• Lenovo legion 5 15ACH6H - nie uruchamia się po aktualizacji

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми має містити: виробника пристрою, повну модель та короткий опис проблеми.
  2. Пост має містити: код маркування друкованої плати (необхідний у разі ремонту обладнання), розширений опис проблеми, речі, які ви перевірили/замінили/виміряли, ваші висновки та запитання. Якщо ви не можете знайти код маркування друкованої плати, прочитайте ЦЮ ТЕМУ. Якщо ви все ще не можете знайти маркування друкованої плати, завантажте фотографії з високою роздільною здатністю обох сторін друкованої плати - необхідно видалити всі плівки, модулі або кронштейни, які можуть покривати ці позначки.
  3. Перш ніж публікувати нову тему, прочитайте всі теми підфоруму НАВЧАННІ і проведіте попередню діагностику на основі змісту цих тренінгів.
  4. Завантаження будь-яких повних схем, бордвю, файлів БІОС / прошивки або будь-якої іншої документації (або посилань на веб-сайти з такими файлами) СТРОГО ЗАБОРОНЕНО. Ви можете опублікувати лише невелику частину документації або посилання на файл БІОС на підфорумі НЕПЕРЕВІРЕНІ ФАЙЛИ БІОС що спростити діагностику або ремонт. Вам не дозволяється публікувати більше однієї повної сторінки інструкції/схеми на одну тему. Файл, який ви публікуєте, не повинен містити водяних знаків, «конфіденційних» тегів, посилань чи адрес електронної пошти та не може бути захищений паролем.
  5. Дозволено описувати лише один несправний пристрій у одній темі - ви завжди повинні відкривати нову тему для кожного наступного пристрою.
  6. Запит повних схем, бордвю, файлів БІОС або будь-якої іншої документації ЗАБОРОНЕНО на цьому підфорумі. Якщо вам потрібно попросити щось із цього, вам слід відкрити нову тему в підфорумі ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ ТА БІОС.

#1 Lenovo legion 5 15ACH6H - nie uruchamia się po aktualizacji

MrDeath 23 Вересня 2025, 22:58
Szanowni....

Nie mogę poradzić sobie z laptopem, sprawa dość banalna. Laptop kilka dni temu (początek września 2025) otrzymał aktualizację windows. Po zakończonym pierwszym etapie, prośba o ponowne uruchomienie laptopa, krótki komunikat że coś się nie udało i laptop zakończył współpracę. Podejrzewam że mogło dojść do uszkodzenia wsadu bios. Reaguje na włącznik, klawiatura mignie , gaśnie, można regulować podświetlenie, nie działa caps lock. Próbowałem resetować bios, obie baterie. Bez skutku. Zakupiłem czytnik do kości ch341 , dość prosty, niestety nie daje się odczytać kości pomimo wielu prób. Kości sprawdzałem informacje i Kość BIOS Winbond W74M12JWSSIQ 74M12JWSIQ 1.8V 128Mb 16MB oraz https://www.mouser.pl/ProductDetail/Win ... Gn8Q%3D%3D.
Зображення

Dane mobo:
Зображення

Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny.
Dziękuję
MrDearh

Re: Lenovo legion 5 15ACH6H - nie uruchamia się po aktualizacji

Google Adsense [BOT] 23 Вересня 2025, 22:58

#2 Re: Lenovo legion 5 15ACH6H - nie uruchamia się po aktualizacji

Vogelek23 24 Вересня 2025, 11:22
MrDeath написав:Zakupiłem czytnik do kości ch341
Ten programator nie obsługuje natywnie kości Winbond W74M12JWSSIQ. Ktoś w internecie odczytał tę pamięć programatorem CH341A, ale potrzebował do tego adaptera 1,8V (jak na obrazku poniżej) i programu NeoProgrammer. Układ był widziany jako W25Q128FW [1.8V].
Зображення

Jeśli podłączyłeś układ niskonapięciowy bezpośrednio do programatora bez adaptera 1,8V to mogłeś go uszkodzić, a wtedy to może być "po ptokach" w kwestii pełnego przywrócenia funkcjonalności urządzenia. Ta druga pamięć (W25Q16JW) jest również niskonapięciowa (1,8V) i zawiera VBIOS karty grafiki, na razie nie dotykaj w ogóle tej kości.

