• Dell Inspiron 16 Plus 7620 ODIN_16_HN_ADL_RTX_EC 213211-2 - próbkuje po naprawie

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1Dell Inspiron 16 Plus 7620 ODIN_16_HN_ADL_RTX_EC 213211-2 - próbkuje po naprawie

przez Vogelek23 9 września 2025, 21:32
Na stole tytułowy pacjent, płyta ODIN_16_HN_ADL_RTX_EC 213211-2.

Zgłoszona usterka: przegrzewa się, nie działają oba wentylatory.

Pierwotna diagnoza ujawniła uszkodzenie (wypalona dziurka) układu U4001 (przełącznik G2898KD1U), przez co wentylatory nie dostawały napięcia zasilania 5V_S0. Po wymianie U4001 napięcie na wentylatorach wróciło, ale te nadal się nie włączały, przez co procesor i grafika osiągały wysokie temperatury. Laptop jednakże działał - co prawda bardzo powoli, ale uruchamiał się do systemu itd.

Wykonałem self test w BIOSie i - ku mojemu zdziwieniu - testy wentylatorów wypadły pomyślnie i wentylatory obracały się podczas testów lewy-prawy. Jednakże wyszły błędy sensorów: RAM A (0c), OTHER (0c) i VGA (0c) a komputer nadal działał bardzo powoli, jakby miał aktywny throttling.

Przejrzałem płytę pod mikroskopem i znalazłem bardzo wypalenie na układzie THM261 (NCT7718W). Poszukałem na płytach-dawcach i znalazłem G781, który po porównaniu okazał się być zgodnym pinowo zamiennikiem. Wymieniłem układ, ale po podłączeniu do zasilacza płyta zaczęła próbkować (włączać się i wyłączać po 2 sekundach i tak w pętli nieskończonej). Poszukałem w innych płytach i znalazłem oryginał NCT7718W, po podmianie to samo, czyli próbkowanie. I teraz najlepsze - wlutowałem ten spalony NCT7718W i płyta włącza się normalnie :wtf: Oczywiście działa bardzo powoli i występuje błąd sensorów, ale nie próbkuje i normalnie ładuje system.

Pytanie brzmi: o co tu chodzi? Dlaczego płyta włącza się ze spalonym sensorem, a ze sprawnym próbkuje? Oczywiście sprawdziłem, że układ jest poprawnie wlutowany - nie jest obrócony o 180°.

Dla osoby, która przyczyni się do rozwiązania problemu przewiduję nagrodę: 100 Punktów z możliwością zamiany na gotówkę (PayPal). Nadmienię na koniec, że posiłkuję się schematem z tego wątku: schemat-dell-989m2-inspiron-14-plus-7420-wistron-213210-1-odin-16-adl-p-h-t74836.html, bo jest to bardzo podobna konstrukcja.

Re: Dell Inspiron 16 Plus 7620 ODIN_16_HN_ADL_RTX_EC 213211-2 - próbkuje po naprawie

przez Google Adsense [BOT] 9 września 2025, 21:32

#2 Re: Dell Inspiron 16 Plus 7620 ODIN_16_HN_ADL_RTX_EC 213211-2 - próbkuje po naprawie

przez Vogelek23 9 września 2025, 22:25
Aktualizacja: zmierzyłem oscyloskopem napięcia S5 (3V_S5, 5V_S5, 1.8V_S5) i wszystkie przysiadają na ułamek sekundy natychmiast po zaświeceniu się diody LED przy gnieździe USB-C. Zasilanie w linii głównej, jak i w linii baterii, jest stabilne. Zdjąłem kodek audio, bo to jedyny trop na linii 3V_S0, ale nic to nie zmieniło. Mam dziwne przeczucie, że uszkodzony jest KBC, choć z drugiej strony płyta włącza się, gdy wlutowany jest spalony sensor THM261. Trochę utknąłem z diagnostyką na ten moment, ale tu rodzi się kolejne pytanie: czy ten model potrzebuje podłączonej baterii, aby wystartować?

#4 Re: Dell Inspiron 16 Plus 7620 ODIN_16_HN_ADL_RTX_EC 213211-2 - próbkuje po naprawie

przez Vogelek23 10 września 2025, 11:10
ISL9538CHRTZ.

#5 Re: Dell Inspiron 16 Plus 7620 ODIN_16_HN_ADL_RTX_EC 213211-2 - próbkuje po naprawie

przez carrneiro 10 września 2025, 11:37
Vogelek23 napisał(a):czy ten model potrzebuje podłączonej baterii, aby wystartować?

No i tu jest pies pogrzebany.
Z moich informacji przy tym chargerze musi być sprawna bateria, ale analizując forum- komuś urządzenie wstało bez podpiętej baterii.

#6 Re: Dell Inspiron 16 Plus 7620 ODIN_16_HN_ADL_RTX_EC 213211-2 - próbkuje po naprawie

przez Vogelek23 10 września 2025, 11:55
Jak wlutuję spalony sensor THM201 to płyta uruchamia się bez baterii.

