• Inwerter ANJ-HHS-6200W 48V WIFI - wyłącza bezpieczniki

#1 Inwerter ANJ-HHS-6200W 48V WIFI - wyłącza bezpieczniki

przez aluimp 24 lipca 2025, 21:55
Dzień dobry,

Inwerter 6,2 KW ANJ-HHS-6200W 48V WIFI

1. Opis powstania uszkodzenia
- Włączony tryb Bypass
- Brak baterii
- Brak podłączonych paneli
Przykręcałem do zacisków PV kable ( nie były nigdzie podłączone, sam kabel), przykręcałem kabel neutralny (-). Obok są zaciski z wyjściem AC OUT, jest możliwość że coś dotknąłem, śrubokrętem izolowanym, kabel fazowy (+), bo nagle inwerter zgasł. Wywaliło najbliższy bezpiecznik 32A.
2. Problemy po uszkodzeniu
- Inwerter uruchamia się
- nie komunikuje błędów
- gdy włącza tryb Bypass, słychać elektroprzekaźnik i po 0,5s wywala najbliższy bezpiecznik 32A
3. Co robić , jak żyć ?
- Od czego byście zaczęli
- bardziej chce zidentyfikować usterkę niż ja naprawiać, bo w poniedziałek i tak mam serwis umówiony, ale jest okazja czegoś się nauczyć
4. Uwagi krytyki
- Darujmy sobie pouczanie że po co pod napięciem pracowałeś, sama sytuacja jest już najlepsza nauczką

Pozdrawiam, :D

Re: Inwerter ANJ-HHS-6200W 48V WIFI - wyłącza bezpieczniki

przez Google Adsense [BOT] 24 lipca 2025, 21:55

#2 Re: Inwerter ANJ-HHS-6200W 48V WIFI - wyłącza bezpieczniki

przez Vogelek23 25 lipca 2025, 11:13
Zamieść wyraźne zdjęcia płyty głównej, zwłaszcza w obrębie wyjścia AC OUT, które - jak podejrzewasz - mogłeś zewrzeć.

#3 Re: Inwerter ANJ-HHS-6200W 48V WIFI - wyłącza bezpieczniki

przez aluimp 28 lipca 2025, 09:06
Od lewej :
AC IN
1. Ochronny
2. Fazowy
3. Neutralny
AC OUT
1. Fazowy
2. Neutralny
PV
1. Dodatni
2. Ujemny

Obrazek

#4 Re: Inwerter ANJ-HHS-6200W 48V WIFI - wyłącza bezpieczniki

przez Vogelek23 30 lipca 2025, 16:02
Proszę wyciągnąć płytę z obudowy, odłączyć wszystkie kable, zdjąć radiator i zamieścić zdjęcia, o które prosiłem w poście #2 (wyraźne, z obu stron PCB). Skoro inwerter wyzwala bezpiecznik 32A, to zwarcie jest najprawdopodobniej w obrębie tranzystorów przełączających, które są przykręcone do radiatora, więc proszę zamieścić także zdjęcia ich oznaczeń.

#5 Re: Inwerter ANJ-HHS-6200W 48V WIFI - wyłącza bezpieczniki

przez aluimp 13 sierpnia 2025, 14:42
[Temat rozwiązany]

Sprzęt pojechał do serwisu.

Przepalone IGBT 4 szt-. Na szynie od AC OUT
Wymieniony scalak sterujący nimi.

Temat do zamknięcia.

Re: Inwerter ANJ-HHS-6200W 48V WIFI - wyłącza bezpieczniki

przez Google Adsense [BOT] 13 sierpnia 2025, 14:42