Zasady działu: Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu
- Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
- Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
- Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
- Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
- Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
- Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
Re: Monitor Dell E2218HN, zasilacz ILPI-374 V.A - identyfikacja wrtości rezystora
przez Google Adsense [BOT] • 29 sierpnia 2025, 09:39
#2 Re: Monitor Dell E2218HN, zasilacz ILPI-374 V.A - identyfikarja wrtości rezystora
przez matic • 29 sierpnia 2025, 11:36
Hello!
The colours means as follows:
Red - First digit (2)
Black - Second digit (0)
Silver - Decimal multiplier (x0.01)
Gold - Tolerance (5%)
White - Indicates that the resistor is a "fusible" (non-flammable) type
The value of this resistor is definitely 0.2Ω/5%. For safety reasons, it is important to replace it with a fusible type of resistor.
The damage on this resistor usually indicates that the primary switching transistor Q850 is also damaged.
The colours means as follows:
Red - First digit (2)
Black - Second digit (0)
Silver - Decimal multiplier (x0.01)
Gold - Tolerance (5%)
White - Indicates that the resistor is a "fusible" (non-flammable) type
The value of this resistor is definitely 0.2Ω/5%. For safety reasons, it is important to replace it with a fusible type of resistor.
The damage on this resistor usually indicates that the primary switching transistor Q850 is also damaged.
#4 Re: Monitor Dell E2218HN, zasilacz ILPI-374 V.A - identyfikacja wrtości rezystora
przez matic • 29 sierpnia 2025, 16:10
krisark napisał(a):Jest tam zastosowany JCS4N65M, jest słabo dostępny. Jakim innym dostępnym np. w TME mogę go zastąpić?The original transistor is in the TO-126F package. An equivalent transistor in the same package is unavailable at TME.
You can use a transistor in the TO-220F package, as long as it can be properly attached to the heat sink. The cheapest one available at TME is BXP10N65CF.
#5 Re: Monitor Dell E2218HN, zasilacz ILPI-374 V.A - identyfikacja wrtości rezystora
przez krisark • 30 sierpnia 2025, 20:22
matic napisał(a):TME is BXP10N65CFMyślę, że go zmieszczę bez problemu.
Mam jeszcze problem z doborem tego rezystora 0.2Ω/5%, nikt nie opisuję takiej wartości jako: "fusible" (non-flammable) type.
W TME są:
drutowy
metal film
metal glaze
metal oxide
power metal
thick film
thin film
węglowy
W opisie tych nazw na Google nie znalazłem czegoś takiego jak topliwy (niepalny).
Możesz podpowiedzieć, jaki założyć?
W TME są tylko dostępne 0.22Ω/5% - czy taka wartość jest jeszcze w granicach tolerancji w tym obwodzie?
#6 Re: Monitor Dell E2218HN, zasilacz ILPI-374 V.A - identyfikacja wrtości rezystora
przez matic • 30 sierpnia 2025, 21:19
krisark napisał(a):Mam jeszcze problem z doborem tego rezystora 0.2Ω/5%, nikt nie opisuję takiej wartości jako:TME hasn't a separate category of these resistors.
krisark napisał(a):W opisie tych nazw na Google nie znalazłem czegoś takiego jak topliwy (niepalny).Strange

I found this video in two minutes, that really nicely describes the difference between classic and "Non-flammable" resistors ***click***.
krisark napisał(a):W TME są tylko dostępne 0.22Ω/5% - czy taka wartość jest jeszcze w granicach tolerancji w tym obwodzie?Really?

