• Asus FX505DU - nie uruchamia się

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
  3. Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
  4. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
  5. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
  6. Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.

#1 Asus FX505DU - nie uruchamia się

от Slavol 3 Сентябрь 2025, 09:14
Chciałbym prosić o pomoc w zdiagnozowaniu problemu.
Płyta FX505DY rev2.0,
Procesor Ryzen 7 3700 ym3700c4t4mfg
Grafika N18E-G0-A1
KBC ITE 8987E-BXA
Po podłączeniu zasilacza przez chwilę są obecne napięcia 3.3 i 5V, oraz na biosie 1,8V. Pobór prądu w tym czasie ok. 150mA - potem brak poboru i brak napięć na cewkach.
Napięcia 3.3 i 5V ALW na BQ1225C są obecne cały czas, KBC nie przywiera, napięcia do niego dochodzą. Na włączniku napięcie 2,6V z podłączoną klawiaturą, bez klawiatury 3,3V - włącznik sprawny.
Wydawało mi się, że jest uszkodozny KBC - zgralem z niego wsad i były jakieś bzdury. Wymieniłem KBC i wgrałem prawidłowy wsad. Nic to nie zmieniło, a na dodatek po odłączeniu zasilania i podłączeniu ponownym znowu we wsadzie KBC są takie same bzdury jak odczytałem za pierwszym razem.
Odczytuję za pomocą Vertyanowa, inne płyty programują się dobrze, a tutaj taki problem.
Dopóki nie odepnę zasilania to wsad jest OK.
Biios wymieniałem na czysty ze strony Asusa
Może miał ktoś podobny przypadek.

Re: Asus FX505DU - nie uruchamia się

от Google Adsense [BOT] 3 Сентябрь 2025, 09:14

#2 Re: Asus FX505DU - nie uruchamia się

от tekort 8 Сентябрь 2025, 16:32
Slavol писал(а):Napięcia 3.3 i 5V ALW na BQ1225C są obecne cały czas, KBC nie przywiera, napięcia do niego dochodzą. Na włączniku napięcie 2,6V z podłączoną klawiaturą, bez klawiatury 3,3V - włącznik sprawny.

Napięcie na włączniku nie powinno przysiadać, niezależnie czy jest podłączona klawiatura czy nie. Czy na odłączonej klawiaturze po zwarciu pinów klawiatury sprzęt zachowuje się inaczej?

Wsad KBC może się kopać przez uszkodzone CPU\PCH albo przez nieodpowiedni wsad wgrywany do układu.

Dodatkowo warto wspomnieć, że przygotowanie BIOSu z pliku Asus nie jest tak proste jak w innych markach, bo BIOSy są w formacie PFAT czyli jeden plik zawiera kilka wsadów dla różnych konfiguracji płyty, a instalator dopiero wybiera, który flashować i które sekcje przekopiować z oryginału.

Zdejmij układ chłodzenia, podaj napięcie na płytę i odczekaj 15 minut. Sprawdź czy cokolwiek na płycie jest ciepłe.

#3 Re: Asus FX505DU - nie uruchamia się

от Slavol 9 Сентябрь 2025, 09:27
tekort писал(а):Napięcie na włączniku nie powinno przysiadać, niezależnie czy jest podłączona klawiatura czy nie. Czy na odłączonej klawiaturze po zwarciu pinów klawiatury sprzęt zachowuje się inaczej?

Nic się nie dzieje bez względu na to czy klawiatura jest podłączona czy nie - z tego co kojarze to tak chyba było, że z podłączoną klawaiturą z włącznikiem to napięcie się zmieniało, ale pewien nie jeste, Natomiast zachopwanie płyty się nie zmienia czy KB jest czy nie po zwarciu włącznika.

tekort писал(а):Dodatkowo warto wspomnieć, że przygotowanie BIOSu z pliku Asus nie jest tak proste jak w innych markach, bo BIOSy są w formacie PFAT czyli jeden plik zawiera kilka wsadów dla różnych konfiguracji płyty, a instalator dopiero wybiera, który flashować i które sekcje przekopiować z oryginału.

We biosie na początku jest wsad KBC - wszystkie biosy które mam mają ten sam wsad. Wstawiając nowe KBC samo się programuje przy pierwszym uruchomieniu. Niestety po odłączeniu zasilania wsad się sypie i tego nie rozumiem. A to warunek konieczny do odpalenia przetwornic.

tekort писал(а):Zdejmij układ chłodzenia, podaj napięcie na płytę i odczekaj 15 minut. Sprawdź czy cokolwiek na płycie jest ciepłe.

Pod terowizją nic się nie dzieje - lekko ciepły jest tylko pracujący 1225C ale on daje 3/5V ALW więc pracuje cały czas- ale to 25st.C - nic więcwej na płycie nie ma temperatury

Coś mi chyba umyka tylko nie wiem gdzie...może faktycznie prblem jest z prockiem - tylko na miernik te pomairy wyglądają OK

#4 Re: Asus FX505DU - nie uruchamia się

от tekort 9 Сентябрь 2025, 09:37
Podaj rezystancje:
- do masy na wszystkich cewkach
potem
- podaj napięcia na wszystkich cewkach podczas próby uruchomienia

#5 Re: Asus FX505DU - nie uruchamia się  [РЕШЕНО]

от Vogelek23 9 Сентябрь 2025, 09:48
Slavol писал(а):Po podłączeniu zasilacza przez chwilę są obecne napięcia 3.3 i 5V, oraz na biosie 1,8V. Pobór prądu w tym czasie ok. 150mA
Niestety, przy takich objawach w tej płycie na 99% masz uszkodzony procesor. Przerabiałem taki temat i identyczne zachowanie tej płyty co najmniej 2-3 razy.

#6 Re: Asus FX505DU - nie uruchamia się

от Slavol 9 Сентябрь 2025, 12:59
Dziękuję :(

Re: Asus FX505DU - nie uruchamia się

от Google Adsense [BOT] 9 Сентябрь 2025, 12:59