#3 Re: Lenovo legion 5 15ACH6H - nie uruchamia się po aktualizacji

MrDeath 24 Вересня 2025, 13:13
Mam dokładnie taki adapter, multimetr pokazuje że na pinach jest max 1.8V . Może mam wadliwy programator. Przy próbie odczytu wywala go w menadżer urządzeń. Czy może ktoś mi pomóc jak ogarnąć bios? Która kość? Czy może obie trzeba obrobić?

#4 Re: Lenovo legion 5 15ACH6H - nie uruchamia się po aktualizacji

Vogelek23 24 Вересня 2025, 20:06
MrDeath написав:Może mam wadliwy programator. Przy próbie odczytu wywala go w menadżer urządzeń.
A może odczytujesz kość BIOS na płycie? Jeśli tak, to błąd - powinieneś wylutować układ (W74M12JWSSIQ) i odczytać go bezpośrednio w programatorze. Błąd polega na tym, że na liniach zasilania kości BIOS podpiętych jest sporo innych elementów - w tym część PCH - więc programator "nie wyrabia" prądowo i na skutek przeciążenia portu USB niknie z menedżera urządzeń.

MrDeath написав:Która kość?
Napisałem wszystko w poście wyżej - drugiej, mniejszej kości w ogóle nie ruszaj. Odczytaj zawartość W74M12JWSSIQ, zgraj do pliku i zamieść spakowany do ZIP w tym wątku do analizy.

#5 Re: Lenovo legion 5 15ACH6H - nie uruchamia się po aktualizacji

MrDeath 25 Вересня 2025, 21:15
W załączeniu bios.

У вас недостатньо прав для перегляду приєднаних до цього повідомлення файлів.

#6 Re: Lenovo legion 5 15ACH6H - nie uruchamia się po aktualizacji

Vogelek23 26 Вересня 2025, 13:03
Z grubsza wsad wygląda w porządku, porównując z fabrycznym. Możliwe, że jedna z komórek została źle zapisana i stąd problemy. Utwórz nowy wątek w tym dziale: zapytania-dokumentacje-bios-f113.html - nie zapomnij przeczytać zasad tamtego działu, zwłaszcza p. 1 oraz p. 2, i zastosować się do podanych tam wymagań, aby uniknąć moderacji lub usunięcia wątku.

#7 Re: Lenovo legion 5 15ACH6H - nie uruchamia się po aktualizacji

MrDeath 27 Вересня 2025, 21:02
Wgrałem Bios , poskładałem laptopa, efekt jak przed... Włącza się , i to na tyle. Wiem że muszę znaleźć problem, jak najlepiej się do tego zabrać żeby namierzyć uszkodzony element?
Za wszelkie rady serdecznie dziękuję serdecznie.

#8 Re: Lenovo legion 5 15ACH6H - nie uruchamia się po aktualizacji

Vogelek23 28 Вересня 2025, 14:30
Zacznij od podania prądu, pobieranego przez płytę przed i po włączeniu (oraz wszelkie jego zmiany aż do ustabilizowania się prądu na konkretnej wartości). Wykonaj dwie tury tego testu - najpierw z pamięcią RAM w slocie (pojedynczy moduł), a potem bez RAMu. Za każdym razem odczekaj co najmniej 10-15 sekund po ustabilizowaniu się prądu, aby mieć pewność, że nie będzie żadnych dalszych jego skoków.

#9 Re: Lenovo legion 5 15ACH6H - nie uruchamia się po aktualizacji

MrDeath 28 Вересня 2025, 17:32
Czy przy użyciu multimetra dam radę czy muszę mieć może jeszcze zasilacz laboratoryjny? co się zmieniło dioda ładowania jest pomarańczowa (była biała) do wsadu wgałem tylko bios + oznaczone dane z kopi , ten mały plik 2mb nie ruszałem.

#10 Re: Lenovo legion 5 15ACH6H - nie uruchamia się po aktualizacji

Vogelek23 28 Вересня 2025, 23:46
Wgraj testowo plik bez kopiowania danych DMI z oryginalnego wsadu, czyli dokładnie tak, jak go zamieściłem w dziale PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI. Co zaś do pomiaru prądu, możesz wylutować bezpiecznik PF110 za gniazdem zasilania i wpiąć się amperomierzem w jego miejsce.

Re: Lenovo legion 5 15ACH6H - nie uruchamia się po aktualizacji

Google Adsense [BOT] 28 Вересня 2025, 23:46

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей