#1 ASUS TUF FX505GT – brak dedykowanej grafiki po wymianie mostka, problem z ME Region?
von matixxxx66 • 12 August 2025, 21:23
Cześć,
mam problem z laptopem ASUS TUF Gaming FX505GT. Padł w nim mostek i po jego wymianie laptop przestał wykrywać dedykowaną kartę graficzną. Próbowałem samodzielnie wyczyścić ME Region w BIOS-ie, ale niestety bez powodzenia. Po wgraniu BIOS-u pobranego z Elvikom laptop w ogóle się nie uruchamia.
Czy możliwe, że problem leży właśnie w źle wyczyszczonym lub nieodpowiednim ME Regionie? A może powinienem szukać problemu gdzie indziej (np. w niepoprawnie wgranym BIOS-ie, czy też uszkodzeniu innego elementu po wymianie mostka)?
Będę wdzięczny za każdą pomoc lub wskazówki, co jeszcze sprawdzić
Płyta główna-FX505GT/MB rev.2.0a
CPU-SRF6X (Intel Core i5-9300H)
GPU-N18P-G0-MP-A1
PCH-HM370 SR40B
KBC- IT8987E
Bios-25B127DSIG
mam problem z laptopem ASUS TUF Gaming FX505GT. Padł w nim mostek i po jego wymianie laptop przestał wykrywać dedykowaną kartę graficzną. Próbowałem samodzielnie wyczyścić ME Region w BIOS-ie, ale niestety bez powodzenia. Po wgraniu BIOS-u pobranego z Elvikom laptop w ogóle się nie uruchamia.
Czy możliwe, że problem leży właśnie w źle wyczyszczonym lub nieodpowiednim ME Regionie? A może powinienem szukać problemu gdzie indziej (np. w niepoprawnie wgranym BIOS-ie, czy też uszkodzeniu innego elementu po wymianie mostka)?
Będę wdzięczny za każdą pomoc lub wskazówki, co jeszcze sprawdzić
Płyta główna-FX505GT/MB rev.2.0a
CPU-SRF6X (Intel Core i5-9300H)
GPU-N18P-G0-MP-A1
PCH-HM370 SR40B
KBC- IT8987E
Bios-25B127DSIG