• Asus FX505DU - nie uruchamia się

Forumsregeln:Die Forumsregeln lesen

1. Der Titel des Themas sollte Folgendes enthalten: den Hersteller der Maschine, das vollständige Modell und die kurze Beschreibung des Fehlers.
  2. Die Themennachricht sollte enthalten: einen PCB-Markierungscode (im Falle von Hardware-Reparaturen), erweiterte Beschreibung des Fehlers, Was wurde überprüft/ersetzt/gemessen + Schlussfolgerungen und, die Frage. Wenn Sie keinen PCB-Markierungscode finden können, du solltest lesen DIESES THEMA. Wenn Sie immer noch keine PCB-Markierungscode finden können, laden Sie bitte ein sauberen Fotos von beiden Seiten des Motherboards - ist es erforderlich, alle Filme und Module zu entfernen, die möglicherweise diese Markierungen abdecken könnte.
  3. Bevor Sie ein neues Thema veröffentlichen, sollten Sie alle Themen im Unterforum AUSBILDUNGEN lesen und machen Sie eine vorläufige Diagnose basierend auf dem Inhalt dieser Ausbildungen.
  4. Das Hochladen vollständiger Anweisungen/Schaltpläne oder BIOS-Dateien / Firmware (oder das Verlinken auf andere Websites mit solchen Dateien) ist STRENG VERBOTEN. Sie können nur den kleinen Teil der Anweisung/Schaltplans oder den Link zur BIOS-Datei in UNVERIFIZIERTE BIOS-DATEIEN platzieren, der die Diagnose und Reparatur für den Themenautor vereinfacht. Sie können nicht mehr als eine vollständige Seite mit Anweisungen/Schaltplänen pro einzelnem Thema platzieren. Die Datei darf keine sichtbaren Wasserzeichen, "vertraulichen" Markierungen, E-Mail-Adressen usw. enthalten.
  5. Pro Thema darf nur eine fehlerhafte Maschine beschrieben werden. Für jede nächste Maschine sollten Sie ein neues Thema öffnen.
  6. Das Anfordern von Schaltplänen, Boardview, MB-Fotos, BIOS-Dateien oder Servicehandbüchern ist STRENG VERBOTEN. Wenn Sie irgendwelche von denen fragen wollen, sollten Sie ein neues Thema in DOKUMENTATION UND BIOS/EFI ANFRAGE Sub-Forum öffnen.

#1 Asus FX505DU - nie uruchamia się

von Slavol 3 September 2025, 09:14
Chciałbym prosić o pomoc w zdiagnozowaniu problemu.
Płyta FX505DY rev2.0,
Procesor Ryzen 7 3700 ym3700c4t4mfg
Grafika N18E-G0-A1
KBC ITE 8987E-BXA
Po podłączeniu zasilacza przez chwilę są obecne napięcia 3.3 i 5V, oraz na biosie 1,8V. Pobór prądu w tym czasie ok. 150mA - potem brak poboru i brak napięć na cewkach.
Napięcia 3.3 i 5V ALW na BQ1225C są obecne cały czas, KBC nie przywiera, napięcia do niego dochodzą. Na włączniku napięcie 2,6V z podłączoną klawiaturą, bez klawiatury 3,3V - włącznik sprawny.
Wydawało mi się, że jest uszkodozny KBC - zgralem z niego wsad i były jakieś bzdury. Wymieniłem KBC i wgrałem prawidłowy wsad. Nic to nie zmieniło, a na dodatek po odłączeniu zasilania i podłączeniu ponownym znowu we wsadzie KBC są takie same bzdury jak odczytałem za pierwszym razem.
Odczytuję za pomocą Vertyanowa, inne płyty programują się dobrze, a tutaj taki problem.
Dopóki nie odepnę zasilania to wsad jest OK.
Biios wymieniałem na czysty ze strony Asusa
Może miał ktoś podobny przypadek.

