• Marshall Hanwell 50-th Anniversary Edition ALC0100-2300-C - martwy

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1Marshall Hanwell 50-th Anniversary Edition ALC0100-2300-C - martwy

przez Vogelek23 6 września 2025, 14:08
Koledzy, potrzebuję Waszej pomocy!

Na stole tytułowy wzmacniacz stereo. Uszkodzona przetwornica +8V_STANDBY na układzie IC2601 - LNK562PN. Temat niby prosty, ale po wymianie rezystora R2601 (spalony - szeregowy rezystor 8,2Ω podający napięcie 320V na pin 5 układu IC2601 poprzez uzwojenie pierwotne transformatora) oraz samego IC2601 brak napięcia stand-by 8V.

Sprawdziłem przejścia - transformator wygląda na sprawny, wszystkie uzwojenia pokazują bardzo małe rezystancje. Znalazłem uszkodzoną diodę D2603 od napięcia pomocniczego (VBIAS) oraz kondensator elektrolityczny za diodą (zwarty), zostały wymienione. Układ IC2601 nie startuje w ogóle, pomimo, że napięcie zasilania jest poprawne. Rezystor R2601 wymieniłem na 4x 33Ω/0.25W połączone równolegle (nie miałem 8,2Ω/1W), co daje wypadkową rezystancję 8,25Ω więc powinno być w porządku. Sprawdziłem wszystkie półprzewodniki, rezystory i kondensatory w okolicy tej przetwornicy - wszystkie wydają się być sprawne. Poniżej kilka zdjęć płytki.

Proszę Was o pomoc w uruchomieniu tej przetwornicy. Przewiduję nagrodę dla osoby, która przyczyni się do skutecznej naprawy: 100 Punktów, z możliwością zamiany na gotówkę (PayPal).

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Re: Marshall Hanwell 50-th Anniversary Edition ALC0100-2300-C - martwy

przez Google Adsense [BOT] 6 września 2025, 14:08

#2 Re: Marshall Hanwell 50-th Anniversary Edition ALC0100-2300-C - martwy

przez matic 7 września 2025, 15:34
Hello!

Measure the voltages to ground on pins 3, 4, 5 of the LNK chip.

#3 Re: Marshall Hanwell 50-th Anniversary Edition ALC0100-2300-C - martwy

przez klarus 8 września 2025, 12:11
Lukasz,

R2608 co idzie do transoptora jest spalony czy tylko brudny? Pozdrawiam

#4 Re: Marshall Hanwell 50-th Anniversary Edition ALC0100-2300-C - martwy

przez Vogelek23 8 września 2025, 12:34
Dziękuję Kolegom za podjęcie tematu.

matic napisał(a):Measure the voltages to ground on pins 3, 4, 5 of the LNK chip.
3 - 5,8V
4 - 0V,
5 - 335V.
All measured directly on the chip pins (top side) in reference to "hot" ground. There was a burnt flux residue on pin 5 visible on the photo, which looks like cold solder, but this has been cleaned and checked and no cold solder is here for sure.

klarus napisał(a):R2608 (...) jest spalony czy tylko brudny?
Tylko brudny po przelutowaniu, już wyczyściłem cały flux z tego obszaru. R2608 ma wartość 10kΩ, a R2609 ma wartość 1kΩ (zmierzone).

Transoptor nie bierze udziału w "produkowaniu" napięcia +8V_STANDBY - ten element jest częścią przetwornicy głównej, zasilającej wzmacniacze. LNK562PN jest "samodzielnym" sterownikiem przetwornicy +8V_STANDBY. Sprawdziłem wyjście tej przetwornicy i zwarcia nie ma - podałem w tę gałąź 8V i pobór prądu wynosi 10mA. Obawiam się, czy po uszkodzeniu IC2601 nie doszło do zwarcia lub przebicia między zwojami w uzwojeniu pierwotnym transformatora STANDBY, ale nie mam jak tego wykluczyć na ten moment.

#5 Re: Marshall Hanwell 50-th Anniversary Edition ALC0100-2300-C - martwy

przez matic 8 września 2025, 12:52
Measure the resistance to ground on pin 4 of the LNK chip.

#6 Re: Marshall Hanwell 50-th Anniversary Edition ALC0100-2300-C - martwy

przez Vogelek23 8 września 2025, 13:15
It is exactly 2,98kΩ with R2606 assembled (3kΩ shunt) and 1MΩ -> 750kΩ dropping slowly with R2606 removed.

#7 Re: Marshall Hanwell 50-th Anniversary Edition ALC0100-2300-C - martwy  [ROZWIĄZANY]

przez matic 8 września 2025, 15:34
Remove the LNK chip from the board and build a simple circuit (picture below) to make sure the chip is functional.
Use an oscilloscope to check if you get pulses on pin 5.
Obrazek

#8 Re: Marshall Hanwell 50-th Anniversary Edition ALC0100-2300-C - martwy

przez Vogelek23 8 września 2025, 16:53
Both chips give ~32kHz square wave at around 10VP-P.

#9 Re: Marshall Hanwell 50-th Anniversary Edition ALC0100-2300-C - martwy

przez Vogelek23 8 września 2025, 18:08
Problem rozwiązany!

Wymieniłem transformator T2601 na inny, wyciągnięty ze starej ładowarki LG STA-U14UD. Nie obeszło się bez kombinowania z obudową transformatora (musiałem ją trochę przyciąć od strony uzwojenia wtórnego) oraz wyginaniem pinów, aby transformator był solidnie przylutowany. Napięcie +8V_STANDBY wróciło. Przeczucie o uszkodzeniu transformatora było trafne - najprawdopodobniej doszło do zwarć międzyzwojowych uzwojenia pierwotnego lub pomocniczego i sterownik IC2601 nie mógł się wzbudzić.

Wszystkim, którzy podjęli temat - a w szczególności koledze matic za obwód testowy sterownika - serdecznie dziękuję! Załączam zdjęcie modyfikacji.
Obrazek

Re: Marshall Hanwell 50-th Anniversary Edition ALC0100-2300-C - martwy

przez Google Adsense [BOT] 8 września 2025, 18:08