• Asus e502 - brak reakcji, nie włącza się

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
  3. Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
  4. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
  5. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
  6. Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.

#1 Asus e502 - brak reakcji, nie włącza się

от dfcom 16 Сентябрь 2025, 10:45
Witam. Laptop jak w temacie ASUS e502 płyta E502NA rev2.1
Nie włącz się, nie świecą kontrolki. Po rozebraniu i podłączeniu do zasilacza, na kamerce termowizyjnej znalazłem element który podejrzanie się grzeje łącznie z rezystorem i ścieżką obok, zdjęcia poniżej.
Niestety nie wiem co to za element, wymieniać go czy szukać innej usterki która wpływa na to ze się grzeje ten układ?
Изображение

Изображение

Re: Asus e502 - brak reakcji, nie włącza się

от Google Adsense [BOT] 16 Сентябрь 2025, 10:45

#2 Re: Asus e502 - brak reakcji, nie włącza się

от carrneiro 16 Сентябрь 2025, 14:16
Czekaj czy Ty zamieściłeś jedno zdjęcie obrócone względem drugiego o 90 stopni żebyśmy mieli trudniej?
Jeśli dobrze dedukuję jest to Richtek ATK1602GQW i masz przeciążoną linię 5V. Raczej sam chip jest ok. Zmierz rezystancję względem masy na tym rezystorze. Sprawdź rezystancję rezystora pomiędzy jego wyprowadzeniami. Powinien mieć 22 Ohm nie mniej, nie więcej.

#3 Re: Asus e502 - brak reakcji, nie włącza się

от Vogelek23 16 Сентябрь 2025, 15:03
carrneiro писал(а):Powinien mieć 22 Ohm nie mniej, nie więcej.
To jest rezystor 240Ω i tyle powinien wskazać. PU8101 to przetwornica +VNN, dostarczająca napięć +VNN_SVID oraz +VNN_VCCIOA do procesora.

dfcom писал(а):wymieniać go czy szukać innej usterki
Proszę najpierw zmierzyć rezystancję do masy na cewce PL8101 oraz - jak wspomniano wyżej - rezystancję do masy na obu wyprowadzeniach rezystora 240Ω. Rzecz jasna, zasilanie w trakcie pomiaru rezystancji ma być całkowicie odłączone.

#5 Re: Asus e502 - brak reakcji, nie włącza się

от dfcom 16 Сентябрь 2025, 15:31
Rezystor po wylutowaniu ma 240Ω
Na padach po rezystorze jest 56Ω "od strony przetwornicy" i 1,42kΩ po drugiej
Na cewce (o ile jest to ta blisko pod układem (bo nie ma oznaczeń) to jest 56Ω

Odwróciłem zdjęcie żeby było łatwiej

#7 Re: Asus e502 - brak reakcji, nie włącza się

от dfcom 16 Сентябрь 2025, 16:53
po zdjęciu cewki wartość ta jest "wizualnie" od strony procesora
po drugiej stronie (po stronie mosfetów) jest 8,6MΩ
Czy oznacza to uszkodzony procesor?

#8 Re: Asus e502 - brak reakcji, nie włącza się

от Vogelek23 16 Сентябрь 2025, 18:53
Nie. Taka rezystancja na liniach zasilania I/O procesora jest normalna. Podmień PU8101 - według mnie może być uszkodzony - i jeśli nic to nie zmieni to wtedy będziemy diagnozować tę płytę dalej.

carrneiro писал(а):bo tak mi wychodzi po rozłożeniu ze zdjęcia
No, nie do końca - ułożenie elementów w okolicach PU8001 i PU8101 jest istotnie bardzo podobne, ale nie identyczne. Zauważ, że PSL8004 jest w rzędzie z rezystorami i kondensatorami, a PSL8105 jest bliżej układu, co ma odzwierciedlenie na zdjęciu autora. A nawet, gdyby to był PU8001, to rezystor PR8034 ma wartość 590Ω.

#9 Re: Asus e502 - brak reakcji, nie włącza się

от dfcom 17 Сентябрь 2025, 09:07
to jest ten układ - ATK1602GQW ?

#10 Re: Asus e502 - brak reakcji, nie włącza się

от carrneiro 17 Сентябрь 2025, 11:35
Tak. W obu liniach siedzi ten sam.

Vogelek23 писал(а):carrneiro napisał(a):
bo tak mi wychodzi po rozłożeniu ze zdjęcia
No, nie do końca - ułożenie elementów w okolicach PU8001 i PU8101 jest istotnie bardzo podobne, ale nie identyczne. Zauważ, że PSL8004 jest w rzędzie z rezystorami i kondensatorami, a PSL8105 jest bliżej układu, co ma odzwierciedlenie na zdjęciu autora. A nawet, gdyby to był PU8001, to rezystor PR8034 ma wartość 590Ω.

Kurde mam BV w odbiciu lustrzanym. Dopiero po miejscu obsadzenia PD8101 to zauważyłem :frustry:

#11 Re: Asus e502 - brak reakcji, nie włącza się

от dfcom 17 Сентябрь 2025, 14:34
Ok więc nie znalazłem takiego układu w zbiorach. Obok na tej płycie jest drugi identyczny więc zamieniłem je miejscami. Po podłączaniu do prądu nadal grzeje się po tej samej stronie czyli chyba PU8101. Drugi się nie grzeje. Więc wnioskuję że układ jest jednak sprawny ?

#13 Re: Asus e502 - brak reakcji, nie włącza się

от Vogelek23 17 Сентябрь 2025, 16:47
Zdejmij dwie zworki R1910 i R1911 (zaznaczone poniżej na żółto) i sprawdź, czy po podłączeniu zasilania rezystor 240Ω i ścieżka będą się nadal grzały.
Изображение

#14 Re: Asus e502 - brak reakcji, nie włącza się

от dfcom 17 Сентябрь 2025, 16:51
Bezpośrednio po podłączeniu 0.030A. Po 5 sekundach wskakuje na 0.042A i tak zostaje
Zauważyłem że grzeje się jeszcze BQ24780S. W chwili gdy na wcześniejszym 240Ω rezystorze jest ~ 36° to na tym BQ jest 30°, podobnie jak na tym PU8101

Po zdjęciu zworek jedyny element który nadal się lekko grzeje to ten BQ grzeje się, reszta już nie. Pobór prądu spadł do 0.020A
Brak reakcji na włącznik tzn brak zmian poboru prądu

#15 Re: Asus e502 - brak reakcji, nie włącza się

от Vogelek23 17 Сентябрь 2025, 17:24
Jakie masz napięcie do masy w punkcie, zaznaczonym czerwoną strzałką od razu po podłączeniu zasilania?
Изображение

#16 Re: Asus e502 - brak reakcji, nie włącza się

от dfcom 18 Сентябрь 2025, 09:40
5.04 V

#17 Re: Asus e502 - brak reakcji, nie włącza się

от Vogelek23 18 Сентябрь 2025, 11:53
Na 95% uszkodzony jest procesor. Jedynym sposobem potwierdzenia diagnozy na 100% jest wymiana procesora na inny, sprawny.

Re: Asus e502 - brak reakcji, nie włącza się

от Google Adsense [BOT] 18 Сентябрь 2025, 11:53