By the way, in this particular case this resistor acts only as a fuse and it's value is not critical at all. You can use anything from 0.1-0.5Ω.
krisark napisał(a):Możesz podpowiedzieć, jaki założyć?Yes, of course.
TME offers a KNP01SJ020KA10 resistor, that is perfectly suitable. It's also "Non-flammable" type:

#7 Re: Monitor Dell E2218HN, zasilacz ILPI-374 V.A - identyfikacja wrtości rezystora
przez krisark • 2 września 2025, 13:30
matic napisał(a):TME offers a KNP01SJ020KA10 resistor, that is perfectly suitable. It's also "Non-flammable" type:Dzięki za wytłumaczenie wszystkiego.
Wymieniłem wszystko tak jak sugerowałeś, czyli BXP10N65CF i KNP01SJ020KA10, ale napięcia dalej nie ma za zasilaniu CN4.
CN4:
pin 1 - 0,21V
pin 2 - 0,20V
pin 3 - 0,00V
pin 4 - 0,00V
pin 5 - 0,19V
pin 6 - 0,19V
To co jest jeszcze zastanawiające to niskie rezystancje na kondensatorach:
C5 - 100,00Ω
C6 - 10,39Ω
C51 - 0,35Ω
D854 - jest uszkodzona

EDIT:
Po wylutowaniu D854, rezystancja na C5, C6 wróciły do normy. Na C5 jest nadal 100,00Ω.
Wymieniłem D854 na inną, ale brak poprawy.
#8 Re: Monitor Dell E2218HN, zasilacz ILPI-374 V.A - identyfikacja wrtości rezystora
przez matic • 3 września 2025, 17:52
krisark napisał(a):To co jest jeszcze zastanawiające to niskie rezystancje na kondensatorach:All these resistances seems normal to me. To be precise, I would expect a resistance of 0.17Ω on the capacitor C51.
C5 - 100,00Ω
C6 - 10,39Ω
C51 - 0,35Ω
krisark napisał(a):EDIT:Are you sure? As mentioned, these resistances seems normal to me and the diode D854 should not affect them.
Po wylutowaniu D854, rezystancja na C5, C6 wróciły do normy.
Check the resistor R869 (1Ω), diode D50 and transistor Q50.
#9 Re: Monitor Dell E2218HN, zasilacz ILPI-374 V.A - identyfikacja wrtości rezystora
przez krisark • 4 września 2025, 08:45
matic napisał(a):Are you sure? As mentioned, these resistances seems normal to me and the diode D854 should not affect them.
Po wyminie diody D854, na kondensatorach jest:
C5 - 100,00Ω
C6 - 0,90MΩ
C51 - 0,80MΩ
matic napisał(a):Check the resistor R869 (1Ω), diode D50 and transistor Q50.R869 - 1,17Ω
D50 - sprawna
Q50 - sprawny
Na termowizji widać tylko, że grzeją się rezystory R843 i R842.

#13 Re: Monitor Dell E2218HN, zasilacz ILPI-374 V.A - identyfikacja wrtości rezystora
przez krisark • 5 września 2025, 13:23
matic napisał(a):Measure the resistances on pins 5, 6 of this chip in reference to the primary (hot) ground connected to the heatsink.Nie wiem czy dobrze to zrozumiałem, ale zmierzyłem rezystancję do miejsca wlutowania radiatora H1.

U850:
pin 5 - 512,12Ω
pin 6 - 5,60Ω
matic napisał(a):Also measure the resistance between pin 5 and pin 6 of this chip.509,92Ω
#17 Re: Monitor Dell E2218HN, zasilacz ILPI-374 V.A - identyfikacja wrtości rezystora
przez krisark • 16 września 2025, 13:30
The primary controller chip U850 (R7731AGE) is definitely damaged and needs to be replaced.Wymieniłem U850 (R7731AGE) i zasilanie już wstaje, monitor się uruchamia ale dioda D854 którą wymieniłem za bardzo się grzeje jest nieodpowiednia, oryginalnie była HBR5200. Czy mogę zamiennie wymienić na diodę SR5200 ?
Re: Monitor Dell E2218HN, zasilacz ILPI-374 V.A - identyfikacja wrtości rezystora
przez Google Adsense [BOT] • 19 września 2025, 17:21