• Asus e502 - brak reakcji, nie włącza się

Forumsregeln:Die Forumsregeln lesen

1. Der Titel des Themas sollte Folgendes enthalten: den Hersteller der Maschine, das vollständige Modell und die kurze Beschreibung des Fehlers.
  2. Die Themennachricht sollte enthalten: einen PCB-Markierungscode (im Falle von Hardware-Reparaturen), erweiterte Beschreibung des Fehlers, Was wurde überprüft/ersetzt/gemessen + Schlussfolgerungen und, die Frage. Wenn Sie keinen PCB-Markierungscode finden können, du solltest lesen DIESES THEMA. Wenn Sie immer noch keine PCB-Markierungscode finden können, laden Sie bitte ein sauberen Fotos von beiden Seiten des Motherboards - ist es erforderlich, alle Filme und Module zu entfernen, die möglicherweise diese Markierungen abdecken könnte.
  3. Bevor Sie ein neues Thema veröffentlichen, sollten Sie alle Themen im Unterforum AUSBILDUNGEN lesen und machen Sie eine vorläufige Diagnose basierend auf dem Inhalt dieser Ausbildungen.
  4. Das Hochladen vollständiger Anweisungen/Schaltpläne oder BIOS-Dateien / Firmware (oder das Verlinken auf andere Websites mit solchen Dateien) ist STRENG VERBOTEN. Sie können nur den kleinen Teil der Anweisung/Schaltplans oder den Link zur BIOS-Datei in UNVERIFIZIERTE BIOS-DATEIEN platzieren, der die Diagnose und Reparatur für den Themenautor vereinfacht. Sie können nicht mehr als eine vollständige Seite mit Anweisungen/Schaltplänen pro einzelnem Thema platzieren. Die Datei darf keine sichtbaren Wasserzeichen, "vertraulichen" Markierungen, E-Mail-Adressen usw. enthalten.
  5. Pro Thema darf nur eine fehlerhafte Maschine beschrieben werden. Für jede nächste Maschine sollten Sie ein neues Thema öffnen.
  6. Das Anfordern von Schaltplänen, Boardview, MB-Fotos, BIOS-Dateien oder Servicehandbüchern ist STRENG VERBOTEN. Wenn Sie irgendwelche von denen fragen wollen, sollten Sie ein neues Thema in DOKUMENTATION UND BIOS/EFI ANFRAGE Sub-Forum öffnen.

#1 Asus e502 - brak reakcji, nie włącza się

von dfcom 16 September 2025, 10:45
Witam. Laptop jak w temacie ASUS e502 płyta E502NA rev2.1
Nie włącz się, nie świecą kontrolki. Po rozebraniu i podłączeniu do zasilacza, na kamerce termowizyjnej znalazłem element który podejrzanie się grzeje łącznie z rezystorem i ścieżką obok, zdjęcia poniżej.
Niestety nie wiem co to za element, wymieniać go czy szukać innej usterki która wpływa na to ze się grzeje ten układ?
Bild

Bild

Re: Asus e502 - brak reakcji, nie włącza się

von Google Adsense [BOT] 16 September 2025, 10:45

#2 Re: Asus e502 - brak reakcji, nie włącza się

von carrneiro 16 September 2025, 14:16
Czekaj czy Ty zamieściłeś jedno zdjęcie obrócone względem drugiego o 90 stopni żebyśmy mieli trudniej?
Jeśli dobrze dedukuję jest to Richtek ATK1602GQW i masz przeciążoną linię 5V. Raczej sam chip jest ok. Zmierz rezystancję względem masy na tym rezystorze. Sprawdź rezystancję rezystora pomiędzy jego wyprowadzeniami. Powinien mieć 22 Ohm nie mniej, nie więcej.

#3 Re: Asus e502 - brak reakcji, nie włącza się

von Vogelek23 16 September 2025, 15:03
carrneiro hat geschrieben:Powinien mieć 22 Ohm nie mniej, nie więcej.
To jest rezystor 240Ω i tyle powinien wskazać. PU8101 to przetwornica +VNN, dostarczająca napięć +VNN_SVID oraz +VNN_VCCIOA do procesora.

dfcom hat geschrieben:wymieniać go czy szukać innej usterki
Proszę najpierw zmierzyć rezystancję do masy na cewce PL8101 oraz - jak wspomniano wyżej - rezystancję do masy na obu wyprowadzeniach rezystora 240Ω. Rzecz jasna, zasilanie w trakcie pomiaru rezystancji ma być całkowicie odłączone.

