• Lenovo T430 NZM4I-7 martwy

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Lenovo T430 NZM4I-7 martwy

przez Robert175 27 sierpnia 2025, 14:23
Poprzedni właściciel powiedział że stało się to po podpięciu nieoryginalnego zasilacza.
Napięcie jest 20V tylko na pierwszym mosfecie.
U41 wymieniony, był dobry bo działa w płycie dawcy.
Brak zwarć na mosfetach i kondensatorach. Na cewkach też brak zwarć.

Pomiary U101
59- 0.8V
96- 0V
97- 0V
99-20V
100-0.73V
102-0.81V
Rezystancja do masy
96-126kOhm

Q36
1-0
4-5MOhm
8-0

Re: Lenovo T430 NZM4I-7 martwy

przez Google Adsense [BOT] 27 sierpnia 2025, 14:23

#2 Re: Lenovo T430 NZM4I-7 martwy

przez matic 27 sierpnia 2025, 21:44
Robert175 napisał(a):100-0.73V
This voltage is way too low.
- Measure the resistance to ground on this pin.
- Check the resistors R522 (1.78MΩ) and R417 (0Ω).

#3 Re: Lenovo T430 NZM4I-7 martwy

przez Robert175 28 sierpnia 2025, 07:41
Resistors are good.
I replaced the U101. The motherboard works fine, but... it has trouble starting POST. Pressing F1 helps. Then it powers on a few times without a problem.Then after turning it on, no POST again. Power Burton, quickly F1 and it works

#4 Re: Lenovo T430 NZM4I-7 martwy

przez matic 28 sierpnia 2025, 11:09
Try to replace the BIOS chip and flash it with the old dump. If it doesn't change anything, reflash the new BIOS chip with another dump.

#5 Re: Lenovo T430 NZM4I-7 martwy

przez Robert175 28 sierpnia 2025, 15:45
Different BIOS, different chips. Same thing. I even updated the BIOS through the Lenovo support website from version 2.76 to 2.82. Still the same. I also changed the security chip

#6 Re: Lenovo T430 NZM4I-7 martwy

przez Vogelek23 28 sierpnia 2025, 17:30
Ponieważ z Twoich postów wynika, że U101 został uszkodzony przez nieoryginalny zasilacz, prawdopodobne jest częściowe uszkodzenie kontrolera EC U23 (MEC1619) - wszak klawiatura jest podłączona bezpośrednio do tego układu, tak samo jak pin identyfikacji zasilacza (sygnał ACDC_ID). Przy okazji sprawdź wszystkie bezpieczniki (Fxx), znajdujące się na płycie.

#7 Re: Lenovo T430 NZM4I-7 martwy

przez Robert175 28 sierpnia 2025, 19:27
A więc tak, sprawdziłem bezpieczniki. Wszystkie wydają się być w porządku.
Następnie wymieniłem MEC1619. Nie przyniosło to żadnego rezultatu. Dalej płyta zachowuje się tak samo.
Wszystkie podzespoły biorę z płyty która włączała się poprawnie ale miała mechaniczne uszkodzenie jednego z narożników.
Wleciało też na podmianę kilka klawiatur co nie przyniosło żadnych zmian.
Edit:
Zauważyłem że pobudzanie większością klawiszy w klawiaturze pomaga wystartowaniu płyty.
No i może to istotne, oryginalna klawiatura od kompletu jest martwa.

#8 Re: Lenovo T430 NZM4I-7 martwy

przez Robert175 31 sierpnia 2025, 17:33
Nikt już nie ma żadnego pomysłu?
Płyta po odpaleniu działa prawidłowo. Przechodzi wszystkie testy. Po włożeniu dysku z systemem normalnie działa. Problem jest tylko z wystartowaniem. Znalazłem podobny problem na YouTube ale tam przyczyną było zalanie. Obejrzałem płytę na obie strony milimetr po milimetrze. Nigdzie nie widać zalań ani podejrzanych miejsc.
Był moment ze po umyciu ipą nie wystartowała wcale. Napięcie na płycie 20, 5 i 3.3V były ale nie reagowała na przycisk Power. Potem już startowała. A startuje za 2, 3 włączeniem bez klikania klawiaturą.
Co mógłbym jeszcze sprawdzić?

