beiden Seiten des Motherboards - ist es erforderlich, alle Filme und Module zu entfernen, die möglicherweise diese Markierungen abdecken könnte.
  3. Bevor Sie ein neues Thema veröffentlichen, sollten Sie alle Themen im Unterforum AUSBILDUNGEN lesen und machen Sie eine vorläufige Diagnose basierend auf dem Inhalt dieser Ausbildungen.
  4. Das Hochladen vollständiger Anweisungen/Schaltpläne oder BIOS-Dateien / Firmware (oder das Verlinken auf andere Websites mit solchen Dateien) ist STRENG VERBOTEN. Sie können nur den kleinen Teil der Anweisung/Schaltplans oder den Link zur BIOS-Datei in UNVERIFIZIERTE BIOS-DATEIEN platzieren, der die Diagnose und Reparatur für den Themenautor vereinfacht. Sie können nicht mehr als eine vollständige Seite mit Anweisungen/Schaltplänen pro einzelnem Thema platzieren. Die Datei darf keine sichtbaren Wasserzeichen, "vertraulichen" Markierungen, E-Mail-Adressen usw. enthalten.
  5. Pro Thema darf nur eine fehlerhafte Maschine beschrieben werden. Für jede nächste Maschine sollten Sie ein neues Thema öffnen.
  6. Das Anfordern von Schaltplänen, Boardview, MB-Fotos, BIOS-Dateien oder Servicehandbüchern ist STRENG VERBOTEN. Wenn Sie irgendwelche von denen fragen wollen, sollten Sie ein neues Thema in DOKUMENTATION UND BIOS/EFI ANFRAGE Sub-Forum öffnen.

#1 Auna Silver Star Mini 10032791 – radio włącza się i tylko świeci ekran

von XTermiX 21 September 2025, 12:30
Witam mam problem z radiem Auna silver star mini 10032791 Problem polega na tym że po podłączeniu do zasilania podświetla się tylko ekran, był podobny problem na innym forum gdzie użytkownik pokazał aby połączyć nogę 3.3v z jakimś bezpiecznikiem lecz moja płytka wygląda inaczej. Proszę o pomoc co zrobić. Podaje niżej napięcia regulatora i SPI. Płyta z wzmacniaczem oznaczenie: WS778BF-AMP i płyta z wyświetlaczem i procesorem: M9B_Module, tylko takie oznaczenie znalazłem
Bild
Bild

Re: Auna Silver Star Mini 10032791 – radio włącza się i tylko świeci ekran

von Google Adsense [BOT] 21 September 2025, 12:30

#2 Re: Auna Silver Star Mini 10032791 – radio włącza się i tylko świeci ekran

von ado 21 September 2025, 13:09
Cześć — zacznij od pomiarów napięć względem masy na układzie U1 — N32905U3DN.
Szukamy przede wszystkim: VDD33P (pin 27) → I/O power ≈ 3.3 V oraz VDD18P (pin 10) → core ≈ 1.8 V.

#3 Re: Auna Silver Star Mini 10032791 – radio włącza się i tylko świeci ekran

von XTermiX 23 September 2025, 13:26
Pin 27 ma dokładnie 2.08V a pin 10 ma 0V. Pin 27 powinien mieć 3.3v może trzeba ten pin podciągnąć pod to napiecie? W tych radiach podobno jest problem z zasilaniem 3.3V bo tak samo jak na innym forum jak zostawie programator podłączony do SPI to na wyświetlaczu pojawia się menu. Dodaje zdjęcie z drugiej strony płytki bez wyświetlacza
Bild

#4 Re: Auna Silver Star Mini 10032791 – radio włącza się i tylko świeci ekran

von Vogelek23 23 September 2025, 13:28
Czy jesteś w stanie wykonać wyraźne, ostre zdjęcia obu stron tej płytki? Bez tego może być trudno zidentyfikować problem.

#5 Re: Auna Silver Star Mini 10032791 – radio włącza się i tylko świeci ekran

von XTermiX 23 September 2025, 15:20
Przepraszam za słabe zdjęcia, już podaję w lepszej jakości
Bild
Bild

#6 Re: Auna Silver Star Mini 10032791 – radio włącza się i tylko świeci ekran

von matic 23 September 2025, 16:01
Measure the voltages to ground on pins 1, 3 of chips U9, U10.
U9, U10 pinout:
Bild

#7 Re: Auna Silver Star Mini 10032791 – radio włącza się i tylko świeci ekran

von XTermiX 23 September 2025, 16:33
U10: Pin 1 - 3.3v, Pin 3: 3.3v
U9: Pin 1 - 5.08v, Pin 3: 2.83V

#8 Re: Auna Silver Star Mini 10032791 – radio włącza się i tylko świeci ekran

von Vogelek23 23 September 2025, 16:47
Zmierz napięcia do masy na pinach 1 i 5 regulatora U6.