#5 Re: Asus e502 - brak reakcji, nie włącza się

von dfcom 16 September 2025, 15:31
Rezystor po wylutowaniu ma 240Ω
Na padach po rezystorze jest 56Ω "od strony przetwornicy" i 1,42kΩ po drugiej
Na cewce (o ile jest to ta blisko pod układem (bo nie ma oznaczeń) to jest 56Ω

Odwróciłem zdjęcie żeby było łatwiej

#7 Re: Asus e502 - brak reakcji, nie włącza się

von dfcom 16 September 2025, 16:53
po zdjęciu cewki wartość ta jest "wizualnie" od strony procesora
po drugiej stronie (po stronie mosfetów) jest 8,6MΩ
Czy oznacza to uszkodzony procesor?

#8 Re: Asus e502 - brak reakcji, nie włącza się

von Vogelek23 16 September 2025, 18:53
Nie. Taka rezystancja na liniach zasilania I/O procesora jest normalna. Podmień PU8101 - według mnie może być uszkodzony - i jeśli nic to nie zmieni to wtedy będziemy diagnozować tę płytę dalej.

carrneiro hat geschrieben:bo tak mi wychodzi po rozłożeniu ze zdjęcia
No, nie do końca - ułożenie elementów w okolicach PU8001 i PU8101 jest istotnie bardzo podobne, ale nie identyczne. Zauważ, że PSL8004 jest w rzędzie z rezystorami i kondensatorami, a PSL8105 jest bliżej układu, co ma odzwierciedlenie na zdjęciu autora. A nawet, gdyby to był PU8001, to rezystor PR8034 ma wartość 590Ω.

#9 Re: Asus e502 - brak reakcji, nie włącza się

von dfcom 17 September 2025, 09:07
to jest ten układ - ATK1602GQW ?

#10 Re: Asus e502 - brak reakcji, nie włącza się

von carrneiro 17 September 2025, 11:35
Tak. W obu liniach siedzi ten sam.

Vogelek23 hat geschrieben:carrneiro napisał(a):
bo tak mi wychodzi po rozłożeniu ze zdjęcia
No, nie do końca - ułożenie elementów w okolicach PU8001 i PU8101 jest istotnie bardzo podobne, ale nie identyczne. Zauważ, że PSL8004 jest w rzędzie z rezystorami i kondensatorami, a PSL8105 jest bliżej układu, co ma odzwierciedlenie na zdjęciu autora. A nawet, gdyby to był PU8001, to rezystor PR8034 ma wartość 590Ω.

Kurde mam BV w odbiciu lustrzanym. Dopiero po miejscu obsadzenia PD8101 to zauważyłem :frustry:

#11 Re: Asus e502 - brak reakcji, nie włącza się

von dfcom 17 September 2025, 14:34
Ok więc nie znalazłem takiego układu w zbiorach. Obok na tej płycie jest drugi identyczny więc zamieniłem je miejscami. Po podłączaniu do prądu nadal grzeje się po tej samej stronie czyli chyba PU8101. Drugi się nie grzeje. Więc wnioskuję że układ jest jednak sprawny ?

#13 Re: Asus e502 - brak reakcji, nie włącza się

von Vogelek23 17 September 2025, 16:47
Zdejmij dwie zworki R1910 i R1911 (zaznaczone poniżej na żółto) i sprawdź, czy po podłączeniu zasilania rezystor 240Ω i ścieżka będą się nadal grzały.
Bild

#14 Re: Asus e502 - brak reakcji, nie włącza się

von dfcom 17 September 2025, 16:51
Bezpośrednio po podłączeniu 0.030A. Po 5 sekundach wskakuje na 0.042A i tak zostaje
Zauważyłem że grzeje się jeszcze BQ24780S. W chwili gdy na wcześniejszym 240Ω rezystorze jest ~ 36° to na tym BQ jest 30°, podobnie jak na tym PU8101

Po zdjęciu zworek jedyny element który nadal się lekko grzeje to ten BQ grzeje się, reszta już nie. Pobór prądu spadł do 0.020A
Brak reakcji na włącznik tzn brak zmian poboru prądu

#15 Re: Asus e502 - brak reakcji, nie włącza się

von Vogelek23 17 September 2025, 17:24
Jakie masz napięcie do masy w punkcie, zaznaczonym czerwoną strzałką od razu po podłączeniu zasilania?
Bild

#16 Re: Asus e502 - brak reakcji, nie włącza się

von dfcom 18 September 2025, 09:40
5.04 V

#17 Re: Asus e502 - brak reakcji, nie włącza się

von Vogelek23 18 September 2025, 11:53
Na 95% uszkodzony jest procesor. Jedynym sposobem potwierdzenia diagnozy na 100% jest wymiana procesora na inny, sprawny.

Re: Asus e502 - brak reakcji, nie włącza się

von Google Adsense [BOT] 18 September 2025, 11:53