#9 Re: Lenovo T430 NZM4I-7 martwy

przez Vogelek23 31 sierpnia 2025, 20:23
Zamieść wyraźne zdjęcia swojej płyty (obie strony). Trochę mnie to zastanawia, że (jak twierdzisz) wciśnięcie klawisza F1 powoduje wystartowanie płyty - czy tak jest za każdym razem, gdy płyta ma problem z POST i każdorazowo wciśnięcie F1 powoduje, że płyta pokazuje obraz? Jeśli tak, to unieś klawiaturę, aby mechanicznie nie dotykała niczego i sprawdź, czy uruchamianie z wciskaniem klawisza F1 nadal działa.

#10 Re: Lenovo T430 NZM4I-7 martwy

przez Robert175 1 września 2025, 06:52
Nie, w ostatnim poście napisałem że startuje bez klawisza F1. Tak myślałem na początku. Użycie tego przycisku to był pierwszy mój pomysł. Potem okazało się że włącza się sama bez przycisków ale za drugim trzecim startem.
Jeżeli jestem już w biosie, kliknę F9 Enter F10 Enter, to restartuje się sama prawidłowo.
Jeżeli wyłączę płyte np z Biosu i szybko włączę to się odpali. Ale jeżeli wyłączę z Biosu i doczekam dosłownie 5s to znowu trzeba zrobić trzy odpalenia

#11 Re: Lenovo T430 NZM4I-7 martwy

przez Vogelek23 1 września 2025, 08:23
Sprawdź, czy po poprawnym uruchomieniu płyty nie masz przypadkiem zresetowanej daty i godziny w BIOSie. Jeśli tak, to zbadaj, czy na kwarcu Y6 (32,768kHz) występują poprawne oscylacje po tych 5 sekundach od wyłączenia płyty. Czy próbowałeś odczekać około 1 minuty po PIERWSZYM włączeniu, czy płyta pokaże obraz? Bo dla mnie wygląda to tak, jakby po włączeniu płyty była pusta pamięć CMOS i komputer potrzebuje wtedy więcej czasu, aby zakończyć procedurę POST. Z uwagi na powyższą konkluzję, zmierz napięcie na katodzie D3 (lub D6, są połączone) gdy płyta jest włączona oraz po kilku sekundach od jej wyłączenia. Naturalnie sprawdź także napięcie baterii CMOS w obu tych przypadkach.

#12 Re: Lenovo T430 NZM4I-7 martwy

przez Robert175 1 września 2025, 09:17
Bateria dobra. Ponad 3V. Zresztą sprawdzałem na kilku sztukach. Datę ,godzinę pamięta.
Po pierwszym włączeniu, odczekaniu kilka minut,obraz nie startuje. Załacza się potem wiatraczek od procesora tak jakby jego temperatura normalnie rosła. Wychłodzi go i się wyłącza. Po 5 minutach obrazu nadal brak.
Wygląda jakby jakiś kondensator się rozładowywał i nie pozwala przez to wystartować płycie.
Jak odczekamy dłużej po wyłączeniu wstaje za 3cim razem. Jak odczekamy krócej wstaje za 2gim razem. Jak się płyta sama zrestartuje po F9 F10 z biosu to wstaje za pierwszym razem.
A, i kwarc Y6 wymieniałem 2dni temu.
Na kwarcu 32.7KHz
Na katodach D3,D6 przebieg tak jak na zdjeciach
Obrazek
Obrazek

#13 Re: Lenovo T430 NZM4I-7 martwy

przez Vogelek23 1 września 2025, 17:59
Robert175 napisał(a):Na katodach D3,D6 przebieg tak jak na zdjeciach
Chodziło mi o składową stałą (DC).

#14 Re: Lenovo T430 NZM4I-7 martwy

przez Robert175 1 września 2025, 19:51
Wydaje mi się że nie ma różnicy. Czy na wyłączonym obrazie, czy na działającym, czy na wyłączonej płycie jest tak samo.
Obrazek
Obrazek

Wyłączam płytę przyciskiem. Jeżeli włączę ją i zmieszczę się w 5sekundach od wyłączenia, to wstanie od razu. Jeżeli wyłączę i minie 5sekund to włączy się za 2, 3cim razem.

Re: Lenovo T430 NZM4I-7 martwy

przez Google Adsense [BOT] 1 września 2025, 19:51