• Marshall Hanwell 50-th Anniversary Edition ALC0100-2300-C - martwy

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
  3. Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
  4. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
  5. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
  6. Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.

#1Marshall Hanwell 50-th Anniversary Edition ALC0100-2300-C - martwy

от Vogelek23 6 Сентябрь 2025, 14:08
Koledzy, potrzebuję Waszej pomocy!

Na stole tytułowy wzmacniacz stereo. Uszkodzona przetwornica +8V_STANDBY na układzie IC2601 - LNK562PN. Temat niby prosty, ale po wymianie rezystora R2601 (spalony - szeregowy rezystor 8,2Ω podający napięcie 320V na pin 5 układu IC2601 poprzez uzwojenie pierwotne transformatora) oraz samego IC2601 brak napięcia stand-by 8V.

Sprawdziłem przejścia - transformator wygląda na sprawny, wszystkie uzwojenia pokazują bardzo małe rezystancje. Znalazłem uszkodzoną diodę D2603 od napięcia pomocniczego (VBIAS) oraz kondensator elektrolityczny za diodą (zwarty), zostały wymienione. Układ IC2601 nie startuje w ogóle, pomimo, że napięcie zasilania jest poprawne. Rezystor R2601 wymieniłem na 4x 33Ω/0.25W połączone równolegle (nie miałem 8,2Ω/1W), co daje wypadkową rezystancję 8,25Ω więc powinno być w porządku. Sprawdziłem wszystkie półprzewodniki, rezystory i kondensatory w okolicy tej przetwornicy - wszystkie wydają się być sprawne. Poniżej kilka zdjęć płytki.

Proszę Was o pomoc w uruchomieniu tej przetwornicy. Przewiduję nagrodę dla osoby, która przyczyni się do skutecznej naprawy: 100 Punktów, z możliwością zamiany na gotówkę (PayPal).

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Re: Marshall Hanwell 50-th Anniversary Edition ALC0100-2300-C - martwy

от Google Adsense [BOT] 6 Сентябрь 2025, 14:08

#2 Re: Marshall Hanwell 50-th Anniversary Edition ALC0100-2300-C - martwy

от matic 7 Сентябрь 2025, 15:34
Hello!

Measure the voltages to ground on pins 3, 4, 5 of the LNK chip.

#3 Re: Marshall Hanwell 50-th Anniversary Edition ALC0100-2300-C - martwy

от klarus 8 Сентябрь 2025, 12:11
Lukasz,

R2608 co idzie do transoptora jest spalony czy tylko brudny? Pozdrawiam

#4 Re: Marshall Hanwell 50-th Anniversary Edition ALC0100-2300-C - martwy

от Vogelek23 8 Сентябрь 2025, 12:34
Dziękuję Kolegom za podjęcie tematu.

matic писал(а):Measure the voltages to ground on pins 3, 4, 5 of the LNK chip.
3 - 5,8V
4 - 0V,
5 - 335V.
All measured directly on the chip pins (top side) in reference to "hot" ground. There was a burnt flux residue on pin 5 visible on the photo, which looks like cold solder, but this has been cleaned and checked and no cold solder is here for sure.

klarus писал(а):R2608 (...) jest spalony czy tylko brudny?
Tylko brudny po przelutowaniu, już wyczyściłem cały flux z tego obszaru. R2608 ma wartość 10kΩ, a R2609 ma wartość 1kΩ (zmierzone).

Transoptor nie bierze udziału w "produkowaniu" napięcia +8V_STANDBY - ten element jest częścią przetwornicy głównej, zasilającej wzmacniacze. LNK562PN jest "samodzielnym" sterownikiem przetwornicy +8V_STANDBY. Sprawdziłem wyjście tej przetwornicy i zwarcia nie ma - podałem w tę gałąź 8V i pobór prądu wynosi 10mA. Obawiam się, czy po uszkodzeniu IC2601 nie doszło do zwarcia lub przebicia między zwojami w uzwojeniu pierwotnym transformatora STANDBY, ale nie mam jak tego wykluczyć na ten moment.

#5 Re: Marshall Hanwell 50-th Anniversary Edition ALC0100-2300-C - martwy

от matic 8 Сентябрь 2025, 12:52
Measure the resistance to ground on pin 4 of the LNK chip.

#6 Re: Marshall Hanwell 50-th Anniversary Edition ALC0100-2300-C - martwy

от Vogelek23 8 Сентябрь 2025, 13:15
It is exactly 2,98kΩ with R2606 assembled (3kΩ shunt) and 1MΩ -> 750kΩ dropping slowly with R2606 removed.

#7 Re: Marshall Hanwell 50-th Anniversary Edition ALC0100-2300-C - martwy  [РЕШЕНО]

от matic 8 Сентябрь 2025, 15:34
Remove the LNK chip from the board and build a simple circuit (picture below) to make sure the chip is functional.
Use an oscilloscope to check if you get pulses on pin 5.
Изображение

#8 Re: Marshall Hanwell 50-th Anniversary Edition ALC0100-2300-C - martwy

от Vogelek23 8 Сентябрь 2025, 16:53
Both chips give ~32kHz square wave at around 10VP-P.

#9 Re: Marshall Hanwell 50-th Anniversary Edition ALC0100-2300-C - martwy

от Vogelek23 8 Сентябрь 2025, 18:08
Problem rozwiązany!

Wymieniłem transformator T2601 na inny, wyciągnięty ze starej ładowarki LG STA-U14UD. Nie obeszło się bez kombinowania z obudową transformatora (musiałem ją trochę przyciąć od strony uzwojenia wtórnego) oraz wyginaniem pinów, aby transformator był solidnie przylutowany. Napięcie +8V_STANDBY wróciło. Przeczucie o uszkodzeniu transformatora było trafne - najprawdopodobniej doszło do zwarć międzyzwojowych uzwojenia pierwotnego lub pomocniczego i sterownik IC2601 nie mógł się wzbudzić.

Wszystkim, którzy podjęli temat - a w szczególności koledze matic za obwód testowy sterownika - serdecznie dziękuję! Załączam zdjęcie modyfikacji.
Изображение

Re: Marshall Hanwell 50-th Anniversary Edition ALC0100-2300-C - martwy

от Google Adsense [BOT] 8 Сентябрь 2025, 18:08