#7 Re: Dell Inspiron 16 Plus 7620 ODIN_16_HN_ADL_RTX_EC 213211-2 - próbkuje po naprawie

przez carrneiro 10 września 2025, 12:07
To trzeba założyć, że ta platforma uruchamia się bez baterii.
Na tym moja wiedza się chyba kończy. Nie zbadam tego bardziej niż ty, ale może sugestia jeśli podpinałeś zasilacz z końcówką Della to może sprawdź na USBc? Albo odwrotnie, bo nie wiem czego używałeś.

#8 Re: Dell Inspiron 16 Plus 7620 ODIN_16_HN_ADL_RTX_EC 213211-2 - próbkuje po naprawie

przez Vogelek23 10 września 2025, 12:17
Na obu typach zasilaczy jest dokładnie tak samo. Przed chwilą wlutowałem spalony sensor i zmierzyłem wszystkie napięcia, wychodzące z dwóch podwójnych przełączników G2898KD1U (linie: 3D3V_S0, 3D3V_SSD1_S0, 5V_S0, 1D8V_S0) i uruchamiają się bez problemu, więc to na 100% nie jest przeciążenie w żadnej z tych gałęzi. Zastanawia mnie zatem, co powoduje, że napięcia S5 "przysiadają" cyklicznie z zamontowanym sprawnym sensorem THM261.

Uprzedzając ewentualne pytania - po lutowaniu sensora (czy to sprawnego, czy uszkodzonego) każdorazowo studziłem płytę przed podłączeniem zasilania, aby sensory nie wykryły zbyt wysokiej temperatury.

#9 Re: Dell Inspiron 16 Plus 7620 ODIN_16_HN_ADL_RTX_EC 213211-2 - próbkuje po naprawie

przez tekort 10 września 2025, 12:24
Sygnał z tego THM interpretowany jest przez układ MECa więc podejrzenie o uszkodzeniu KBC wydaje się prawidłowe. Ze spalonym sensorem informacje i tak z niego nie wychodzą, więc sprzęt "gada" a przy sprawnym Thermal Sensor KBC nie jest w stanie zinterpretować tego sygnału, bo kanał komunikacji wydaje się "zajęty", zwłaszcza że to śmiga po SMBUS, co może blokować rozruch sprzętu. To tak trochę na chłopski rozum.

Mógłbyś sprawdzić oscyloskopem sygnał tego elementu THM po SMBUS na spalonym a potem na sprawnym by potwierdzić tą teorię. Ja patrzyłem na schemat wg płyty ODIN 203127 bo ten sensor też tam występuje.

#10 Re: Dell Inspiron 16 Plus 7620 ODIN_16_HN_ADL_RTX_EC 213211-2 - próbkuje po naprawie

przez Vogelek23 10 września 2025, 14:16
Analizując schemat zauważyłem, że występuje tu drugi sensor THM262 (G753T11U). Ponieważ oba sensory zasilane są z jednego źródła i mają wspólne linie SMBus, a THM261 był spalony, zlokalizowałem i wylutowałem THM262 - płyta włączyła się bez próbkowania. Sensor ten przywierał sygnał #ALERT_2 i odłączał przetwornice S5, a że sam jest zasilany z 3D3V_S0, to po odłączeniu S5 tracił zasilanie i przestawał zwierać sygnał #ALERT_2, więc przetwornice startowały ponownie, do momentu wykrycia stanu niskiego na wyjściu THM262 - stąd właśnie wzięło się próbkowanie.

Nie mogąc znaleźć oryginalnego G753T11U, zamontowałem NCT7717U z płyty G531GW od Asusa. Płyta włączała się teraz bez próbkowania, ale wentylatory wciąż były "martwe" oraz miałem te same błędy w BIOSowej diagnostyce, a komputer nadal działał bardzo wolno. Ponieważ układy G753T11U oraz NCT7717U są w 100% zamienne, zacząłem interesować się podwójnym tranzystorem Q2601, który jest buforem dla sygnałów SMBus. Obmierzyłem go i na nodze 3 (sygnał EC_SMB_SCL_GPU) stwierdziłem spadek napięcia (zakres diody) jedyne 150mV do masy. Po wylutowaniu kontrolera EC (Nuvoton NPCX993DA0BX) spadek napięcia wzrósł do ponad 1,2V.

Kolejny raz zatem intuicja mnie nie zawiodła - mamy tutaj stuprocentowe potwierdzenie sprzętowo uszkodzonego kontrolera EC. I teraz pytania: czy ten EC wymaga programowania, czy nowy układ zawiera już stosowny program? Jeśli EC wymaga programowania, to czy czysty układ zaprogramuje się sam ze wsadu BIOS, czy trzeba będzie go zaprogramować ręcznie? Niestety, jak widzę to dostępny jest tylko w Chinach, więc czeka mnie 1-2 tygodni cierpliwości. Chyba, że ktoś ma taki układ lub płytę na części i poratuje takim układem, będę zobowiązany.

Re: Dell Inspiron 16 Plus 7620 ODIN_16_HN_ADL_RTX_EC 213211-2 - próbkuje po naprawie

przez Google Adsense [BOT] 10 września 2025, 14:16