Re: Asus FX505DU - nie uruchamia się

von Google Adsense [BOT] 3 September 2025, 09:14

#2 Re: Asus FX505DU - nie uruchamia się

von tekort 8 September 2025, 16:32
Slavol hat geschrieben:Napięcia 3.3 i 5V ALW na BQ1225C są obecne cały czas, KBC nie przywiera, napięcia do niego dochodzą. Na włączniku napięcie 2,6V z podłączoną klawiaturą, bez klawiatury 3,3V - włącznik sprawny.

Napięcie na włączniku nie powinno przysiadać, niezależnie czy jest podłączona klawiatura czy nie. Czy na odłączonej klawiaturze po zwarciu pinów klawiatury sprzęt zachowuje się inaczej?

Wsad KBC może się kopać przez uszkodzone CPU\PCH albo przez nieodpowiedni wsad wgrywany do układu.

Dodatkowo warto wspomnieć, że przygotowanie BIOSu z pliku Asus nie jest tak proste jak w innych markach, bo BIOSy są w formacie PFAT czyli jeden plik zawiera kilka wsadów dla różnych konfiguracji płyty, a instalator dopiero wybiera, który flashować i które sekcje przekopiować z oryginału.

Zdejmij układ chłodzenia, podaj napięcie na płytę i odczekaj 15 minut. Sprawdź czy cokolwiek na płycie jest ciepłe.

#3 Re: Asus FX505DU - nie uruchamia się

von Slavol 9 September 2025, 09:27
tekort hat geschrieben:Napięcie na włączniku nie powinno przysiadać, niezależnie czy jest podłączona klawiatura czy nie. Czy na odłączonej klawiaturze po zwarciu pinów klawiatury sprzęt zachowuje się inaczej?

Nic się nie dzieje bez względu na to czy klawiatura jest podłączona czy nie - z tego co kojarze to tak chyba było, że z podłączoną klawaiturą z włącznikiem to napięcie się zmieniało, ale pewien nie jeste, Natomiast zachopwanie płyty się nie zmienia czy KB jest czy nie po zwarciu włącznika.

tekort hat geschrieben:Dodatkowo warto wspomnieć, że przygotowanie BIOSu z pliku Asus nie jest tak proste jak w innych markach, bo BIOSy są w formacie PFAT czyli jeden plik zawiera kilka wsadów dla różnych konfiguracji płyty, a instalator dopiero wybiera, który flashować i które sekcje przekopiować z oryginału.

We biosie na początku jest wsad KBC - wszystkie biosy które mam mają ten sam wsad. Wstawiając nowe KBC samo się programuje przy pierwszym uruchomieniu. Niestety po odłączeniu zasilania wsad się sypie i tego nie rozumiem. A to warunek konieczny do odpalenia przetwornic.

tekort hat geschrieben:Zdejmij układ chłodzenia, podaj napięcie na płytę i odczekaj 15 minut. Sprawdź czy cokolwiek na płycie jest ciepłe.

Pod terowizją nic się nie dzieje - lekko ciepły jest tylko pracujący 1225C ale on daje 3/5V ALW więc pracuje cały czas- ale to 25st.C - nic więcwej na płycie nie ma temperatury

Coś mi chyba umyka tylko nie wiem gdzie...może faktycznie prblem jest z prockiem - tylko na miernik te pomairy wyglądają OK

#4 Re: Asus FX505DU - nie uruchamia się

von tekort 9 September 2025, 09:37
Podaj rezystancje:
- do masy na wszystkich cewkach
potem
- podaj napięcia na wszystkich cewkach podczas próby uruchomienia

#5 Re: Asus FX505DU - nie uruchamia się  [GELÖST]

von Vogelek23 9 September 2025, 09:48
Slavol hat geschrieben:Po podłączeniu zasilacza przez chwilę są obecne napięcia 3.3 i 5V, oraz na biosie 1,8V. Pobór prądu w tym czasie ok. 150mA
Niestety, przy takich objawach w tej płycie na 99% masz uszkodzony procesor. Przerabiałem taki temat i identyczne zachowanie tej płyty co najmniej 2-3 razy.

#6 Re: Asus FX505DU - nie uruchamia się

von Slavol 9 September 2025, 12:59
Dziękuję :(

Re: Asus FX505DU - nie uruchamia się

von Google Adsense [BOT] 9 September 2025, 12:59