#9 Re: Auna Silver Star Mini 10032791 – radio włącza się i tylko świeci ekran

von XTermiX 23 September 2025, 17:27
U6 - Pin 1: 5.08V, Pin 5: 3.3V

#10 Re: Auna Silver Star Mini 10032791 – radio włącza się i tylko świeci ekran

von matic 23 September 2025, 17:40
Measure the voltage to ground on the coil located next to the chip U7.

#11 Re: Auna Silver Star Mini 10032791 – radio włącza się i tylko świeci ekran

von XTermiX 23 September 2025, 17:55
Coil 2.08v

#12 Re: Auna Silver Star Mini 10032791 – radio włącza się i tylko świeci ekran

von XTermiX 25 September 2025, 14:18
Co dalej robimy?

#13 Re: Auna Silver Star Mini 10032791 – radio włącza się i tylko świeci ekran

von Vogelek23 26 September 2025, 12:41
Wymień kondensator, zaznaczony poniżej (C52). Dolny pad wygląda na skorodowany. Kolor obudowy sugeruje 100nF/16V.
Bild

#14 Re: Auna Silver Star Mini 10032791 – radio włącza się i tylko świeci ekran

von XTermiX 27 September 2025, 16:10
Ostatecznie znalazłem przyczynę, problem jest z oprogramowaniem bo wgrałem z innego radia Auna i radio włącza się lecz nie działają funkcję ora wifi i BT. Niestety nigdzie nie mogę znaleźć WSAD'u do tej wersji radia.

#15 Re: Auna Silver Star Mini 10032791 – radio włącza się i tylko świeci ekran

von ado 27 September 2025, 17:18
XTermiX hat geschrieben:Ostatecznie znalazłem przyczynę

Mój szef nazywa to blamaż, oddajesz klientowi i po czasie wraca.
— powtórz pomiary z wątku #2 . Bez stabilnego 3.3 V nie ma co liczyć, że core (1.8 V) wystartuje i pojawi się obraz. Skoro temperatura przywróciła 3.3 V, mamy do czynienia z problemem termicznym (zimny lut / pęknięty via / element o zmiennej rezystancji).
Pobrałem Twój wsad – wygląda w porządku. Spróbuj wgrać go ponownie.
Na przyszłość zakładaj nowy wątek z zapytaniem o pliki BIOS-u, a ten usuń, póki masz taką możliwość.
PS. Podaj też rewizję PCB i zgłoś sprawę do administratora.
Pcb: M9B_Module Ver:00 (rewizja)

#16 Re: Auna Silver Star Mini 10032791 – radio włącza się i tylko świeci ekran  [GELÖST]

von XTermiX 27 September 2025, 18:24
Radio naprawiłem i to był problem z WSAD'em oraz zimnym lutem. Wgrałem przez programator WSAD z innego modelu Auna i przy podłączonym programatorze do kości SPI ale odłączonym od komputera nagle pojawiło się logo na ekranie i zaczęło się ładować do połowy i pojawiły się napięcia na 7 i 8 nodze SPI a po restarcie zasilania znowu tylko podświetlenie i brak tego napięcia. Następnie poprawiłem luty przy SPI i to był strzał w dziesiątkę bo teraz zaczęło startować bez programatora i pojawiły się napięcia na 7 i 8 nodze oraz załadowało się do końca ukazując menu lecz WiFi, BT ani FM nie działało bo jednak WSAD z innej kości. Wgrałem oryginalne WSAD ale na nim było tylko podświetlenie więc porównałem uszkodzony wsad z tym na którym odpalił lecz nie było funkcji i znalazłem wycinek prawie na szczycie który wyglądał jak proces ładowania i miał błędy względem sprawnego wsadu więc przekopiowałem, wgrałem i włączyło się z językiem francuskim, potem reset do fabrycznych. Wszystkie funkcje działają i testuje radio od godziny wyłączając i włączając oraz słuchając jego nawet czystego dźwięku na każdym trybie. Sugerowałem się za bardzo trochę napięciem 3.3v przez podobny temat z tym samym radiem ale trochę inną płytą a tu problem okazał się bardziej prosty który na pierwszy rzut oka nie był widoczny. Dziękuję wszystkim za pomoc
Bild

Re: Auna Silver Star Mini 10032791 – radio włącza się i tylko świeci ekran  [GELÖST]

von Google Adsense [BOT] 27 September 2025, 18:24