• Asrock Q1900-ITX - uszkodzone pole lutownicze od mosfeta

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Asrock Q1900-ITX - uszkodzone pole lutownicze od mosfeta

przez troquadumipo 30 lipca 2025, 17:26
Witam, mam płytę główną od ASROCK Q1900-ITX

Problem z elementem Q814 gdzie urwał mi się lewy pad lutowniczy (lata temu naprawiałem) to jest QM2423K , nie wiem gdzie na płycie kończy się ten pin , szukałem i nie mogę znaleźć , schemat / lub board view by pomogło.

Obrazek
Zaktualizowany obraz , moge wrzucic jeszcze dokladniejszy jesli trzeba , nie wiem gdzie konczy sie pin "w kółku" chce ominac to jakims "drutem"

Re: Asrock Q1900-ITX - uszkodzone pole lutownicze od mosfeta

przez Google Adsense [BOT] 30 lipca 2025, 17:26

#2 Re: Asrock Q1900-ITX - uszkodzone pole lutownicze od mosfeta

przez Vogelek23 31 lipca 2025, 18:09
Zamieść wyraźne zdjęcie SWOJEJ płyty w obszarze urwanego pada. Zdjęcie musi być wystarczająco ostre, aby były widoczne ścieżki.

#3 Re: Asrock Q1900-ITX - uszkodzone pole lutownicze od mosfeta

przez troquadumipo 2 sierpnia 2025, 14:29
zdjecie zaktualizowane

#4 Re: Asrock Q1900-ITX - uszkodzone pole lutownicze od mosfeta

przez matic 9 sierpnia 2025, 23:45
This photo definitely does not meet this requirement:
Vogelek23 napisał(a):Zdjęcie musi być wystarczająco ostre, aby były widoczne ścieżki.

Clean the flux residues from the location of this transistor with IPA and attach a clear photo of the area of this transistor with visible copper traces on the board.

#5 Re: Asrock Q1900-ITX - uszkodzone pole lutownicze od mosfeta

przez carrneiro 11 sierpnia 2025, 10:51
Ta ścieżka prowadzi do tranzystora Q813 pin1 (bramka) obok złącza COM1.

Re: Asrock Q1900-ITX - uszkodzone pole lutownicze od mosfeta

przez Google Adsense [BOT] 11 sierpnia 2025, 10:51