• Asus FX505DU - nie uruchamia się

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain: the device's manufacturer, full model and the brief description of problem.
  2. Topic message should contain: the PCB marking code (required in case of hardware repairs), an extended description of problem, things you have checked/replaced/measured, your conclusions and the question. If you are not able to find the PCB marking code, please read THIS TOPIC. If you still cannot locate the PCB markings, please upload a clean, both-side photos of the mainboard - it is required to remove any films, modules or brackets possibly covering these markings.
  3. Before posting a new topic please read all topics in TRAININGS subforum and make a preliminary diagnostic based on the content of those trainings.
  4. Uploading of any complete schematics, BIOS / firmware files or any other kind of documentation, or linking to 3rd party websites with such files, is STRICTLY PROHIBITED. You can only upload the small portion of documentation or, link to BIOS file on UNVERIFIED BIOS FILES subforum, which simplifies the diagnostics/repair. You are not allowed to upload more then one complete page of instruction/schematic per single topic. The file you upload must not contain any watermarks, "confidential" markings, links or email addresses and cannot be password-protected.
  5. It is only permitted to describe one faulty device per single topic - you should always open a new topic for each subsequent device.
  6. Requesting of the full schematics, BoardView files, BIOS files or any other kind of documentation is NOT ALLOWED in this subforum. If you need to ask for any of these, you should open a new topic in DOCUMENTATION/BIOS REQUEST subforum.

#1 Asus FX505DU - nie uruchamia się

by Slavol 3 September 2025, 09:14
Chciałbym prosić o pomoc w zdiagnozowaniu problemu.
Płyta FX505DY rev2.0,
Procesor Ryzen 7 3700 ym3700c4t4mfg
Grafika N18E-G0-A1
KBC ITE 8987E-BXA
Po podłączeniu zasilacza przez chwilę są obecne napięcia 3.3 i 5V, oraz na biosie 1,8V. Pobór prądu w tym czasie ok. 150mA - potem brak poboru i brak napięć na cewkach.
Napięcia 3.3 i 5V ALW na BQ1225C są obecne cały czas, KBC nie przywiera, napięcia do niego dochodzą. Na włączniku napięcie 2,6V z podłączoną klawiaturą, bez klawiatury 3,3V - włącznik sprawny.
Wydawało mi się, że jest uszkodozny KBC - zgralem z niego wsad i były jakieś bzdury. Wymieniłem KBC i wgrałem prawidłowy wsad. Nic to nie zmieniło, a na dodatek po odłączeniu zasilania i podłączeniu ponownym znowu we wsadzie KBC są takie same bzdury jak odczytałem za pierwszym razem.
Odczytuję za pomocą Vertyanowa, inne płyty programują się dobrze, a tutaj taki problem.
Dopóki nie odepnę zasilania to wsad jest OK.
Biios wymieniałem na czysty ze strony Asusa
Może miał ktoś podobny przypadek.

Re: Asus FX505DU - nie uruchamia się

by Google Adsense [BOT] 3 September 2025, 09:14

#2 Re: Asus FX505DU - nie uruchamia się

by tekort 8 September 2025, 16:32
Slavol wrote:Napięcia 3.3 i 5V ALW na BQ1225C są obecne cały czas, KBC nie przywiera, napięcia do niego dochodzą. Na włączniku napięcie 2,6V z podłączoną klawiaturą, bez klawiatury 3,3V - włącznik sprawny.

Napięcie na włączniku nie powinno przysiadać, niezależnie czy jest podłączona klawiatura czy nie. Czy na odłączonej klawiaturze po zwarciu pinów klawiatury sprzęt zachowuje się inaczej?

Wsad KBC może się kopać przez uszkodzone CPU\PCH albo przez nieodpowiedni wsad wgrywany do układu.

Dodatkowo warto wspomnieć, że przygotowanie BIOSu z pliku Asus nie jest tak proste jak w innych markach, bo BIOSy są w formacie PFAT czyli jeden plik zawiera kilka wsadów dla różnych konfiguracji płyty, a instalator dopiero wybiera, który flashować i które sekcje przekopiować z oryginału.

Zdejmij układ chłodzenia, podaj napięcie na płytę i odczekaj 15 minut. Sprawdź czy cokolwiek na płycie jest ciepłe.

#3 Re: Asus FX505DU - nie uruchamia się

by Slavol 9 September 2025, 09:27
tekort wrote:Napięcie na włączniku nie powinno przysiadać, niezależnie czy jest podłączona klawiatura czy nie. Czy na odłączonej klawiaturze po zwarciu pinów klawiatury sprzęt zachowuje się inaczej?

Nic się nie dzieje bez względu na to czy klawiatura jest podłączona czy nie - z tego co kojarze to tak chyba było, że z podłączoną klawaiturą z włącznikiem to napięcie się zmieniało, ale pewien nie jeste, Natomiast zachopwanie płyty się nie zmienia czy KB jest czy nie po zwarciu włącznika.

tekort wrote:Dodatkowo warto wspomnieć, że przygotowanie BIOSu z pliku Asus nie jest tak proste jak w innych markach, bo BIOSy są w formacie PFAT czyli jeden plik zawiera kilka wsadów dla różnych konfiguracji płyty, a instalator dopiero wybiera, który flashować i które sekcje przekopiować z oryginału.

We biosie na początku jest wsad KBC - wszystkie biosy które mam mają ten sam wsad. Wstawiając nowe KBC samo się programuje przy pierwszym uruchomieniu. Niestety po odłączeniu zasilania wsad się sypie i tego nie rozumiem. A to warunek konieczny do odpalenia przetwornic.

tekort wrote:Zdejmij układ chłodzenia, podaj napięcie na płytę i odczekaj 15 minut. Sprawdź czy cokolwiek na płycie jest ciepłe.

Pod terowizją nic się nie dzieje - lekko ciepły jest tylko pracujący 1225C ale on daje 3/5V ALW więc pracuje cały czas- ale to 25st.C - nic więcwej na płycie nie ma temperatury

Coś mi chyba umyka tylko nie wiem gdzie...może faktycznie prblem jest z prockiem - tylko na miernik te pomairy wyglądają OK

#4 Re: Asus FX505DU - nie uruchamia się

by tekort 9 September 2025, 09:37
Podaj rezystancje:
- do masy na wszystkich cewkach
potem
- podaj napięcia na wszystkich cewkach podczas próby uruchomienia

#5 Re: Asus FX505DU - nie uruchamia się  [SOLVED]

by Vogelek23 9 September 2025, 09:48
Slavol wrote:Po podłączeniu zasilacza przez chwilę są obecne napięcia 3.3 i 5V, oraz na biosie 1,8V. Pobór prądu w tym czasie ok. 150mA
Niestety, przy takich objawach w tej płycie na 99% masz uszkodzony procesor. Przerabiałem taki temat i identyczne zachowanie tej płyty co najmniej 2-3 razy.

#6 Re: Asus FX505DU - nie uruchamia się

by Slavol 9 September 2025, 12:59
Dziękuję :(

Re: Asus FX505DU - nie uruchamia się

by Google Adsense [BOT] 9 September 2025, 12:59