• Laptop Dell 5420 leżał w szafce a teraz nie działa

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Laptop Dell 5420 leżał w szafce a teraz nie działa

przez Sherlock69 2 września 2025, 17:30
Cześć,
laptop dell 5420 płyta LA-K491P.
Laptop leżał jakiś czas w szafce a teraz się nie chce odpalić.
Przy próbie włączenia świeci się pomarańczowa dioda o ile się trzyma guzik zasilania, laptop był oczywiście podłączony pod ładowarkę, nawet wrzuciłem baterie od innego laptopa ale nic nie pomogło.

Re: Laptop Dell 5420 leżał w szafce a teraz nie działa

przez Google Adsense [BOT] 2 września 2025, 17:30

#2 Re: Laptop Dell 5420 leżał w szafce a teraz nie działa

przez tekort 3 września 2025, 09:23
Wymień lub odłącz baterie BIOSu na początek, ogólnie włączaj sprzęt bez żadnej baterii, tylko zasilacz.

#3 Re: Laptop Dell 5420 leżał w szafce a teraz nie działa

przez Sherlock69 3 września 2025, 11:08
Już próbowałem...

#4 Re: Laptop Dell 5420 leżał w szafce a teraz nie działa

przez Sherlock69 9 września 2025, 10:47
Jakieś pomysły?

#5 Re: Laptop Dell 5420 leżał w szafce a teraz nie działa

przez tekort 9 września 2025, 11:23
Podaj wszystkie informacje odnośnie laptopa, rezystancje do masy na wszystkich cewkach.
Czy przyciski się podświetlają jakąś sekwencją czy nie?

Widziałem też, że szukałeś wsadu BIOS do tego sprzętu i pytałeś w innych tematach, co tam zostało zrobione? Czy aktualnie jest zaprogramowany dobry wsad?

Dodatkowo Twój temat powinien zostać przeniesiony do Naprawy Laptopów, a nie działu Warsztat.

#6 Re: Laptop Dell 5420 leżał w szafce a teraz nie działa

przez Vogelek23 9 września 2025, 13:05
tekort napisał(a):Dodatkowo Twój temat powinien zostać przeniesiony do Naprawy Laptopów, a nie działu Warsztat.
Gdy widzisz, że wątek jest w niewłaściwym dziale, użyj przycisku "Zgłoś post" (pomarańczowa ikonka trójkąta z wykrzyknikiem przy poście), a za poprawne zgłoszenie otrzymasz Punkty. Moderatorzy nie przeglądają 100% postów, więc nie zawsze mają wiedzę o jakimś problemie.

Wątek przeniosłem.

#7 Re: Laptop Dell 5420 leżał w szafce a teraz nie działa

przez Sherlock69 9 września 2025, 15:14
PL100 - 33kom
PL201 - 84om i 503 om bez pamięci
PL701 - 31 kom
PL602 - 71 om
PL601 - 49 kom
PL603 - 71 om

Przyciski się nie podświetlają, świeci się tylko ta pomarańczowa dioda jak trzyma się wciśnięty przycisk zasilania.
Próbowałem wgrać inny wsad ale efekt jest taki sam.

#9 Re: Laptop Dell 5420 leżał w szafce a teraz nie działa

przez Sherlock69 11 września 2025, 14:34
PL100 - 3,4V
PL201 - 0V
PL701 - 4,5V
PL602 - 0V
PL601 -5,1V
PL603 - 0V

#11 Re: Laptop Dell 5420 leżał w szafce a teraz nie działa

przez Sherlock69 17 września 2025, 11:37
PU200
1 - 3,2V
2 - 16,78 V
9 - 0V
10 - 0V
11 - 0V
12 - 0V
13 - 0V
14 - 0V
17 - 3,4V

Przez chwilę miałem podobnego takiego laptopa i z ciekawości sprawdziłem sobie układ UC2, to co mnie zainteresowało to na pinie 7 na sprawnym sprzęcie było 100 kom natomiast na tym co się nie odpala jest 3,7 mOm i 0,2V to jest dość duża różnica.

Re: Laptop Dell 5420 leżał w szafce a teraz nie działa

przez Google Adsense [BOT] 17 września 2025, 11:37